Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Koulukiusatun pyssysankarin tunnustuksia

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

29.9.2008

Timo Riitamaa

Vuosi sitten marraskuussa istuin työhuoneessa, kuuntelin Johnny Cashia ja itkin.

Nyt olo oli vain turta. Taivas oli sininen, aurinko paistoi ja eduskunnan lisärakennuksen edessä omenapuiden kellertyvät lehdet heiluivat tuulessa. Aamulla oli vielä täydellinen syyspäivä. Villapaidassa ja kaulaliinassa ei tullut ulkona kuuma eikä kylmä.

Monilla nuorilla miehillä ei mene tässä maassa hyvin. Kun päätä puristaa, vedetään viinaa, hakataan vaimoa tai väsätään hirttosilmukka. Suomessa viinan vetäminen, vaimojen hakkaaminen ja itsemurhat osataan.

Myyrmannin, Jokelan ja Kauhajoen jäljiltä on syntynyt uusi toimintamalli. Väkilukuun suhteutettuna Suomi on maailman teinijoukkomurhien pääkallopaikka.

Kun maailmalla tapahtuu hirveyksiä, näytetään kuvia hirveyksistä. Minulle Ruandan kansanmurha tiivistyy James Nachtweyn valokuvaan tutsimiehestä, jonka pään ympäri menee piikkilankakuvioisia arpia.

Suomessa ei ole näytetty kuvia järjettömän väkivallan seurauksista, vaan on vapaaehtoisesti levitetty murhaajien itse tekemää propagandaa: videoita ja valokuvia seuraavan vinksahtaneen teinin ihailtavaksi. En oikein ymmärrä.

Ollessani teini kaverini isä keräsi aseita. Olen ampunut alle viisitoistavuotiaana varmasti yli sadalla erilaisella aseella. Harrastus oli kiehtova ja tuntui hienolta, kun luotettiin sellaisen harrastuksen pariin. Sehän on äänekästä ja räjähtävää puuhaa, joka kehittää keskittymistä ja vastuuntuntoa.

En vieläkään osaa pitää ampumista mitenkään kummallisena harrastuksena, mutta Jokelan ja Kauhajoen jälkeen on ollut pakko muuttaa suhtautumista aseiden saatavuuteen.

Hullut tarvitsevat tietysti hoitoa, mutta vaikka apua olisi tarjolla, aina on ihmisiä jotka eivät apua halua. Silloin ei lähettyvillä saa olla aseita.

Tässä maassa on liikaa yksinäisiä, puhekyvyttömiä ja masentuneita miehiä. Jotkut heistä ovat myös vihaisia.

Minäkin olin nuorempana, mutta kehotuksiani suorittaa maanpäällisiä ydinkokeita Varkaudessa ei ole tarvinnut ottaa vakavasti, koska ydinpommien saatavuus on tiukasti rajattu. Samoin täytyy tehdä käsiaseille.

Kirjoittaja on kansanedustajan avustaja, joka on ampunut Dirty Harryn pyssyllä. Lisää rokkia, seksiä ja politiikkaa löydät täältä.

Viite