

Puhekupla on Vihreän Langan podcast politiikasta. Voit seurata sitä Soundcloudissa, TuneInissa, iTunesissa tai RSS-syötteen kautta.
Koomikko Tomi Haustola sanoo Vihreän Langan podcastissa, että huumori voi olla paineventtiili: ”Kun joku sanoo ahdistavia asioita hauskasti ääneen, se antaa pienen helpotuksen.” Toimittajana Lasse Leipola.(Kuva: Grant/Flickr, CC-BY)
Kahdessa EU-maassa, Maltalla ja Slovakiassa, on vuoden sisällä tapettu tutkiva toimittaja joiden kuolemat on suorassa kytköksessä heidän työhönsä. Brysselissä asuva Markus Drake kertoo, mistä toimittajamurhissa on kyse. Mitä keinoja Euroopan unionilla on Maltan ja Slovakian painostamiseksi, jotta toimittajamurhat selviäisivät? Europodi vinkkaa myös toimittajaa-avustuksista, joita EU jakaa tutkiville journalsiteille.
Yllättikö Facebook-tietojen vuotaminen Cambridge Analyticalle kansanedustaja Jyrki Kasvin? Vielä Facebookissa uskaltaa olla? Mitä poliitikot voivat tehdä yksityisyydensuojan parantamiseksi? Kasvin kanssa keskustelevat toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.
Euroopan parlamentti haluaa päättää seuraavastakin komission pomosta. Parlamentti vaatii, että Jean-Claude Junckerin seuraaja on jonkun eurooppalaisen puolueen ehdokas, ja että kansalaiset voivat ottaa vaaleissa kantaa tämän ohjelmaan. Vihreiden meppi Heidi Hautala kannattaa avoimuuden lisäämistä komissaarivalintoihin. "Olen seurannut useita hallitusneuvotteluja, joissa käy ilmi että pääpuolueet ovat sopineet käytävän nurkassa mikä puolue saa Suomen komissaaripaikan.” Europodi on eurooppalainen podcast, joka tähtää vuoden 2019 europarlamenttivaaleihin. Podcastia vetää Brysselin Vihreiden, puheenjohtaja Markus Drake.
Kulutustutkija Senja Laakso Helsingin yliopistosta vierastaa ajatusta sitä, että kuluttajat ratkaisisivat ilmastonmuutoksen. ”Helsinkiläisenä kerrostaloasujana en voi vaikuttaa sihen, millä asuntoni lämpiää, vaikka asunnon lämmitys on suurin tekijä asumisen hiilijalanjäljessä ”, sanoo Laakso. Helsingin kaukolämpö tuotetaan hiilivoimalla. Politiikka määrittelee myös energian, lihan ja joukkoliikenteen hintaa. Ja myös sosiaali-, perhe- ja työllisyyspolitiikka ovat ilmastopolitiikkaa. ”Miten vähennät liikkumista ja liikkumisen päästöjä jos työllisyyspolitiikka pakottaa hakemaan töitä yhä kauempaa?”, Laakso kysyy. Mikä on yksttäinen tärkein ilmastovalinta? Onko reilua, että hallitus odottaa tavalliselta suomalaiselta suurempia ilmastotoimia kun Suomen valtiolta? Miten syntyisi sellainen ihanne, että pieni asunto olisi ”tiivis” ja ”urbaani” eikä ”ahdas”? Toisena keskustelijana Vihreän Langan päätoimitatja Riikka Suominen.
Vasemmistolla menee huonosti. Presidentinvaaleissa vasemmiston ehdokkaat saivat yhteensä vain alle seitsemän prosenttia äänistä. ”Vasemmiston tila on varovainen ja pysähtynyt. Ei ole syntynyt uutta tarinaa, miksi vasemmistoa tarvitaan”, sanoo filosofi Ruurik Holm. Hän työskenteli aiemmin ajatushautomo Vasemmistofoorumin toiminnanjohtajana. Holm syyttää vasemmiston ongelmista sen tukeutumista kollektiivisiin ratkaisuihin ja valtioon. Sen sijaan vihreät voisi nousta uudeksi merkittäväksi vapauden ideaan nojaavaksi liikeeksi. Holmin mukaan vihreät voisi kyseenalaistaa sekä oikeiston pääomakeskeisyyden että vasemmiston halun vahvaan valtioon ja keskitettyyn päätöksentekoon. Toisena keskustelijana Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen.
Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla on täysi mahdollisuus muuttaa Euroopan poliittista kenttää. ”Macronin voitto näkyy suoraan myös muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa. Kun Berliinissä muodostettiin hallitus, Macron istuu käytännössä mukana pöydässä”, sanoo Brysselin vihreiden puheenjohtaja Markus Drake. Markus Drake julkaisee Europodi-podcastia tällä kanavalla noin kerran kuussa.
Vihreiden Pekka Haavisto on gallupien mukaan vahvin ehdokas presidentinvaalien toiselle kierrokselle, mikäli sellainen tulee. Tylsiksi haukuttujen vaalien loppukirissä kielenkäyttö on koventunut ja istuva presidenttikin menettänyt jo hermonsa vaalitentissä. Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa Haavisto kertoo sisuuntuneensa valmiina annettuun ennakkoasetelmaan ja ymmärtävänsä valitsijamiesyhdistyksien ehdokkaita.
Puhekupla hämmästelee, kuinka korkealle, voi suomalaisessa politiikassa nousta, vaikka olisi taustaa seksuaalisesta häirinnästä? , Mikä kitkisi seksismin politiikasta? Puolueaktiivit kaikissa puolueissa kokevat häirintää. Vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela kertoo omista kokemuksistaan ja listaa parhaat käytännöt häirinnän kitkemiseksi. Mukana Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen. Pohdimme myös, onko setämies yhtään sen parempi termi kuin akkamainen.
Ulkopoliittisen instituutin Antto Vihma ja toimittaja Lasse Leipola käyvät läpi Bonnin ilmastokokouksen satoa.