Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Kuvituskuva
Iiro Törmä

Venlan valinta

22.6.2016 10.32

Annakaisa Suni

Venla myi ensimmäisen kerran seksiä 16-vuotiaana ollessaan huostaanotettuna koulukodissa. Aikuisena hän aloitti uudelleen. Miksi hän valitsi niin?


Mies oli yli viisikymmentävuotias. Hän antoi 16-vuotiaalle Venlalle 200 euroa. Mies sanoi, että hänellä on kiire, ja vei Venlan makuuhuoneeseensa. Valot eivät olleet päällä. He harrastivat seksiä hämärässä. Mies ei halunnut käyttää kondomia. Se oli ensimmäinen kerta, kun Venla myi seksiä. Rahoilla hän osti hiustenpidennykset.

Mies ja koulukodissa asuva Venla olivat sopineet tapaamisesta Suomi24:n chatissa. Venla ei muista, kumpi sitä ehdotti. Se saattoi olla miehen idea tai Venlan oma päähänpisto. Chatissa miehet pyysivät seksiä, ja ehkä Venla vastasi: joo, jos maksat.

Mies tiesi, että Venla on alaikäinen.

”Jos johonkin suuntaan olin valehdellut ikäni, niin alaspäin.”
Venla oli valehdellut myös olevansa neitsyt. Hän ajatteli, että niin saisi enemmän rahaa.

Kun Venla palasi lomalta koulukotiin, kukaan ei kysynyt, mistä hän oli saanut rahat hiustenpidennyksiin.


Nyt parikymppinen Venla sanoo, että kokemus ahdisti häntä monta vuotta jälkeenpäin. Mies oli inhottava ja vanha. Venla ei ollut koskaan harrastanut seksiä kenenkään läheskään niin vanhan kanssa.

Silti hän tapasi miehen uudestaan. Hän oli karannut koulukodista ja tarvitsi nopeasti rahaa. Mies lupasi taas 200 euroa.

Tällä kertaa Venla sanoi, että pitää käyttää kondomia. Väittelyn jälkeen mies suostui laittamaan kondomin. Sitten hän yritti ottaa sen pois niin, ettei Venla huomaisi.

Venla vaati miestä viemään hänet takaisin juna-asemalle, mistä mies oli Venlan hakenut. Mies vaati rahojaan takaisin ja yritti ottaa ne Venlan laukusta. Venla suostui antamaan hänelle satasen takaisin ja piti itse toisen.

Nähdään vielä uudestaan, mies vaati. Joo joo, Venla vastasi. Hän halusi vain päästä juna-asemalle.

Myöhemmin mies lähetteli tekstiviestejä ja halusi tavata. Venla uhkasi kertoa poliisille, että mies oli ostanut seksiä alaikäiseltä. Vähän sen jälkeen viestit loppuivat.

Mies kirjoitti viesteissään v:t aina w:nä. Kännykässä oli ehkä joku vika tai sitten hän yritti olla hauska. Vielä kauan jälkeenpäin Venlaa ahdisti, jos joku käytti viesteissään w:tä.


Venlan lapsuus oli tosi hyvä. Ehkä häntä hemmoteltiinkin. Molemmat vanhemmat ovat korkeasti koulutettuja.

Venla ei osaa sanoa mitään yksittäistä asiaa tai tapahtumaa, mistä ongelmat alkoivat teini-iässä. Yläkoulussa häntä alettiin kiusata. Muut eivät ottaneet häntä mukaan ja huomauttelivat pukeutumisesta, kuten avonaisista kaula-aukoista.

Venla joi paljon. Hän oli masentunut. Hän viilteli itseään.

”Se oli tietynlainen ahdistuneiden nuorten muoti.”

Yläkouluikäisenä Venla sai hoitoa mielenterveysongelmiin. Syy oli hänen muistaakseen viiltely ja muu itsetuhoinen käytös. Vanhemmat veivät hänet myös perheterapiaan, mutta Venla ei halunnut tehdä yhteistyötä.

