Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pasi Leino

Vaalitalkoot
Talkoot. Niina Ratilaisen (vas) ja Jukka Vornasen (keskellä) kotona pidettiin helmikuun alussa pinssitalkoita Essi Karvosen (toinen vas) ja Lauri Miikkulaisen (oik) avustuksella. Ratilainen oli pukeutunut tukiryhmän tekemään Tom of Finland -kampanjamekkoon.Pasi Leino

Talkoot. Niina Ratilaisen (vas) ja Jukka Vornasen (keskellä) kotona pidettiin helmikuun alussa pinssitalkoita Essi Karvosen (toinen vas) ja Lauri Miikkulaisen (oik) avustuksella. Ratilainen oli pukeutunut tukiryhmän tekemään Tom of Finland -kampanjamekkoon.

Pinssejä, paneeli ja bileet

19.2.2015 11.11

Kati Pietarinen

Vaalikampanjointi Varsinais-Suomessa on alkanut. Tuoko kevät Ville Niinistölle kaverin eduskuntaan?

Niina Ratilaisen, 28, ja Jukka Vornasen, 29, kerrostaloasunnon olohuone lähellä Turun Kupittaan asemaa on tammikuisena perjantai-iltana täynnä väkeä: Tatu Virta ja Eetu Simpanen istuvat sohvalla läppäri sylissä, Henna Ylönen nojatuolissa. Lauri Miikkulainen leikkaa vihreitä paperiympyröitä, Essi Karvonen istuu matolla pinssikoneen kanssa.

”Meidän pitää ratkaista tänään se kissat vai koirat -kysymys!” Ratilainen heittää. Iltasanomat haluaa tietää ehdokkaiden kannan siitä, kumpi eläin on viisaampi.

Sekä vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön eduskunta-avustajana työskentelevä Ratilainen että hänen avopuolisonsa Vornanen ovat ehdolla vaaleissa. Molemmat ovat turkulaisia kaupunginvaltuutettuja. Pesti estää liian lennokkaat vaalilupaukset.

”Kun elää kuntapolitiikan realiteettien kanssa, tietää, ettei voi sortua lupaamaan mitä tahansa”, Vornanen sanoo. Hänen teemansa ovat hyvinvointivaltion säilyttäminen, energiavallankumous ja tulevaisuuden parempi ruoka.

Ammattikorkeakoulupolitiikkaa tehnyt Ratilainen keskittyy erityisesti koulutusaiheisiin, ympäristöön ja työhön.

Vaalityöhön ja kuntapolitiikkaan menee pariskunnan kaikki vapaa-aika. Olohuoneessa kokoustavat usein molempien tukiryhmät, nyt läsnä on lähinnä Vornasen kavereita. Molemmat arvioivat, että eduskuntaan Varsinais-Suomesta pääsisi noin 3 500 äänellä, jos koko vihreä lista pärjää tarpeeksi hyvin.

Kaksi paikkaa on vihreiden tavoite huhtikuun vaaleissa Varsinais-Suomessa. Käytännössä se merkitsisi sitä, että varmana läpimenijänä pidetyn kansanedustaja Niinistön rinnalle nousisi toinen vihreä kansanedustaja.

Viime eduskuntavaaleissa vihreät menetti Varsinais-Suomessa toisen paikan, kun kukaan ei onnistunut nousemaan eduskunnan jättäneen pitkäaikaisen kansanedustaja Janina Anderssonin tilalle. Parhaiten pärjäsivät yli 2 700 äänellä varakansanedustajaksi noussut Elina Rantanen sekä tuhannen äänen kastiin yltäneet Niina Repo-Kouki, Monika Antikainen ja Mari Saario. Heistä Rantanen ja Saario ovat tänä keväänä ehdolla.

Kahteen paikkaan pääsemiseksi vihreiden olisi saatava huhtikuussa arviolta 25 000 ääntä – viimeksi niitä tuli 19 000, eli 7,3 prosenttia äänistä.

Turun kauppatorin laidalla sijaitsevan Teerenpeli-ravintolan yläkerrassa on vielä jouluvalot ikkunoissa. Kokoomusnuorten järjestämää vaalipaneelia seuraa nelisenkymmentä ihmistä, joista enemmistö on nuoria lyhyttukkaisia miehiä. Myös paneelissa on miesenemmistö.

Vinon puheenjohtaja, turkulaisvaltuutettu Saara Ilvessalo, 25 istuu kampanjakauden ensimmäisessä paneelissaan. Åbo Akademista valmistunut Ilvessalo on ainoa, joka vastaa kysymykseen sujuvasti ruotsiksi.

