Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

5. Steinerkoulu ei pärjää ongelmaoppilaiden eikä ongelmaopettajien kanssa

24.8.2012 12.33

Vesa Sisättö

Steinerilaisuuden ongelma on myös, että se on eräänlainen lahko. Se suojelee omiaan ja niinpä vaikeuksista vaietaan niin pitkään kuin mahdollista.

Tämä tuli tuskastuttavasti esiin, kun paljastui, että koulussa eräitä vuosia toiminut rehtori oli kiusannut muutamaa muuta opettajaa ja savustanut heidät koulusta.

Peruskoulussa tällaisessa tilanteessa olisi voitu edetä valmiiden käytäntöjen mukaan, mutta steinerissa opettaja sai mellastaa pitkään ennen kuin hänet saatiin syrjään.

Steinerkoulussa sama opettaja ja luokka pysyvät ensimmäiset kahdeksan vuotta samoina. Jos opettaja on kelvoton, hänestä saa kärsiä pitkään.

Työrauhassa on toivomisen varaa. Kouluun tuli oppilaita, joita vanhemmat eivät halunneet laittaa erityisryhmiin, vaikka heillä oli selviä ongelmia oppimisessa ja käytöksessä. Steinerkoulu otti kaikki oppilaiksi, osin varmaan avoimen ideologiansa vuoksi, osin ehkä siksi, että oppilaita lähti koulusta kesken pois – tulokkaita oli vähemmän.

Helsingin Rudolf Steiner -koulun* rehtori Meri Arni-Kauttu vastaa:

Kouluissa emme mielellämme puhu leimaavasti ongelmaoppilaista. Pääkaupunkiseudulla melkein puolet perheistä on hajonneita tai uusperheitä. Jäljet näkyvät lapsissa.

Hahmottamishäiriöt ovat yleistyneet siinä missä käytöshäiriötkin. Jokainen oppija on yksilöllinen.

Omassa koulussani oppilashuolto on mallikkaalla tolalla. On erityisopettajia, kokopäiväinen psykologi, lääkäri ja terapioita.

Yleensä kouluunotto tapahtuu haastattelujen ja oppilaskuvausten kautta. Niiden avulla voi arvioida, onko koulumme yleisopetus oikea paikka vai edellyttääkö erityisen haastava oppilas erityistä koulupaikkaa.
Steinerkouluissa on yleisesti käytössä KiVa-koulu, joka luo turvallisen ilmapiirin koluluyhteisöön.

Steinerkoulut ovat opettajille työpaikkoja, ja niissä on luonnollisestikin vallalla suomalaisen työelämän lainsäädäntö. Koulun johdolla tulee olla koulutusta ja asiantuntemusta myös näissä asioissa.

Lue seuraava väite: Steinerkoulu ei ole köyhille eikä maahanmuuttajille

*kirjoittajan lapset eivät käyneet tätä kyseistä Steiner-koulua
Viite