Vanhemmat päättivät, että huostaanotto on paras ratkaisu.
Loppulapsuutensa Venla vietti eri laitoksissa ja pidemmillä tai lyhyemmillä karkumatkoilla.

Se ei ollut pelkästään huonoa aikaa. Nuorisokodeista löytyi kavereita ja monet ohjaajat olivat mukavia. Silti Venlalla oli huono olo. Ehkä rakkaudenkaipuu, hän sanoo nyt.

Hän joi edelleen paljon alkoholia ja testasi satunnaisesti huumeita. 17-vuotiaana Venla alkoi polttaa kannabista joka päivä. Siitä tuli alkoholiakin isompi ongelma. Ensin polttelu oli kivaa, jännittävää ja sai Venlan kyseenalaistamaan aiemmin totuuksina pitämiään asioita. Myöhemmin kannabis teki hänet ahdistuneeksi ja aiheutti pelkotiloja.

18-vuotiaana hän muutti laitoksesta omaan asuntoon. Ensimmäisen vuoden hän makasi neljän seinän sisällä, poltti kannabista ja oli ahdistunut.


Hyviä seksikokemuksia Venlalla ei teini-ikäisenä ollut.
Hän menetti neitsyytensä 14-vuotiaana samanikäisen pojan kanssa. Sen jälkeen hän harrasti seksiä vain itseään vähintään viisi vuotta vanhempien, yleensä parikymppisten, miesten kanssa.

Miehet hän löysi lähes aina netistä. Venla vietti teininä paljon aikaa netissä. Suuri osa ajasta kului eräällä seksifoorumilla.

”Sieltä tuli varmaan vähän vääristynyt kuva seksistä.”

Foorumilla ihannoitiin nuoruutta ja jaettiin neitsytfantasioita. Venlasta tuntui, että hän menee hukkaan, jos ei harrasta paljon seksiä. Täysi-ikäisenä hän olisi vanha.

”Ajattelin tavallaan, että mulla on velvollisuus harrastaa seksiä. Koska mulla on nuori keho, mulla on velvollisuus antaa ihmisten nauttia siitä.”

Venla meni lomilla tai karkumatkoilla miesten luo. Hän ei muista, että olisi halunnut seksiä. Hän halusi olla hyväksytty ja tärkeä jollekin. Hän halusi päästä aikuisten maailmaan.

Teini-ikäisenä hän ei muista myyneensä seksiä rahasta muille kuin viisikymppiselle miehelle. Oli kuitenkin miehiä, joiden kanssa hän harrasti seksiä siksi, että saisi alkoholia tai tupakkaa. Nyt hän sanoo, että häntä käytettiin hyväksi.

”Välillä oli fiilis, että tämä ei ole oikein. Toisaalta olin itse suostunut siihen. Mutta en ollut kypsä antamaan suostumusta seksiin.”

Jos hänet olisi raiskattu, hän olisi tiennyt, että se on väärin. Nyt hän ei ollut varma.

Venla ei kertonut kokemuksistaan vanhemmilleen tai laitosten psykologeille. Jälkeenpäin hän on miettinyt, olisiko pitänyt. Hän on nyt samanikäinen kuin jotkut miehet, jotka antoivat hänelle alkoholia seksiä vastaan. Käyttävätkö he muitakin hyväkseen?

Pohjoismaisten tutkimusten mukaan aika moni seksityötä tekevä on aloittanut alaikäisenä, sanoo Nuorten Exit ry:n toiminnanjohtaja Anna Nuotio. Siinä mielessä Venlan tarina kuulostaa hänestä tutulta.

”Meidän näkökulmastamme alaikäinen on aina hyväksikäytetty, vaikka hän itse tarjoaisi maksullista seksiä.”

Pro-tukipisteen toiminnassa alaikäiset eivät näy, sanoo toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen. Hän kertoo tavanneensa joitakin alaikäisenä aloittaneita seksin myyjiä, mutta hänen mukaansa valtaosa aloittaa täysi-ikäisenä.

