Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaaliennustus, osa 1

Natalia Baer / Iiro Törmä

RSP-logo
Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta. Natalia Baer / Iiro Törmä

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

21.7.2008 16.18

Timo Riitamaa

Lokakuussa järjestetään kunnallisvaalit. Vielä ehtii ehdokaslistalle, jos lukee tätä Helsingin ulkopuolelta käsin.

Tai miksei Helsingistäkin, jos on riittävästi ulkomusiikillista tunnettuutta, jotta puolue voi nimelläsi ratsastaa vaalivoittoon kuin Istuva Härkä Little Bighornin taisteluun.

Teen arvauksen puolueiden mahdollisuuksista vaaleissa. Tämä on vähän pitkä, joten se ilmestyy kahdessa osassa.

Perussuomalaiset tulevat olemaan syksyn kunnallisvaalien suuri voittaja. Sdp:n perinteiset duuunarikannattajat ovat pettyneitä puolueeseensa, koska paperitehtaat ja muu iso teollisuus katoaa, vaikka Sdp on ollut vallassa. Pienet teollisuuspaikkakunnat kuolevat.

Keskustan perinteiset maaseutukannattajat ovat pettyneitä puolueeseensa, koska kyläkoulut lakkautetaan ja valtionosuudet pienenevät, vaikka Keskusta on vallassa. Maaseutu kuolee.

Kaikki tämä pettymys sataa perussuomalaisten laariin. Niin pitkään kuin Timo Soini pysyy kunnossa, perussuomalaiset kasvavat.

Minusta tämä on hyvä asia.

Edustuksellisen demokratian idea on siinä, että joku edustaa äänestäjää. Selvästi on ihmisiä, joiden ajattelua edustavat parhaiten perussuomalaiset. Hienoa että näille ihmisille on oma puolue!

Hienoa että demareiden sumutusyritykset sisäministeri Rajamäen ulkomaalaisvihamielisellä maahanmuuttopolitiikalla eivät uponneet näihin äänestäjiin!

Toivotan Perussuomalaisille menestystä. Toivottavasti Soini jaksaa käydä ahkerasti kävelyllä Espoon Iivisniemen Porkkiksen kallioilla, eikä tule sieltä oman teinimuistoni tapaan alas vapaapudotuksella, kännissä ja nenä edellä.

Se olisi demokratian tappio.

En minä perussuomalaisten politiikasta pidä. Itse asiassa en siedä sitä. Mutta paljon vaarallisempaa kuin perussuomalaisten äänestäminen on se, että ei äänestetä ollenkaan, sysätään ulkopuolelle.

Silloin demokratia on, jos nyt ei kuollut, niin vielä nykyistäkin kummallisemman hajuinen.

Ruotsalainen kansanpuolue on puolue, joka on selviytynyt, ryhmien erilaisuus huomioiden, ihailtavasti länsirannikon kalanhajuisten, turkiksia ja perunoita kauppaavien arvokonservatiivien ja etelän homoista ja shampanjasta pitävän bättre folkin pitämisessä saman katon alla.

Silti edes omaisuudeltaan valtavat suomenruotsalaiset säätiöt eivät voi väestökehitykselle mitään: suomenruotsalaisten määrä vähenee. Ja koska Rkp:tä eivät äänestä muut kuin suomenruotsalaiset, myös valtuutettujen määrä vähenee, vääjäämättömästi.

Kunnallispolitiikassa Rkp:lla on huomattavaa valtaa länsirannikolla. Valtakunnanpolitiikassa Rkp on aina hallituksessa, mutta se on silti häviämässä keskeistä taisteluaan: pakkoruotsi tulee poistumaan. Tähän johtaa etelän väestökehitys.

Kun Helsingissä on parinkymmenen vuoden kuluttua lähes puolessa luokista muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien lasten enemmistö, on turha luulla että lapsosia pakotetaan opettelemaan suomen ja englannin lisäksi ruotsia.

Kristillisdemokraattien menestykseen en yläkerran suoran linjan puutteessa voi sanoa mitään. Ei niin, että vaalituloksella olisi väliäkään: mahdollisen kasvun verran niitä, jotka eivät ole aivan hihhuleita, loikkaa kuitenkin vaalikauden aikana kokoomukseen.

KD:n tausta on toisen maailmansodan jälkeen syntyneessä herätyskristillisyydessä. Siksi lestadiolaiset äänestävät KD:n sijasta Keskustaa, körtit vihreitä ja tavalliset luterilaiset ketä sattuu, mutta eivät kristillisdemokraatteja.

Siksi kristillisdemokraateista ei koskaan tule suomessa merkittävää poliittista tekijää. Suomen poliittisessa kentässä KD on jatkossakin puolueista se, jolla on koosta riippumatta kaikkein vähiten valtaa.

Vihreät ottaa syksyn vaaleissa taas pieniä askeleita eteenpäin, mutta ei ollenkaan sen kokoista, mitä kaupungistuminen, uusien äänestysikäluokkien tuleminen ja vanhojen poistuminen, sekä ihmisten huoli ilmastonmuutoksesta edellyttäisi.

Puheenjohtaja Cronberg lupasi viedä vihreät maaseudulle, mutta sitäkin vähän epäilen. Homma jotenkin junnaa. Ovatko vihreät tosiaan tyytyväisiä, kunhan saavat ympäristöstä huolissaan olevien nuorten ja kaupunkien akateemisesti koulutettujen äänet?

Puolueeni vihreät, herätys!

Kirjoittaja on kansanedustajan avustaja, joka on tätä lukiessasi juomassa (kohtuullisia määriä) rommia ja reivaamassa purjeita Viron aluevesillä.




Viite