Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maksim Usik

Maksim Usik

Näin selviät joulusta järjissäsi

15.12.2017 16.26

Vesa Sisättö

Onko joulusi pakkososialiseeraamista ja perinneruoan jäystämistä? Näillä neuvoilla joulu kääntyy iloksi.

Joulu on lupa nauttia

Joulua on luultavasti valmisteltu hermostuksen hiki otsalla suurin piirtein siitä lähtien, kun sitä on alettu viettämään.
”Ennen vanhaankin kunnon emännän odotettiin panostavan jouluun. Joulustressi ei ole kulutusyhteiskunnan luomus”, sanoo toimittaja ja tietokirjailija Elina Teerijoki.

Valmistaudu vaikeisiin kohtaamisiin

Monelle vaikeinta joulussa ovat juuri läheiset. Kohtaamiset voivat vaatia henkistä valmistautumista.

”Selvitä, mitkä asiat, ihmiset tai tapahtumat joulussa aiheuttavat itsellesi pahaa oloa. Yritä tunnistaa asiat, joille olet kehittänyt automaattisen, ikään kuin allergisoituneen tuskareaktion”, neuvoo filosofi ja tietokirjailija Markus Neuvonen.

Tuskaisia asioita voivat olla esimerkiksi veljen tapa puuskuttaa syödessä, isän rasistiset vitsit tai tädin utelut parisuhdestatuksesta.

”Älä takerru merkkeihin, jotka laukaisevat ikävän olon. Ei ole omissa käsissä, mitä muut tekevät”, Neuvonen muistuttaa.

Joulustressi kehittää

Joulustressin hallinta opettaa suunnittelun tärkeyttä, organisointikykyä ja ihmissuhdetaitoja.

”Jouluun voi suhtautua kuin mihin tahansa projektiin deadlineineen. Se kehittää taitoja, joita nykyajan työelämässä vaaditaan”, Teerijoki huomauttaa.

Joululahjat ajoissa

”Aina valitetaan, kuinka joulun rummutus alkaa jo lokakuussa. Se on kuitenkin hyvä aika ostaa se joulun hittilelu lapselle. Parempi niin, kuin metsästää sitä Valkeakosken Prismasta jouluviikolla”, Teerijoki neuvoo.

Anna lahja itsellesi

Joululahjan voi antaa myös itselleen.

”Pura odotuksien luoma valmis käsikirjoitus joulusta.
Määrittele itsellesi minimiehdot, siis sellaiset asiat, joiden toteutuminen antaa sinulle oikeuden tuntea iloa”, Neuvonen ehdottaa.

Anna aikaa sopeutua

Todellinen vapautuminen allergisoituneista joulunodotuksista vaatii rankkaa ajatustyötä.

”Mielessään pitää käydä tuskaa aiheuttava asia läpi moneen kertaan, kunnes se neutraloituu. Mieti minkä tilanteeseen kuuluvan asian suhteen voit olla toiveikas. Liittyykö tilanteisiin kuitenkin jotain arvokasta tai merkityksellistä?” Neuvonen kuvailee.

Synninpäästö krääsälle

Joulukoristeissa tuntuu tiivistyvän joulun kimmeltävä pinnallisuus. Elina Teerijoki kehottaa näkemään asian toisin.

”Hyväksy lapsellinen ilosi siitä, että saat ripustella kiiltävää krääsää ympäriinsä. Krääsäähän saa kierrätettynä helposti ja halvalla, ei tarvitse ostaa aina uutta.”

Joulu on elämänkoulu

”Joulutuskan selättämiseen käytettävä keino auttaa kaikkiin tilanteisiin, joihin liittyy rituaalinomaiseksi muuttunut tuska. Immuuniksi opettelu auttaa elämään parempaa elämää”, Markus Neuvonen sanoo.

”Tällä menetelmällä on selvitty keskitysleiriltä, joten kyllä sillä joulun läpi pärjää.”

Joulu on lupa nauttia

Joulustressin selätykseen auttaa juhlan olemuksen tiedostaminen.

”Joulu on lupa nauttia hyvästä ruoasta ja ajasta läheisten kanssa. Suomen talvi on pimeä ja kylmä. On suorastaan nerokasta, että sen keskellä on suuri juhla”, Teerijoki sanoo.

Luovuta ajoissa

Jos joulutuskan hetkiin, ihmisiin tai asioihin ei liity mitään merkityksellistä tai arvokasta, luovuta suosiolla. Älä yritä turhaan muuttaa mahdottomia, vaan lähde jouluksi vaikka Timbuktuun.
Viite