Seksityöntekijöiden suurin ikäluokka on Kauppisen mukaan 20–35-vuotiaat.


Venla lopetti pilvenpolton
19-vuotiaana. Jokin aika lopettamisen jälkeen myös ahdistus alkoi hellittää.

Venla tapasi pojan ja he alkoivat seurustella. He aloittivat opinnot samassa ammatillisessa oppilaitoksessa. Aiemmin Venla oli päässyt lukioon ja jättänyt sen kesken. Nyt opinnot etenivät. Elämä oli kivaa. Venlasta tuntui vihdoin, että joku välitti hänestä.

Venlan luottotiedot olivat menneet, joten hän ei saanut opintolainaa. Hän sai rahaa sosiaalitoimesta sekä opintotukea. Hän ei ehtinyt eikä halunnutkaan olla koulupäivien lisäksi töissä vaikka kaupan kassalla.

Raha ei kuitenkaan ollut tärkein syy, miksi hän alkoi myydä uudestaan seksiä.


Miltä tuntuisi myydä seksiä nyt vanhempana? Sitä Venla alkoi pohtia kesällä 2015. Hän tunsi voivansa paljon paremmin kuin teininä ja halusi kokeilla myymistä uudelleen. Hän oli saanut hyviä kokemuksia seksistä, ja hänen suhteensa seksuaalisuuteen oli erilainen kuin nuorempana.

Päätökseen vaikutti mies, jota Venla tapaili. Pari oli keskustellut jo aiemmin seksityöstä. Kesällä Venla kertoi aikovansa laittaa nettiin ilmoituksen. Mies kannusti ja rohkaisi häntä. Venla korostaa, että mies ei painostanut häntä. He puhuivat esimerkiksi siitä, mitä kannattaa laittaa päälle, kun menee tapaamaan asiakasta.

Nyt Venla myy seksiä yhdestä kolmeen kertaan viikossa. Hänellä on suomalaisella sivustolla ilmoitus. Ilmoituksessa on Venlan alastonkuva, josta on rajattu pää pois, hinnat – 150 euroa puolesta tunnista – ja lista siitä, mitä Venla sängyssä tekee.

Seksin myyminen tuntuu erilaiselta kuin 16-vuotiaana, Venla sanoo. Se ei tunnu pahalta. Ei se hyvältäkään tunnu, lähinnä mekaaniselta. Venla ei mieti päässään fantasioita, kun hän harrastaa seksiä asiakkaiden kanssa.

”Tilanne menee nopeasti ohi. Yleensä asiakkaat ovat mukavia ja kaikki menee hyvin.”

Parhaita ovat asiakkaat, jotka vaikuttavat kokeneilta seksin ostajilta. Heidän kanssaan kaikki sujuu ammattimaisesti. Venla ei pitänyt siitä, kun yksi asiakas lähetti viestin tapaamisen jälkeen ja pyysi treffeille. Tuntui, että mies oli ymmärtänyt väärin.

Yleensä Venla tapaa asiakkaat näiden kotona tai kakkosasunnossa. Pari kertaa hän on ottanut asiakkaan omaan kotiinsa, mutta se ei tuntunut kivalta.

Venla ei tällä hetkellä seurustele tai tapaile erityisesti ketään. Hän haluaisi löytää jonkun, jolta saa läheisyyttä ja romantiikkaa. Läheisyyden kaipuu on korostunut sen jälkeen, kun hän alkoi tehdä seksityötä.

”Välillä on ärsyttävää, että harrastan maksullista seksiä pari kertaa viikossa, mutta en juuri koskaan sellaista seksiä, mitä itse haluaisin. Haluaisin siihen tasapainoa.”

Vaikka Venla ei ollut pahassa rahapulassa aloittaessaan seksin myymisen viime kesänä, säätelee rahan tarve hänen työtään. Hän ottaa enemmän asiakkaita silloin, kun tarvitsee rahaa johonkin erityiseen.

