Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kai olet kommunisti?

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

20.5.2008

Eekku Aromaa

Nepalissa toimii tällä hetkellä useita Nepalin kommunistipuolueen nimeä käyttäviä puolueita, jotka erottuvat toisistaan vain päätteillä: maolainen, UML, Unified...

Näiden puolueiden tavoittelema kommunismi on kuitenkin kaukana siitä, mitä yleensä kutsutaan kommunismiksi.

Vaalit voittanut maolaispuolue esimerkiksi sanoo tavoittelevansa kommunistista kapitalismia, voimakasta talouskasvua ja progressiivisen verotuksen avulla toteutettua maksutonta peruskoulutusta.

Marxin tai Maon ajatusten avulla ei kuulemma voida rakentaa Nepalia, koska Nepalin tilanne on uniikki. Esimerkiksi syrjittyä madhese-väestöä on vain täällä – miten tämä sitten puoltaa kapitalismia, ei vielä ole selvinnyt.

Kommunismiksi tätä kaikkea kuitenkin kutsutaan.

Kun kerroin omasta taustastani, yhteen Nepalin kommunistisista puolueista (Unified) kuuluva keskustelukumppani kysyi, onko vihreät yksi Suomen kommunistipuolueista, esimerkiksi Suomen marxilais-leninistinen puolue?

Kysymyksestä häkeltyneenä osasin vastata vain, että ei, emme me ole kommunisteja ja ettei Suomessa oikeastaan tällä hetkellä ole muutakaan kommunistipuoluetta, jonka kannatus tuottaisi ainakaan vaalivoittoja.

Saattaa kuitenkin olla, että vihreys on Suomessa sitä mitä kommunismi tai marxilais-leninismi Nepalissa: houkuttelevin imago. Meillä useimmat puolueet sanovat olevansa vihreitä, vaikka niiden politiikka ei aina siltä näytäkään.

Nepalissa useimmat puolueet sanovat olevansa vähintään sosialisteja, vaikka niiden politiikka vaikuttaa suomalaisesta näkökulmasta vasemmistolaisimmillaankin enintään sosiaalidemokraattiselta.

Hyvinvointivaltiota moni puolueista sanookin tavoittelevansa.

Kirjoittaja on vapaaehtoistyöntekijänä Demo ry:n projektissa Katmandussa, Nepalissa. Vuosien aseellisten konfliktien ja kansannousun jälkeen Nepalissa käytiin 10.4. historialliset kansankokouksen vaalit. Pian järjestettävässä kokouksessa säädetään perustuslaki ja valitaan maalle siirtymäkauden hallitus.Viite