Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vaalivoiton avaimet

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

13.5.2008

Eekku Aromaa

Maolaisten huikea vaalivoitto Nepalissa ihmetyttää. Puolue sai huhtikuussa järjestetyissä perustuslakia säätävän kokouksen vaaleissa reilusti yli kolmanneksen äänistä, enemmän kuin mikään puolue missään aikaisemmissa vaaleissa Nepalissa.

Suuri osa nepalilaisista elää alle kahdella dollarilla päivässä ja kastijärjestelmä on tiukka. Maolaisten ajatus, että ihmisarvo kuuluu kaikille, on mullistava. Lupaus, että elämässä voi olla muitakin mahdollisuuksia kuin jatkuva nälkä, kurjuus ja alistettu asema, saa runsaasti vastakaikua varsinkin maaseudulla.

Nepalilaisista yli puolet on alle 35-vuotiaita. Nuorten asema päätöksenteossa on kuitenkin täysin marginaalinen. Kongressipuolueesta tuleva pääministeri Girija Prasad Koirala on 86-vuotias.

Maolaisia lukuun ottamatta yläkastin vanhat miehet hallitsevat puolueita ja maata – ja Nepalin politiikassa nuoriksi lasketaan kaikki alle 50-vuotiaat, monessa tapauksessa jopa alle 70-vuotiaat. Maolaiset ovat antaneet tärkeitä tehtäviä myös nuorille.

Naisten asema Nepalissa on huonoimmillaan onneton ja parhaimmillaankin vain etäisesti muistuttaa tasa-arvoa. Naisia ei juurikaan ole nähty tärkeillä paikoilla päättämässä asioista.

Maolaisten ehdokaslistoilla puolet oli naisia ja puolet miehiä. Puolue on pitänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa voimakkaasti esillä. Myös vaalien jälkeen maolaiset ovat luvanneet ajaa puolta ministerinpaikoista naisille.

Maolaiset, mutta myös muiden puolueiden kaaderit, ovat kertoneet äänestäjille tarinoita vaalisalaisuuden puuttumisesta. Toisille on kerrottu, että vuoren rinteellä on suuri satelliitti, jonka avulla puolue tietää, ketä ihmiset äänestävät. Tämän avulla puolue voi sitten rangaista väärin äänestäneitä.

Toisille on näytetty kiikareita ja kerrottu niiden olevan ihmelaite, jolla näkee äänestäjän valinnan ja voi kostaa, jos se on väärä. Kun tällainen uhkailu yhdistetään tietoon maolaisten laajasta armeijasta, syntyy joukko vastoin omaa mielipidettään äänestäneitä.

Kiristys, uhkailu ja suuret lupaukset. Niillä voi näköjään saada Nepalissa vaalivoiton.

Nyt tavallisten nepalilaisten odotukset ovat valtavat. Joidenkin odottamaa puolisoa demokratia tai täydellinenkään hyvinvointivaltio eivät voi taata, mutta koulutuksen ja työpaikan saamista ne voivat helpottaa. Kunhan vain liian suuret odotukset eivät purkaudu rengasrovioiksi ja yleislakoiksi – tai ainakaan uudeksi sisällissodaksi.

Kirjoittaja on vapaaehtoistyöntekijänä Demo ry:n projektissa Katmandussa, Nepalissa. Vuosien aseellisten konfliktien ja kansannousun jälkeen Nepalissa käytiin 10.4. historialliset kansankokouksen vaalit. Pian järjestettävässä kokouksessa säädetään perustuslaki ja valitaan maalle siirtymäkauden hallitus.



Lisää aiheesta:



Viite