Nyt pitäisi esimerkiksi ostaa aurinkolasit. Kesällä olisi kiva käydä festareilla ainakin Suomessa ja ehkä muualla Euroopassakin. Ulosotossa makaa edelleen vanhoja velkoja.

Venla on päättänyt ensimmäistä kertaa varata itse hotellihuoneen työtään varten. Silloin hän voisi ottaa useamman asiakkaan samana iltana. Tapaamisia on myös helpompi sopia, jos miehen ei tarvitse järjestää paikkaa.

Venlaa kuitenkin huolettaa. Monet asiakkaat jättävät tulematta sovittuun tapaamiseen. Hotellihuoneen hinta saattaa jäädä hänen tappiokseen.


Seksikauppa jakaa feministit kahteen leiriin. Molemmat uskovat puolustavansa nimenomaan seksin myyjien etua.

Toisten mielestä seksin ostamista ei pidä kriminalisoida, vaan seksityötä pitää kohdella ammattina muiden joukossa. Näin ajattelevat korostavat usein sitä, että seksityö on myyjän oma valinta, että aikuisella on oikeus tehdä kehollaan, mitä haluaa.

Toiset haluavat kriminalisoida seksin ostamisen ja uskovat sen johtavan seksikaupan vähenemiseen. Näin ajattelevien mielestä seksikauppa on ihmisten hyväksikäyttöä. Heidän mukaansa on väärin korostaa seksin myyjien vapaata tahtoa, kun suurella osalla on taustalla hyväksikäyttöä tai muita ongelmia, tai he ovat päätyneet alalle hyvin nuorina.

Venlan valinnanvapautta ovat rajoittaneet koulukiusaaminen, päihdeongelmat, masennus, ahdistus, teini-iän seksuaalinen hyväksikäyttö ja menetetyt luottotiedot. Olisiko hän tehnyt erilaisia valintoja, jos hän olisi viihtynyt hyvin yläasteella, jos hän ei olisi sairastunut masennukseen tai jos hän ei olisi viettänyt niin paljon aikaa netissä aikuisten miesten neitsytfantasioiden keskellä?

Venla on itse sitä mieltä, että hän toimii omasta tahdostaan. Eniten häntä ärsyttää, jos hänestä yritetään tehdä uhri.

”Totta kai olen omien kokemusteni summa. En tiedä, missä olisin, jos minulla olisi ollut erilainen nuoruus”, hän sanoo.

Samalla hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että kokemukset ovat kasvattaneet. Nyt hänellä on asiat ihan hyvin.

Venlan mielestä olisi suuri virhe kieltää seksin osto Ruotsin mallin mukaan. Hän oli keskustelutilaisuudessa, jossa ruotsalainen seksityöntekijä kertoi kokemuksistaan. Naisen mukaan seksin myyjät eivät enää välttämättä uskalla soittaa poliisia, vaikka kohtaisivat väkivaltaa. Näin siitä huolimatta, että seksin myyminen ei Ruotsissa ole rikos. Venla uskoo, että asiakkaita olisi vaikeampi saada, ja he saattaisivat olla hankalampia, jos seksin ostaminen kiellettäisiin.


Venla valmistuu pian ammattiin. Sen jälkeen hän haluaisi opiskella lisää. Hän uskoo jatkavansa seksin myymistä ainakin niin kauan kuin opiskelee.

Tulevaisuudessa Venla haluaisi tehdä työtä jonkun hyvän asian puolesta.

Jokin aika sitten 18-vuotias tyttö kysyi Venlalta vinkkejä seksityön aloittamiseen. Venla kertoo miettineensä, haluaako hän rohkaista alalle. 18-vuotias on kuitenkin vielä tosi nuori.

Sitten Venla muisti, miten olisi itse kaivannut neuvoja joltain kokeneemmalta aloittaessaan. Mitä kirjoittaa ilmoitukseen, missä tavata asiakkaita, käytännön asioita. Venla päätti auttaa.

”Tyttö olisi varmaan kuitenkin tehnyt sen.”

Venla ei esiinny jutussa omalla nimellään.
Viite