Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maxim Usik

Kuvituskuva
Maxim Usik

Syyria tarvitsee sinua yhä

14.12.2016 11.14

Lasse Leipola

1. Yritä ymmärtää

Tieto voi lisätä tuskaa, mutta epätieto voi aiheuttaa vaarallisia harhaluuloja. Katkaise huhuilta siivet korjaamalla väärät väitteet.

Syyrian tilanne on monimutkainen ja siten otollista maaperää virheellisille yksinkertaistuksille. Lähi-idän kriiseille tyypilliseen tapaan myös Syyrian konfliktiin liittyy voimakkaita suurvaltapoliittisia ja uskonnollisia jännitteitä.

”Suomessa korostuu kaksi tulkintaa. Ensimmäisessä nähdään, että Syyrian tilanne johtuu puhtaasti presidentti Bashar al-Assadin toimista ja Yhdysvaltojen passiivisuudesta, joita ilman maassa olisi rauha ja demokratia. Erityisesti sosiaalisessa mediassa elää vastakkainen tulkinta, jossa oppositio nähdään jihadismina, mikä puolestaan johtaa ymmärrykseen Syyrian johtoa ja Venäjää kohtaan”, sanoo Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Hän pitää harmillisena, että tilannetta tulkitaan Suomessa yhä enemmän Suomen Yhdysvalta- ja Venäjä-suhteiden kautta, jolloin Syyria jää vähälle huomiolle.

2. Pidä ääntä

Näytä, että sinä välität! Osallistu mielenosoituksiin ja muihin tapahtumiin. Mieti, mitä juuri sinä osaat tehdä, sillä auttaa voi mitä moninaisin tavoin. Kymmenet vapaaehtoiset yhdistivät voimansa esimerkiksi Save Syria -kampanjassa ja järjestivät Helsingissä rauhanmarssin ja konsertin. Voit vaikuttaa myös somessa jakamalla tietoa, tuomalla esiin huolesi ja osallistumalla erilaisiin tempauksiin.

3. Luota isoihin järjestöihin

Pieni auttaja voi joskus olla tehokas, mutta suuret järjestöt antavat tietyn laatutakuun. On helppo kritisoida, että isot järjestöt käyttävät paljon rahaa hallintoon ja byrokratiaan, mutta toisaalta juuri se lisää läpinäkyvyyttä ja antaa varmuutta siitä, että apu menee oikeasti perille.

Tavallisten ihmisten apu on myös tärkeä osa isojen järjestöjen rahoitusta, vaikka ne saisivat tukea myös esimerkiksi ulkoministeriöltä. Etenkin yllättävissä kriiseissä ihmisten lahjoittamat rahat tulevat todella tarpeeseen.

”Ne auttavat meitä reagoimaan nopeammin ja toteuttamaan humanitaarista tehtävää”, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija Niklas Saxén.

Kansainvälisen Punaisen Ristin avustusbudjetti Syyrian kriisiin oli viime vuonna suurempi kuin missään aiemmassa kriisissä. Tarvetta on vedelle, ruualle, huoville ja terveydenhuollolle. Syyrian tilanne rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa, ja muun muassa Aleppon itäosiin on vaikea saada apua perille. Monet järjestöt joutuvat myös toimimaan Assadin hallinnon ehdoilla.

Vaikein tilanne on suljetuilla tai piiritetyillä alueilla, joilla arvioidaan olevan jopa 4,5 miljoonaa ihmistä. Apu pitää viedä rajalinjojen yli, mikä tekee toiminnasta vaarallista. Syyrian Punaisen Puolikuun avustustyöntekijöistä yli 50 oli kuollut avustustehtävissä lokakuuhun mennessä.

4. Ole uhrien puolella

Syyriassa kyse ei ole yhtenäisen opposition ja hallituksen välisestä sodasta vaan huomattavasti monimutkaisemmasta vyyhdistä, jossa on osallisena kymmeniä erilaisia ryhmittymiä.

Tilanne on kiristynyt tämän vuoden aikana, kun Venäjä ja sen tukemat hallituksen joukot ovat muun muassa pommittaneet Aleppon kaupunkia.

Venäjän toiminta on helppo tuomita, mutta vikaa on muissakin. Esimerkiksi syksyn hauras tulitauko katkesi, kun Yhdysvallat pommitti vahingossa hallituksen joukkoja.

