Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Happy republic!

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

29.5.2008

Eekku Aromaa

Eilen keskiviikkona juhlittiin Nepalin muuttumista tasavallaksi. Samaan aikaan aloitti työnsä Nepalille uutta perustuslakia säätävä kokous, joka ensi töikseen julisti maan tasavallaksi.

”Ei ole mitään suloisempaa, mitä voisin ikinä teille toivottaa, kuin hyvää tasavaltaa! Tänä tasavallaksi julistamisen aattona Nepalissa. Tehkäämme siitä suuri menestys!” kirjoitti eräs tuttavani iloisia toivotuksia toissailtana.

Yleisesti tunnelma on riemukas ja täynnä odotusta. Useimmilla ihmisillä on loppuviikon vapaata, valtion virastot ja koulut ovat kiinni, samoin useimmat toimistot.

Kokoukseen valitut, 25 puoluetta edustavat kokousedustajat vannoivat toissapäivänä valansa ja valmistautuivat kokouksen alkamiseen.

Aikaa kokoukselle on annettu kaksi vuotta, mutta suurimmasta puolueesta, maolaisista, on lupailtu valmista vuodessa.

Kaikkialla ei kuitenkaan näytä näin herttaiselta. Maanantaina hindufundamentalistit räjäyttivät kolme pommia, eilen räjäytettiin ainakin yksi pommi ja lisää iskuja pelätään.

Poliisi on kehottanut ihmisiä välttämään joukkokokoontumisia. Joillakin lähellä perustuslakia säätävän kokouksen pitopaikkaa olevilla alueilla on ulkonaliikkumiskielto, tai ainakin kaikki kulkuneuvot on kielletty.

Aamulla kaikki autot pysäytettiin ja määränpäätä kysyttiin. Yöllä kuulemma kaikkien autojen liikkuminen oli lisäksi kirjattu ylös.

Kaikkialla oli poliisilaumoja pitkine keppeineen pitämässä turvallisuutta yllä.

Kaikesta huolimatta nyt päättyy 239 vuotta kestänyt monarkian aika, ja siinä on syytä juhlaan, räjäyttivät monarkistit pommejaan tai eivät.

Kirjoittaja on vapaaehtoistyöntekijänä Demo ry:n projektissa Katmandussa, Nepalissa. Vuosien aseellisten konfliktien ja kansannousun jälkeen Nepalissa käytiin 10.4. historialliset kansankokouksen vaalit. Pian järjestettävässä kokouksessa säädetään perustuslaki ja valitaan maalle siirtymäkauden hallitus.

Viite