Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maxim Usik

Kuvituskuva
Maxim Usik

Miten kertoa lapsille maailman pahuudesta?

5.5.2017 14.58

Vesa Sisättö

Lapset kysyvät usein sellaista, johon aikuinenkaan ei osaa tai haluaisi vastata. Vihreä Lanka pyysi asiantuntijat apuun.

Miksi syömme lammasta, kun lammas ei syö meitä?

Lammas ei syö meitä koska se on kasvissyöjä. Ihminen voi syödä myös lihaa, mutta ihminen myös kykenee harkitsemaan mikä on oikein ja mikä väärin. Ei ole oikein perusteluita, jotka oikeuttaisivat toisen elävän olennon käyttämisen ravinnoksi. Lihaa syövä ihminen on siis vähän itsekäs ja välinpitämätön.

Lampaiden syöminen on on ollut tarpeen vähemmän viljavilla alueilla, joilla ei ole voinut kasvattaa muuten tarpeeksi ruokaa. Lammas laiduntaa ruohoa, jota ihminen ei voi syödä, mutta ihminen voi syödä lampaan. Lammas siis muuttaa ihmiselle syömäkelvottoman ruohon syötäväksi ruoaksi.

Nykyään ei enää olisi pakko syödä lampaita, mutta lampaiden syönnistä on tullut tapa. Jos haluaa syödä lammasta, kannattaa syödä sellaista lammasta, joka on saanut laiduntaa ulkona ja elää hyvän elämän.

Tietokirjailija ja toimittaja Elina Lappalainen

Miten eläin tapetaan, kun siitä tehdään ruokaa?

Eläimet tainnutetaan ennen kuin ne tapetaan. Tainnutettuina ne eivät enää tunne kipua, eivätkä tiedä mitä niille on tapahtumassa.

Eri eläimet tainnutetaan ja teurastetaan eri tavoin. Lampaat ja esimerkiksi lehmät tainnutetaan pulttipistoolilla, joka ampuu luodin niiden kalloon.

Sen jälkeen eläin nostetaan riippumaan ylösalaisin ja sen kaulavaltimo viilletään auki. Eläin kuolee kun sen veri valuu pois ja sydän pysähtyy.

Elina Lappalainen

Sattuuko kalaan, kun se kuolee?

Kalat tuntevat jonkinlaista kipua. Se ei ole samanlaista kipua ja tuskaa kuin ihmisen kokema. Koska kalan kivusta ei ole tarkkaa tietoa, kalat pitäisi aina tappaa mahdollisimman nopeasti. Se paljonko kalaan sattuu kuollessa riippuukin paljon siitä, miten se on pyydetty ja kuinka pian pyytämisen jälkeen se on tapettu.

Kala-asiantuntija Ville Vähä, Luonnonvarakeskus

Ikävöivätkö kalalapset tapettuja äitejään?

Kalan poikaset eivät kiinny vanhempiinsa samalla tavalla kuin ihmiset. Kalat kasvavat aikuisiksi nopeasti ja alkavat elää pian itsenäisesti. Kalanpoikaset hakeutuvat usein heti synnyttyään eri alueille kuin kuin aikuiset kalat. Aikuiset voivat muuten vahingossa syödä omia poikasiaan.

Ville Vähä

Miksi murhaaja murhaa?

Ihminen voi riitatilanteessa ajautua niin pitkälle, ettei enää tunne myötätuntoa toista ihmistä kohtaan. Hän voi alkaa ajatella että toinen on vähemmän kuin ihminen.

Murhaaja voi olla myös sairas ihminen, jonka mieli ei toimi normaalisti. Tällöin hän näkee toiset ihmiset vain välineinä eikä tunne myötätuntoa heitä kohtaan.

Filosofi ja tietokirjailija Markus Neuvonen

Miksi Donald Trump voitti, vaikka se kiusaa muita?

Donald Trump voitti juuri siksi, että kiusaa muita. Trump ei noudattanut niitä sääntöjä ja sopimuksia mitä normaaleissa vaalikampanjoissa noudatataan. Hän lietsoi äänestäjiinsä epävarmuutta ja pelkoa – ja lupasi heille varmuutta ja voimaa. Pelokkaat ja epävarmat ihmiset haluavat vahvan johtajan. Trump esitti vahvaa johtajaa kiusaamalla ja lyttäämällä muita ihmisiä.

Markus Neuvonen

Mitä sodassa tapahtuu?

Sota syttyy, kun ihmiset eivät enää osaa sopia asioita toistensa kanssa ilman väkivaltaa.  Silloin ne joilla on voimaa alkavat käyttää väkivaltaisia keinoja saadakseen tahtonsa läpi. Ihmiset eivät sodassa enää muista ajatella, miltä toisesta tuntuu ja mikä olisi kaikkien ihmisten kannalta parasta. Silloin ihminen tekee pahaa toiselle tahallaan saadakseen mitä haluaa.

Toiminnanjohtaja Riikka Jalonen, Rauhankasvatusinstituutti ry

Miksi kaikki sotaa pakoon lähteneet eivät voi jäädä Suomeen?

Tähän ei ole pätevää vastausta. Kaikki rajat ja lait ovat ihmisten tekemiä ja niitä voidaan muuttaa. Kaikki sotaa pakoon lähteneet ja täältä turvaa anovat saataisiin kyllä mahtumaan Suomeen, mutta meidän pitäisi yhdessä pohtia, miten se käytännössä järjestettäisiin. Suomi on rikas maa ja meillä olisi siihen varaa, jos niin haluaisimme. Nyt asioista päättävät poliitikot ovat sitä mieltä, että Suomessa ei ole tilaa kaikille apua tarvitseville.

Riikka Jalonen

Kuollaanko me, kun on ilmastonmuutos?

Ilmastonmuutos ei varmasti itsessään tapa meitä täällä Suomessa. Se on silti monella tapaa hyvin vaarallinen asia. Ihmisten tekojen takia maapallosta tulee paljon lämpimämpi kuin se on ollut. Lämpö voi tuntua hyvältä asialta, mutta lämpötilan nopea muutos on huono asia, koska kasvit ja eläimet ovat kaikkialla tottuneet nykyiseen lämpötilaan.

Jossain ilmastonmuutos saattaa tarkoittaa vaikka sitä, että pellot kuivuvat ja emme saa viljeltyä ruokaa. Jos taas lämpötila nousee jäätiköillä,  jää sulaa ja meri nousee. Se taas tarkoittaa, että jossain ihmisten kodit jäävät kokonaan veden alle.

Välttääksemme tämän meidän kaikkien pitäisi pyrkiä elämään mahdollisimman vähäpäästöisesti ja tinkiä turhasta kuluttamisesta ja matkustamisesta.

Tapio Pesola, Ilmastovanhemmat ry

Miksi jotkut saastuttaa tosi paljon?

Vaikka se onkin ikävää, kaikki maailman ihmiset eivät aina toimi fiksusti. Vaikka suurin osa tietääkin, että joku heidän tekemänsä asia on haitaksi luonnolle, he eivät välitä. Toiset taas saattavat kokea, ettei heidän omilla teoillaan ole merkitystä.

On todella tärkeää, että itse toimii aina sen mukaan, minkä tietää oikeaksi. On myös tärkeätä, että ajattelee oman napansa lisäksi myös yhteistä etua. Vain sillä tavalla pahat asiat maailmassa voidaan korjata.

Tapio Pesola
Viite