”Mitä enemmän kriisistä tietää, sen epämääräisempänä se näyttäytyy. Se kuitenkin auttaa ymmärtämään, että toimijoiden joukossa on enemmän ja vähemmän syyllisiä”, Juusola sanoo.

Jos haluat valita puolen, valitse siviilit ja sodan uhrit. Pidä ääntä heidän puolestaan ja tuomitse kaikki väkivalta.

5. Tähtää Aleppoon

Aleppo on Syyrian sodan tunnetuin kipupiste. Täystuhon partaalle pommitetun kaupungin siviilit ovat lähes kaiken ulkopuolisen saavuttamattomissa. Lääkärit ilman rajoja tukee joidenkin sairaaloiden toimintaa Aleppossa, mutta heidänkin on vaikea saada apua perille.

”Lähettäkää meille mitä tahansa – steriiliä harsoa tai ei-steriiliä – otamme kaiken vastaan, meillä ei ole mitään”, Syyria-ohjelman johtaja Carlos Francisco siteerasi Alepposta saatua viestiä lokakuussa järjestön verkkosivuilla.

Syyrialainen Valkoiset kypärät keskittyy pelastamaan ihmisiä raunioista. Sekä Lääkäreitä ilman rajoja että Valkoisia kypäriä voi tukea rahallisesti niiden verkkosivuilla. Myös sairaaloita Aleppossa pyörittävä yhdysvaltalainen SAMS ottaa vastaan lahjoituksia.

6. Auta pakolaisia

Syyrialaisista siviileistä lähes viisi miljoonaa on paennut maan rajojen ulkopuolelle. Valtaosa heistä on Turkissa, Libanonissa ja Jordaniassa.

Heidän avuntarpeensa ei ole niin akuuttia kuin Syyriaan jääneiden.

”Toki kriisialueelta saapuvilla voi olla kiireellisiä tarpeita, mutta melko nopeasti tilanne tasaantuu ja perusterveydenhuollon merkitys korostuu. Esimerkiksi SPR:n jo eteenpäin luovuttamassa kenttäsairaalassa Jordaniassa syntyi 500 lasta”, SPR:n Saxén kertoo.

7. Prässää poliitikkoja

Ota yhteyttä kansanedustajiin ja kerro, että aiot äänestää ehdokasta, joka on tehnyt työtä rauhan eteen ja syyrialaisten auttamiseksi.

Suomella on rajalliset resurssit edistää konfliktin ratkaisua, mutta eduskunnassa voidaan auttaa satoja tai tuhansia yksittäisiä ihmisiä edistämällä oikeudenmukaista maahanmuuttopolitiikkaa ja kasvattamalla humanitaarista apua.

8. Muista myös muita

Vaikka Syyriassa on tällä hetkellä pahin kansainvälinen kriisi, se ei valitettavasti ole ainoa. Toiseksi suurin kriisi on Afganistanissa. Maailmassa on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tietojen mukaan noin 65 miljoonaa pakolaista.

Jos haluat antaa rahaa, kannattaa harkita kohdistamatonta lahjoitusta, jolloin ammattilaiset voivat päättää parhaan käyttötarkoituksen.

”Esimerkiksi Tadžikistanissa olemme toimineet pitkään. Siellä on säännöllisiä mutavyöryjä, ja toimitamme sinne esimerkiksi puutavaraa talojen korjaamiseen”, SPR:n Saxén sanoo.

9. Ehkäise ennalta

Kriisien taustalla on yleensä köyhyyttä tai epätasa-arvoa joko maiden sisällä tai niiden välillä. Kriisejä ehkäistään puuttumalla niihin sekä perinteisellä kehitysyhteistyöllä, joka nostaa ihmisiä köyhyydestä ja antaa koulutuksen myötä parempia eväitä elämään.

Lähitulevaisuudessa myös ilmastonmuutos aiheuttaa jännitteitä. On arvioitu, että Syyrian kriisin jännitteiden taustalla on myös kuivuuden aiheuttamat satovahingot. Kanna siis huolta Syyriasta, mutta älä unohda muuta maailmanparantamista!

Juttu on julkaistu Vihreä Lanka -lehdessä 2. joulukuuta. Sen jälkeen Syyrian hallituksen joukkojen hyökkäys Aleppon itäosiin on kiihtynyt entisestään. Helsingin yliopistolla järjestetään torstaina 15.12. tilaisuus, jossa pohditaan, mitä suomalainen kansalaisyhteiskunta voi tehdä rauhan hyväksi. Tapahtuma löytyy Facebookista.




Viite