Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vaalitulos puhuu

Iiro Törmä / Natalia Baer

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta. Iiro Törmä / Natalia Baer

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

12.8.2008

Timo Riitamaa

Oikeastaan minun piti kirjoittaa vaaliennusteen toinen osa, mutta keittää liikaa. Luin työkseni viime viikon iltapäivälehtiä.

Suomi on maa, jossa keihäänheittäjä panee nimensä paperiin, jota ei ole lukenut, ja sitten kun paljastuu, että kyse on maailman arvostetuimman ihmisoikeusjärjestön yhteistyökumppanin adressista, jossa vaaditaan rauhanomaista ratkaisua Tiibetin ongelmiin, alumiinikepittäjämme loihe lausumaan ”pöyristyttävää” ja ”kiukuttaa”.

Iltalehden toimittaja varmisti vielä aivohalvaukseni varustamalla koko masennuksen otsikolla "HÄRSKIÄ". Jutun oli kirjoittanut nainen, joten ainakin nyt on todistettu, ettei kaikki absoluuttisen paha johdu miehistä.

Jos ei uskalla pyytää rauhanomaista ratkaisua Tiibetin ongelmiin, voisi kai lukea mihin nimensä kirjoittaa. Sen jälkeen voisi vaikka hankkia selkärangan.

Rauhanomaista on ollut myös eduskunnassa, mutta nyt kansanedustajat tekevät joukkomuuttoa takaisin tölikkään. Eduskunnalla on kesällä yhdentoista viikon istuntotauko. Kansanedustaja voi periaatteessa lomailla koko pätkän, mutta valitettavan harva niin kuitenkaan tekee.

Olin aikoinaan vuoden töissä Hietalahden telakalla. Siellä duunarit painoivat laittoman pitkää päivää ja pitivät vastapainoksi pitkiä lomia. Kansanedustajilta taas tunnutaan odottavan pitkää päivää ilman lepoa.

Istuntotaukojen määrän päivittely pelastaa köyhimmänkin uutispäivän. Voin vakuuttaa, ettei siinä ole järkeä. Kireänä käyvät aivot eivät ole avoinna uusille ajatuksille, usein edes faktoille.

Seurauksena meillä on sitten näitä kansanedustajia, jotka ihan vilpittömästi uskovat, että turve on hyvä juttu, täystyöllisyys ratkaisee sosiaaliset ongelmat ja armeija on puolustuskykyinen, kun puoli miljoonaa miestä kyykkii puskassa rynkky olalla ja kokardi lippiksessä.

Pitkä kesä päättyy rytinällä budjetin tekoon, joka kestää joulupukin vierailuun saakka. Syksy on tuskallista aikaa hallituksessa istuvalle kahden ministerin pienpuolueelle vihreille.

Pieniä voittoja tulee sen verran, että hallituksessa oleminen tuntuu järkevältä, mutta suuret taistelut käydään usein hallituskokoonpanosta riippumatta puhtaasti kahden suuren puolueen kesken.

Kuten uusimmasta Vihreästä Langasta voi valtiovarainministeriön esitystä lukea: Apurahansaajien sosiaaliturva 2 miljoonaa euroa (hyvä me!), tuloverojen alennus 800 miljoonaa euroa, ruuan arvonlisäveron alennus 500 miljoonaa euroa ja puun myynnin verohelpotukset 170 miljoonaa euroa (ei niin hyvät kokoomus ja keskusta).

Vaalituloksen mukaan mennään.

Kirjoittaja on kansanedustajan avustaja, joka ei ole loman tarpeessa. Lisää rokkia, seksiä ja politiikkaa löydät täältä.

Viite