Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Salaisia sopimuksia?

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

27.5.2008

Eekku Aromaa

Nepalin suurimmat puolueet ovat käyneet keskenään neuvotteluja – ilman vaalit voittaneita maolaisia. Neuvotteluja on käyty toisiksi suurimman puolueen Nepali kongressin johdolla.

Ensin Nepali kongressi ja kolmanneksi suurin puolue UML neuvottelivat ja päätyivät yhteisiin vaatimuksiin. Sen jälkeen näitä vaatimuksia esiteltiin neljänneksi suurimmalle, Madhesi-vähemmistöä edustavalle puolueelle.

Puolueiden vaatimuslistalla on esimerkiksi vallanjako, jossa suuret puolueet jakaisivat keskenään seremoniallisen presidentin, pääministerin sekä perustuslakia säätävän kokouksen puheenjohtajan tehtävät.

Nepali kongressista tulevalla pääministeri G.P. Koiralalla näyttää olevan vakaa aikomus pysyä vallassa – tavalla tai toisella – joten koalitioiden etsintä on välttämätöntä.

Lisäksi puolueet ovat esittäneet erilaisia vaatimuksia esimerkiksi maolaisten armeijan hajottamisesta tai sulauttamisesta valtion armeijaan.

Neuvotteluista on tiedotettu avoimesti, mutta niitä on käyty suljettujen ovien takana ja ilman vaalivoittajia, maolaisia.

Ymmärtämättömän sivustakatsojan silmissä tämä kaikki on näyttänyt siltä, että maolaiset on jätetty ulos neuvotteluista. Ja että pahimmassa tapauksessa maassa vallitsee pian jälleen sotatila maolaisten ja valtion armeijoiden välillä ja konflikti lopettaa järkevät neuvottelut ja tekee käydyistä vaaleista merkityksettömät. Ja suurista demokratiatoiveista tulee – vain suuria toiveita.

Maolaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet esittävänsä ratkaisuehdotuksiaan muiden puolueiden vaatimuksiin. Ainoa vaatimus, johon vastaus näyttää olevan ei, on pääministeri Koiralan valinta uuden Nepalin tasavallan ensimmäiseksi presidentiksi.

Kirjoittaja on vapaaehtoistyöntekijänä Demo ry:n projektissa Katmandussa, Nepalissa. Vuosien aseellisten konfliktien ja kansannousun jälkeen Nepalissa käytiin 10.4. historialliset kansankokouksen vaalit. Pian järjestettävässä kokouksessa säädetään perustuslaki ja valitaan maalle siirtymäkauden hallitus.





Viite