”Jäi aika nousujohteinen tunnelma”, hän kertoo paneelin jälkeen.

”Paneelissa pärjää, kun tietää mistä puhuu, ja myöntää rehellisesti, jos ei tiedä jotain.”

Ilvessalolle nämä ovat viidennet vaalit ja toiset eduskuntavaalit. Eurovaalien ja eduskuntavaalien välissä ehti tuskin hengähtää, Ilvessalo sanoo.

”Eurovaaleissa tuntui ensimmäisen kerran, että kampanja kasvaa itseään suuremmaksi. Nytkin on mukana täysin minulle tuntemattomia tyyppejä, jotka jakavat vaalimainoksiani. Tarkoituksena on mennä läpi.”

Perinteisten kestoaiheiden, työn ja ympäristön lisäksi Ilvessalo painottaa avoimen demokratian tärkeyttä: hän ajaa sitovia kansanäänestyksiä niin kunnallisella kuin kansallisellakin tasolla. Kokoomusnuorten vaalipaneelin miesenemmistön Ilvessalo näkee huolestuttavana nykyajan ilmiönä.

”Talouskriisi on niin seminaareissa kuin mediassakin johtanut siihen, että miehet puhuvat puku päällä taloudesta.”

Dynamon yläkerrassa soivat iltayhdeksältä balladit, diskovalot vilisevät tyhjällä tanssilattialla. Valkokankaalla pyörii power point -esitys, jossa on kuvia ja sanoja Ville Niinistöstä. Baaritiskin viereiseen pöytään on kerääntynyt kymmenisen ihmistä, kolmisenkymmentä muuta juttelee himmeässä valaistuksessa pienemmissä ryppäissä.

Tarkoituksena on aloittaa Niinistön vaalikampanja, mutta suoraan Oulusta saapuvaa Niinistöä ei vielä kuulu. Kansanedustaja Anni Sinnemäki nousee keskelle tilaa pitämään puheen. Hän kertoo eduskunnan merkityksestä, ilmastonmuutoksesta ja kehuu vuolaasti Niinistöä.

”Ihana puhe! Pidin siitä, että Anni puhui yhteistyön tärkeydestä”, Elina Rantanen kehuu.

”On tosi hyvät fiilikset, että tehdään niin hyvällä porukalla. Ehdokkaat käyvät toistensa tilaisuuksissa.”

Kymmenen vuotta Turun valtuustossa edustaneen Rantasen vaaliteemoja ovat työ, ympäristö ja köyhyyden torjuminen. Eduskuntavaaleissa hän on kolmatta kertaa ehdolla.  

”Kolmas kerta toden sanoo!”

Rantanen keskittyy katukampanjointiin ja nettiin, mutta suunnitteilla on myös ehdokkaana olevan toimittaja Laura Rantasen kanssa Rantaset rannalla -kiertue. Laura Rantanen puolestaan järjestää Niinistön kanssa yhteisen kulttuuribrunssin.

”Minusta on mahtavaa, että Ville tekee yhteistyötä monen eri ehdokkaan kanssa: Elina Rantasen kanssa mainoksia, Niina Ratilaisen kanssa lehteä, Laura Rantasen kanssa brunssia”, Emmi Lehtinen sanoo. Hän osallistuu Ratilaisen ja Niinistön kampanjoihin.

”Onhan tää hullua aikaa, ei ehdi edes käydä suihkussa. Minulla loppuu helmikuun lopussa työt. Toivottavasti en työllisty pariin kuukauteen, jotta saan tehdä kaksi kuukautta vaaleja. Se on vähän kuin huumetta.”

Lehtinen odottaa erityisesti katukampanjointia.

”Mitä aggressiivisempi henkilö, sen parempi. Eurovaaleissa vanhempi herrasmies alkoi huutaa suoraan, kun näki meidät. Päädyimme juttelemaan lähes puoli tuntia.”

Kun Niinistö vihdoin, sali puhkeaa taputuksiin. Hän kertoo Pudasjärvestä, jossa on juuri käynyt keskustelemassa paikallisten asukkaiden kanssa koskiensuojelulaista ja Kollajan altaasta. Niinistö puhuu vihreän politiikan tärkeydestä juuri nyt – ja siitä, miten hyvältä tuntuu olla taas kotona: Turussa ja Dynamossa.

”Olen bilettänyt täällä varmaankin 17 vuotta. Vaalitilaisuus loppuu kymmeneltä, mutta tänne voi jäädä sen jälkeenkin. Itse ajattelin olla paljon, paljon pidempään.”

