Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Auli Piiparinen
Aleksi Kallioja

”Keskusta voi olla suunnannäyttäjä vihreissä asioissa”

4.9.2017 10.56

Lasse Leipola

Auli Piiparisen keskusta on seuraavilla vuosikymmenillä vahvempi kaupungeissa.

Miksi päädyit keskustaan?

”Olin lukiolaisten liitossa töissä. Siellä tosi moni oli jo löytänyt oman puolueensa, ja kaveripiirissä oli ihmisiä eri puolueista. Keskustanuorten yhteisöllisyys vetosi minuun, tunsin kuuluvani siihen joukkoon. Halusin puolueen, joka on myös ympäristölle hyvä. Keskustalla on tätä sävyä. Koska olen Itä-Suomesta kotoisin, aluepolitiikka on tärkeää. Se, että ihmiset saavat itse päättää asuvatko maalla vai kaupungeissa, että kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet elää, yrittää ja opiskella.”

Minkä tulevaisuuden haasteen keskusta ratkaisee parhaiten?

”Keskusta voi olla suunnannäyttäjä vihreissä asioissa ja tavoitteena on hiilivapaa Suomi. Siinä keskusta voisi ottaa paremmin kantaa kuin nykyään. Moni ei miellä keskustaa ympäristöpuolueeksi. Keskustassa ymmärretään, että Suomessa tarvitaan laajempaa ympäristöajattelua, meillä on niin erilaisia alueita. Kaupunkipuolella pitäisi olla rohkeampi, ettei keskustaa mielletä vain maaseudun puolueeksi.”

Miten 2030-luvun keskusta on erilainen kuin nykyisin?

”Kaupunkipolitiikassa pitää herätä. Helsingissä tuli kuntavaaleissa vain muutama paikka. Tampereen lisäpaikka valaa silti toivoa.

Itse olen valtuutettuna pienemmässä pitäjässä, mutta ison puolueen pitäisi olla aktiivinen myös kaupungeissa. Sivistyspuolella pitäisi aktivoitua, nyt puhutaan enimmäkseen taloudesta ja työllisyydestä. Se vaikuttaa myös siihen, miten saadaan uusia jäseniä nuorista.”

Paras kokemus politiikasta?

”Huoltajakorotus opintorahaan oli mahtava juttu hallituksen puolivälitarkastelusta. Opintotukileikkaukset harmittivat ja olin osoittamassa mieltä niitä vastaan. Vanhempainrahakaan ei korvaa sitä menetystä. Siinä keskusta ei pitänyt etusijalla sitä ihmillisyyttä, mikä puolueeseen kuuluu. En itse ollut puoluevaltuustossa läsnä, mutta monet ystävät keskustanuorina ja keskustaopiskeilijoina olivat lobbaamassa huoltajakorotusta. Sitä ei varmasti olisi saatu ilman meitä. Se tuntui hyvältä ja sitä juhlittiin. Tuntui, että meillä on oma paikkamme ja puolue kuuntelee.”

Poliittinen esikuvasi?

”Anu Vehviläinen on myös Leppävirralta. Hän on tehnyt hienoa työtä, johtanut sote- ja maakuntauudistusta eteenpäin ja uskaltanut olla rohkea. Pienenä feministinä nainen on minulle aina se esikuva.”

Auli Piiparinen, 21

  • Opiskelee liiketaloutta Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa
  • Asuu Helsingissä, kirjoilla Leppävirroilla
  • Keskustaopiskelijoiden liittohallituksen jäsen, kunnanvaltuutettu Leppävirroilla

auli piiparinen  keskusta  keskustapuolue 


Lisää aiheesta:Viite