Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Älkää syyllistäkö koulushoppailijoita

22.6.2011

Laura Häkli

Parhaita asunnonhakukriteerejä eivät enää välttämättä olekaan parveke ja hyvät liikenneyhteydet. Nyt osoite lyödään kaupungin palvelukarttaan ja katsotaan, mitä lähikoulua alueen lapset käyvät. Jos se on se mamukoulu, saisiko lapset jotenkin junailtua toiseen kouluun?

Koulushoppailusta puhuvat nyt kaikki pikkukoululaisten vanhemmat, toiset tuomitsevasti, toiset vinkkejä vaihdellen. Jälkimmäiset ovat tietysti tarinan pahiksia. He haluavat lapsensa kaikin keinoin muualle kuin lähikouluun, jota he pitävät huonona tai – liian maahanmuuttajavaltaisena. Mediassa näitä vanhempia syytetään rasisteiksi tai elitisteiksi ja heistä ollaan ”huolestuneita”.

Huolestuneita ovat myös opettajat. Opettaja-lehden mukaan lähes joka toisen opettajan mielestä maahanmuuttajien määrä koulussa pitää rajata 20–30 prosenttiin. Joka neljäs opettaja sanoo, että maahanmuuttajien suuri osuus lisää melua ja väkivaltaa – ja haittaa monikulttuurisuuden omaksumista.

Samaan on päätynyt Anne-Mari Souto tutkimuksessaan Arkipäivän rasismi koulussa. Sen mukaan rasismi on koulussa vahvasti läsnä.

Ongelma ei tietenkään ole maahanmuuttajissa. Ongelma on järjestelmässä, jossa tietyntuloiset ihmiset keskittyvät tietyille alueille, kielikoulutusta ei ole tarpeeksi eikä koululla resursseja ja tietotaitoa rasismin kitkemiseen.

Koulushoppailu ei poistu syyllistämällä vanhempia, jotka eivät halua kullannupustaan monikulttuurisuuden pienlähettilästä paha- maineiseen kouluun. Syyllistämisestä ja hyssyttelystä kasvaa oikea suvaitsemattomuus.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimituspäällikkö.

Viite