Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Riikka Suominen

Noora Tapio
Tamperelainen Noora Tapio uskoo, että vasemmistolla on parhaat ratkaisut eriarvoistumisen pysäyttämiseen.Riikka Suominen

Tamperelainen Noora Tapio uskoo, että vasemmistolla on parhaat ratkaisut eriarvoistumisen pysäyttämiseen.

”Parhaat ratkaisut eriarvoistumisen pysäyttämiseen”

4.9.2017 14.25

Lasse Leipola

Noora Tapion vasemmistoliitto on tulevaisuudessa itsestään selvästi feministinen.

Miksi juuri vasemmistoliitto?

”Vasemmistossa yhdistyy sosiaalinen oikeudenmukaisuus, ympäristöystävällisyys ja tasa-arvo. Se on ainoa oikea vaihtoehto. Liityin jo kolmisen vuotta sitten vasemmistonuoriin, mutta puolueeseen liittyminen ei ollut itsestään selvää. Pohdin pitkään, haluanko kuulua puolueeseen. Sitooko se liikaa? Voinko toimia puolueen jäsenenä siten kuin haluan, ja toisaalta, joudunko moraaliseen vastuuseen sellaisista puolueen toimista, joihin en ole valmis sitoutumaan.”

Minkä tulevaisuuden haasteen vasemmistoliitto ratkaisee parhaiten?

”Vasemmistoliitolla on parhaat ratkaisut eriarvoistumisen pysäyttämiseen. Vasemmistoliitolla on riittävän laaja analyysi siitä, miksi on päädytty tilanteeseen, jossa eriarvoisuus kasvaa nopeasti ja mikä voisi olla ratkaisu sen pysäyttämiseen.”

Miten 2030-luvun vasemmistoliitto on erilainen kuin nykyisin?

”Silloin emme enää keskustele siitä, pitääkö vasemmistoliiton olla feministinen puolue, vaan feminismi on kiinteä osa vasemmistoliiton analyysia. Meillä on nykyistä vahvempi ja selkeämpi kanta demokratiakysymyksiin. Olen huomannut puolueen toimijoiden keskuudessa yhä radikaalimpia kantoja suoraan demokratiaan. Uskon sen trendin kasvavan.”

Paras kokemus politiikasta?

”Vasemmistoliitto sai Tampereella uurastuksen jälkeen läpi aktiivipassin. Sillä pitkään toimeentulotukea saaneet pääsevät muun muassa museoihin ja kuntosaleille ja voivat käyttää bussia. Vaaliteltalla eräs ihminen alkoi spontaanisti kertoa aktiivipassista. Kerroin, että se on ollut meidän puolueen pitkäaikainen haave. Hetki, jona huomasin hänen ymmärtäneen, että kaikki politiikka ei ole pelkkää selkään taputtelua, oli valtavan hieno.

Tuntui, että sillä, mitä teemme, on aitoa merkitystä arjen kannalta. Kun viestimme sen kunnolla, ihmiset ymmärtävät, että politiikassa on muitakin kuin ne, jotka taputtelevat toisiaan selkään. Muutos on mahdollinen.”

Poliittinen esikuvasi?

”Anna Kontula tekee uskomattoman tiukkaa analyysia monesta asiasta. Se ei ole kauhean perinteistä. Hän argumentoi monesti yleisen diskurssin ulkopuolelta. Häneltä tulee yllättäviä ja tärkeitä avauksia. Ihailen sitä, miten hän yhdistää erilaiset tasa-arvokysymykset tosi tiukoiksi argumenteiksi ja peräänantamattomaksi poliittiseksi toiminnaksi.”

Noora Tapio, 22

  • Kaupunginvaltuutettu
  • Tampereen ja Hämeen vasemmistonuorten puheenjohtaja.

Juttu on päivitetty kello 16.47. Toisin kuin jutussa aluksi väitettiin Noora Tapio on 21 eikä 22-vuotias.

vasemmistoliitto  vasemmisto  noora tapio 


Lisää aiheesta:Viite