Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eemeli Peltonen
Eemeli Peltosen lisäksi Sara Holappa, Elisa Gebhard ja Mikko Kymäläinen mainittiin sdp:n tulevina niminä.

Eemeli Peltosen lisäksi Sara Holappa, Elisa Gebhard ja Mikko Kymäläinen mainittiin sdp:n tulevina niminä.

”Uudistaminen on vaalikausien mittainen hanke”

4.9.2017 11.05

Sammeli Heikkinen

Eemeli Peltosen sdp muuttuu säilyttäjästä uudistajaksi, mutta pitää kiinni periaatteistaan.

Miksi päädyit demareihin?

”Kotona ei paljon puhuttu politiikkaa, vaikka vanhemmat vaaleissa äänestivätkin. Sillä tavalla lähdin tavallaan puhtaalta pöydältä. Menin Järvenpäässä yläasteella nuorisovaltuustotoimintaan. Siellä tuli ajatus, että voisin jatkaa vaikuttamista kaupunginvaltuuston kautta. Se, miten sdp toimi Järvenpään kuntapolitiikassa, esimerkiksi lautakunnissa, teki vaikutuksen.

Kun lähdin demarinuoriin, pääsin vielä paremmin tutustumaan sosialidemokraattien arvoihin.Arvot ovat tärkeimmät. Sosialidemokraateilla oikeudenmukaisuus on vaikeissakin kysymyksissä punainen lanka. Tasa-arvon edistäminen on minulle tärkeää.”

Minkä tulevaisuuden haasteen sdp ratkaisee parhaiten?

”Jos sdp haluaa menestyä, meidän on profiloiduttava hyvinvointivaltion uudistajana. Hyvinvointivaltiota koetellaan nyt ennennäkemättömästi talouden avautumisen ja globalisaation vuoksi. Samalla kotimaassa on hallituksessakin voimia, joilla on hyvin vahva näkemys siitä, että hyvinvointivaltio pitää uudistaa markkinoiden ehdoilla.
Sosialidemokraatit ovat näyttäytyneet hyvinvointivaltion säilyttäjinä. Kun alamme näyttäytyä sen uudistajina, äänestäjienkin mielenkiinto palaa. Uudistaminen on useamman vaalikauden mittainen hanke.”

Miten 2030-luvun sdp on erilainen kuin nykyisin?

”Uskon, että puolueen arvot ja periaatteet ovat edelleen samat. Olemme päivittäneet suhtautumisemme yhteiskunnan perusrakenteisiin. Turvallisesta säilyttäjästä on siirrytty kohti turvallista uudistajaa. Puolueen ilme on nuorentunut ja sukupolvenvaihdos on tehty. Uuden sukupolven kädenjälki näkyy jo.”

Paras kokemus politiikasta?

”Niiden seitsemän vuoden aikana, joina olen sdp:n toiminnassa ollut, on uusia nuoria lyönyt läpi kaikissa vaaleissa ja puoluekokouksissa. Uuden sukupolven esiinmarssi on tehty yhdessä vanhempinen sukupolvien kanssa. Tämän muutoksen todistaminen on ollut rohkaisevaa, vaikka vaalit onkin hävitty.”

Poliittinen esikuvasi?

”Väinö Tannerin henkinen perintö on suuri: sdp on pärjännyt silloin, kun se on pystynyt toimimaan yhteiskuntaa kokoavana voimana. Tannerin ajatus oli, ettei lähdetä kilpahuutoon ääripäiden kanssa. Se viisaus pätee tähänkin aikaan, jossa näyttää että ääripäät taas nousevat.”

Eemeli Peltonen, 22

  • Eduskunta-avustaja, opiskelee valtio-oppia Helsingin yliopistossa.
  • Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (Suomen nuorin valtuuston vpj).
  • Puoluevaltuuston jäsen, Sosialidemokraattisten nuorten 1. varapuheenjohtaja.


Lisää aiheesta:Viite