Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Lisää tekemistä. Nigeriasta Suomeen tullut Ekhorutomwen Benson toivoo vastaanottokeskusiin enemmän aktiviteetteja. Jenni Leukumaavaara

Lisää tekemistä. Nigeriasta Suomeen tullut Ekhorutomwen Benson toivoo vastaanottokeskusiin enemmän aktiviteetteja.

”Jos et ikinä näe tavallisia suomalaisia, on vaikea tulla yhteiskunnan jäseneksi”

28.12.2017 14.21

Jenni Leukumaavaara

Vihreä Lanka kysyi Suomeen turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina tulleilta suomalaisilta, miten kotoutumista voisi kehittää.

Tärkeiksi nousivat mahdollisuudet tutustua suomalaisiin ja suomen kieleen sekä kannustaminen työntekoon. Kiitotie kotoutumiseen on mahdollisuus asua suomalaisen perheen kanssa.


Ekhorutomwen Benson
Muutti Nigeriasta Suomeen seitsemän vuotta sitten

”Tilanteeni oli aika vaikea ja lohduton, kun tulin Suomeen turvapaikanhakijana. En osannut kieltä, eikä minulla ollut oleskelulupaa.

Oli erittäin vaikeaa löytää töitä. Asuin Helsingissä vastaanottokeskuksessa. Sieltä löytyneen ystävän avulla sain ensimmäisen työni lehdenjakajana. Suomessa kovat kielivaatimukset vaikeuttavat töiden saamista. Ne ovat mielestäni osittain tekosyy olla työllistämättä maahanmuuttajia. On monia töitä, joissa pärjää vähemmälläkin kielitaidolla.

Vastaanottokeskuksissa voisi olla enemmän aktiviteetteja. On masentavaa olla jumissa yhdessä paikassa vailla tekemistä.
Tilanteeni parani, kun tutustuin kirkossa suomalaiseen perheeseen. He ottivat minut luokseen asumaan ja ovat minun ihana perheeni täällä. Nyt opiskelen Helsingissä sosiaalialaa. Haluan työskennellä vanhojen ihmisten ja maahanmuuttajien kanssa. He tarvitsevat apuani ja voin olla hyödyksi.”

Jabbar Said & Aison Alali
Muuttivat Irakista Suomeen kaksi ja puoli vuotta sitten

”Tultuamme Suomeen helmikuussa 2015 asuimme aluksi Ruoveden vastaanottokeskuksessa Visuvedellä. Siellä meidät otettiin hyvin vastaan. Paikalliset auttoivat meitä. Me taas autoimme heitä arkisissa töissä. Pidämme yhä yhteyttä ihmisiin Visuvedellä, vaikka olemme muuttaneet Helsinkiin.

Opiskelemme suomen kieltä. Helsingissä on ollut vaikeampi tutustua suomalaisiin. Kerran kutsuimme naapurit kahville, mutta he eivät ole tulleet toista kertaa.

Meistä on hienoa, että lapsillemme opetetaan koulussa sekä suomea että arabiaa, ja että kulttuurimme huomioidaan opetuksessa. Lapset kasvavat olemaan ylpeitä molemmista kulttuureistaan. Meillä on tuttuja Euroopassa, eikä tällaista monessa maassa ole.

Kotoutumista voisi edistää lisäämällä kanssakäymistä suomalaisten ja maahanmuuttajien kesken. Jos suomalaiset viettäisivät enemmän aikaa kanssamme, he huomaisivat että olemme tavallisia mukavia ihmisiä.”

Sahar Jameel
Muutti Irakista suomeen kaksi vuotta sitten

”Koen integroituneeni Suomeen melko hyvin. Kotouttamista voisi edistää ja parantaa monin tavoin. Järjestelmä tukee ihmisten laiskistumista ja kotona pysymistä. Lakeja pitäisi muuttaa niin, että kotouttamissuunnitelma kannustaa työntekoon. Tapaamisia TE-toimiston kanssa pitäisi olla nykyistä useammin.

Olen ollut työharjoittelussa Eterassa. Nyt työskentelen osa-aikaisesti Me-säätiössä. Työn löytäminen on ollut kiinni omasta aktiivisuudesta. Tuloni pienenivät, kun otin osa-aikaisen työn vastaan.

Tiukasta rahatilanteesta huolimatta koen tärkeäksi työnteon, uusiin ihmisiin tutustumisen ja suomalaisen työkulttuurin oppimisen. Hankkiuduin omatoimisesti opiskelemaan suomea iltalukiossa, jotta voin myös tehdä töitä.

Kotoutuminen ei ole vain työtä ja kieltä. Jos et ikinä näe tavallisia suomalaisia, on vaikea tulla yhteiskunnan jäseneksi. Asuimme siskoni kanssa suomalaisessa perheessä kymmenen kuukautta. Se auttoi kielen ja kulttuurin oppimisessa. ”

Mohammad Zanbili
Muutti Syyriasta suomeen kaksi vuotta sitten

”Tulin Suomeen joulukuussa 2015. Lähdin Syyriasta, koska en halunnut armeijaan. Syyriassa ei armeijassa voi tietää, kenen joukoissa taistelee. Se on vaarallista. Aleppossa yhä asuva perheeni kehotti minua lähtemään.

Ennen Suomea asuin Turkin Istanbulissa kaksi ja puoli vuotta. Osaan korjata vaatteita, joten sitä tein Turkissakin, mutta siellä oli rasistista. Halusin Eurooppaan, koska täällä on turvallista ja rauhallista.

Olen kotiutunut hyvin Suomeen. Halusin päästä suomalaiseen perheeseen asumaan, joten etsin Refugees Welcome Finland -sivuilla perhettä.

Pääsin asumaan helsinkiläisen perheen luokse. Opin siellä suomen kielen ja paljon suomalaisesta kulttuurista. Olen päässyt mökille, uimaan, luistelemaan. Perheessä asuminen on ollut mukavaa ja on auttanut esimerkiksi kielen oppimisessa ilman kielikurssejakin. Nyt opiskelen ammattikoulussa vaatesuunnittelua.”


Maahanmuutto  maahanmuuttopolitiikka  turvapaikanhakijat  kotoutuminen 


Viite