Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Game over: Insert coin

Natalia Baer / Iiro Törmä

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta. Natalia Baer / Iiro Törmä

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

16.9.2008

Timo Riitamaa

Eduskunta aloittaa tänään ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyn. Tämä on kolmas budjettiesitys, jota työkseni tongin, eikä oloni ole koskaan ollut näin hämmentynyt.

Jos olisimme lentokoneessa, kehottaisin pukemaan pelastusliivin päälle ja kiristämään turvavyön. Wall Streetiltä on lähtenyt liikkeelle ennennäkemätön – ei maanvyöry, ei tsunami eikä maanjäristys – vaan ihmisten toiminnasta johtuva puolitäydellinen sekasotku.

Kenelläkään ei ole mitään hajua lopputuloksesta. Maailmantalous pätkii. Kansanedustajien pitäisi tällä viikolla käydä vuoden tärkein valtiontaloutta koskeva keskustelu.

Jos kaikki menee sekaisin ja hallituksen täytyy ensi vuonna säästää taikka elvyttää, siitä ei päätetä nyt, vaan ensi vuonna lisätalousarvioissa. Jos varsinaisia talousarvioita on syytetty valtiovarainministeriön virkamiesten kynäilemiksi, lisätalousarviot ovat sitä vielä enemmän.

Varsinainen talousarvio on sentään koko syksyn asiantuntijoita kuulevien edustajien pureskeltavana valiokunnissa. Lisätalousarvioissa valta on harvemmissa käsissä ja eduskuntakäsittely nopeampi.  

Talouskriisin harmillisen ajankohdan lisäksi demokratiaa uhkaa toinenkin känkkäränkkäilijä: eduskunnan hallinto. Talousarviota on hankala käsitellä, jos sitä ei saa käsiinsä.

Tätä työnteolle aivan välttämätöntä neljän sentin paksuista keltaista kirjaa ei avustaja saa edes pyytämällä.

Eduskunnan hallinnon näkemyksen mukaan avustaja on sihteerikkö, eivätkä sihteeriköt tee talousarvioesityksellä mitään.

Siinähän on isoja numeroita ja vaikeita sanoja. Paperiakin kuulemma säästyy.

Hassusti eduskunnan kutakuinkin ainoa paperinsäästötoimi kohdistuu avustajiin.

En tiedä, onko kyse aatteen palosta vai liiasta kahvista, mutta ainakin minä ehdin kalenterin ja sähköpostien lisäksi pohjustamaan myös politiikan syksyä.

Avustajana pitäisi kerätä lukuja, havaita kämmejä ja kysellä lisää sieltä ja täältä. Se taas on hankalaa ilman talousarvioesitystä.

Onneksi sen, mitä ei saa pyytämällä, voi hankkia kikkailemalla. Muutama kikka taidetaan tarvita myös maailmantalouden vakauttamiseksi.

Kirjoittaja on kansanedustajan avustaja, joka haluaisi samanlaiset henkselit kuin Gordon Gekkolla. Lisää rokkia, seksiä ja politiikkaa löydät täältä.

Viite