Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

4. Steinerkoulun taustaideologiassa on mukana rajatietoa ja muita kyseenalaisia oppeja. Toisin kuin väitetään, ne näkyvät myös opetuksessa

24.8.2012 12.33

Vesa Sisättö

Minua huoletti steinerkoulussa luonnontieteen opetus. Jos oikein muistan, biologian opettaminen alkoi ”Luomisella”. Eräs biologianopettaja selitti, ettei steinerkoulussa opeteta evoluutiota ennen kuin lukiossa.

Minua alkoi arveluttaa se, että koulu nojaa suunnilleen sata vuotta sitten vaikuttaneen hämärän filosofin oppeihin. Kuten helposti saa selville, Rudolf Steinerin ideologiaan kuului – ajan tapaan toki – myös avointa rasismia.

Luonnontieteiden kannalta steinerilainen hengentiede ei myöskään vaikuta kovin tolkulliselta. Se sisältää uskoa kaikenlaisiin henkiolentoihin, astrologiaan ja jälleensyntymisiin.

Helsingin Rudolf Steiner -koulun* rehtori Meri Arni-Kauttu vastaa:

Steinerkouluissa on paikalliset opetussuunnitelmat, joiden pitää seurata steinerpedagogista ihmis- ja oppimiskäsitystä sekä valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita. Luonnontieteiden profiilin nostoon on steinerkouluissa panostettu paljon viime vuosina.

Luomiskertomus, joka on täynnä kulttuurihistoriallisesti merkittäviä viittauksia, käydään läpi kolmannella luokalla. Se ei ole biologiaa, joka puolestaan alkaa neljännellä luokalla.

Rudolf Steiner oli 1900-luvun alkupuolella Wienin intellektuelleja ja teki väitöskirjan Wienin teknisessä korkeakoulussa 1894 nimeltä ”Vapauden filosofia”. Ensimmäinen steinerkoulu avattiin maailmansodan jälkeen Stuttgartissa Waldorf-Astoria tupakkatehtaan työläisten lapsille.

1900-luvun alussa keskiluokan tai ylemmän keskiluokan kasvatti oli nykykäsityksen mukaan ”rasisti”. Tällaisessa arvostelemisessa piilee anakronismin vaara: tuomitsemme historian eri aikakausina vallinneita käsityksiä ja käytäntöjä oman nykytietämyksemme pohjalta, jonka hallitseminen on tieteen kehityksen tulos eikä aiemmille sukupolville mahdollinen.

Natsi-Saksassa steinerkoulut suljettiin 1935 ja liikkeen piirissä toimineita opettajia suljettiin keskitysleireille.

Rasismia ei kouluissa hyväksytä.

Lue seuraava väite: Steinerkoulu ei pärjää ongelmaoppilaiden eikä ongelmaopettajien kanssa

*kirjoittajan lapset eivät käyneet tätä kyseistä Steiner-koulua
Viite