Satakunta katsoo tulevaan

”Tavoitteena on lisätä äänimäärää viime kerrasta. Viimeksi ääniä tuli 4 800”, Satakunnan vihreiden toiminnanjohtaja Minna Haavisto kertoo.

Vihreillä ei ole koskaan ollut Satakunnassa kansanedustajaa. Läpi meneminen vaatisi äänimäärän kolminkertaistamista.
Satakunnan piiloäänikynnys on maan korkeimpia, 12,5 prosenttia. Äänestäjät tiedostavat liiankin hyvin, ettei pienpuolueilla ole mahdollisuutta saada ehdokasta läpi, Haavisto sanoo. Vihreät on siksi ehdottanut, että Satakunnan vaalipiiri pitäisi yhdistää Pirkanmaahan tai Varsinais-Suomeen.

Tähän mennessä ehdokkaita on saatu kahdeksan. Kampanjoinnissa keskitytään vihreiden neljään perusteemaan: ympäristöön, koulutukseen, työllisyyteen ja köyhyyden torjumiseen.

”Ne ovat hirvittävän hyvät. Monella meidän ehdokkaalla on näistä selkeä oma teema: esimerkiksi Anne Liinanmaa on opettaja, jolle koulutusteema on keskeinen; Sini Solala on aktiivinen luonnonsuojelija. Itse keskityn työllisyysaiheisiin, Maarit Pallari taas pienyrittäjyyteen.”

Mikä motivoi tekemään kampanjaa?

”Se, että koen että nämä asiat ovat niin hirvittävän tärkeitä. Maailmaa muutetaan pikkuhiljaa. Minulla on vahva usko siihen, että jossain vaiheessa saamme sen kansanedustajan.”

Langan analyysi Varsinais-Suomen ja Satakunnan vaalipiireistä: Varsinais-Suomen oikeisto kasvaa, Satakunnassa kolme tasan

Varsinais-Suomi kuuluu vaali-piirien keskikastiin. Sieltä valitaan 17 kansanedustajaa. Piiri on kokoomuksen ydinkannatusaluetta, ja viime vuosina puolue on korjannut eniten ääniä kaikissa vaaleissa.

Talouselämä-lehden syksyllä tekemä kannatuskysely ennustaa kokoomukselle ja keskustalle huhtikuuksi tasapeliä, neljää paikkaa. Talouselämä ennustaa demareiden romahtavan kahteen paikkaan, tasoihin vasemmistoliiton kanssa. Perussuomalaiset pitäisivät kolme paikkaansa. Kokoomuksen kanssa vaaliliitossa oleva rkp saisi yhden paikan.

Talouselämän ja riippumaton paikallispolitiikan seuraajan mukaan vihreiltä läpi menisi vain Ville Niinistö. Jos vihreät onnistuvat saamaan takaisin viime vaaleissa menettämänsä toisen paikan,  se voisi tulla perussuomalaisilta tai demareilta.

Piirin vihreät ehdokkaat: Anne Bland, Roda Hassan, Merja Hermonen, Saara Ilvessalo, Tuomo Liljenbäck, Sara Luotonen, Ville Niinistö, Niko Porjo, Elina Rantanen, Laura Rantanen, Niina Ratilainen, Mari Saa-rio, Helena Särkijärvi, Konsta Weber, Jukka Vornanen, Mikko Välttilä.

Satakunta on toiseksi pienin vaalipiiri. Ehdokkaita valitaan kahdeksan. Paikkoja on yksi vähemmän kuin viime eduskuntavaaleissa, joissa sdp, kokoomus ja perussuomalaiset saivat kukin kaksi paikkaa. Eniten ääniä sai sdp, joka voitti ylivoimaisesti myös seuraavan vuoden kunnallisvaalit. Eurovaaleissa sdp romahti täysin: ohi menivät kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset.

Talouselämän ennusteen mukaan sdp ei kuitenkaan menettäisi asemiaan Satakunnassa. Kahteen paikkaan sen lisäksi yltäisivät keskusta ja perussuomalaiset, paikan menettäisi kokoomus. Vasemmistoliiton ennustetaan saavan yhden paikan. Vihreillä ei nähdä olevan mahdollisuuksia päästä läpi.

Piirin vihreät ehdokkaat: Minna Haavisto, Reetta Hulmi, Maarit Pallari, Juha Sjöholm, Sini Solala, Petri Vallinsalo.




Viite