Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lihaton muki

Mari Nieminen

Mari Nieminen

2.6.2016 14.03

Lasse Leipola

Lihamuki on lahtelainen perinneherkku, mutta lähinnä lihasta koostuva annos sopii harvinaisen huonosti ekologisia arvoja vaalivaan ruokavalioon.

Etelä-Suomen Sanomat jäljitti kaksi vuotta sitten lihamukin historian 1980-luvun alkuun. Tietävästi kyseessä ei ollut mikään innovatiivisen nakkikioskiravintoloitsijan tuotekehitys. Asiakkaat vain alkoivat omatoimisesti tilata kebablihansa pahvimukiin perinteisen pitaleivän sijaan. Kastike pysyi mukissa paremmin kuin paperiin käärityssä leivässä ja autonpenkit pysyivät puhtaana.

”Ja kun silloinkaan ihmiset eivät niin siitä salaatista piitanneet, niin äkkiä siitä jäi vaan liha mukissa ja kastiketta päälle”, alan veteraani Niilo Valtari muistelee ESS:n jutussa.

Aito ja alkuperäinen lihamuki valmistetaan kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että puolen litran pahvimuki täytetään kebablihalla ja päälle kaadetaan kastiketta. Vihreän Langan versiossa liha korvataan quornilla, tofulla tai seitanilla.

Koska makunystyrät kaipaavat usein vähän monipuolisempaa kokemusta, on oheiseen reseptiin haettu eksotiikkaa persialaisesta keittiöstä, jossa lihamukinkin jo katkenneet juuret lienevät kasvaneet.

Pahvimukista ja salaatittomuudesta ei pidä tinkiä!

  • 400 g quornia
  • 1 rkl ras al hanout -mausteseosta
  • 1 paprika
  • 1 pieni munakoiso
  • yrttejä kuten tilliä, persiljaa ja korianteria
  • 300 g paseerattua tomaattia
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl etikkaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • pieni hyppysellinen kanelia
  • maustamatonta
  • jogurttia
  1. Aloita tomaattikastikkeesta. Lämmitä paseerattu tomaatti miedolla lämmöllä. Lisää muut  kastikeainekset ja anna hautua, kunnes saat kaiken muun valmiiksi.
  2. Viipaloi munakoiso ja ripottele viipaleiden päälle reilusti suolaa, joka imee nestettä viipaleista. Jätä itkemään.
  3. Leikkaa quorn ohuiksi lastuiksi. Voit halutessasi käyttää myös tofua, tempehiä tai seitania. Kuumenna pannussa pieni määrä öljyä ja paista lastut paketin ohjeita soveltaen. Mausta paistamisen aikana ras al hanout -mausteseoksella sekä suolalla maun mukaan. Nosta sivuun ja jätä esimerkiksi folion alle odottamaan.
  4. Leikkaa paprika noin kolikon kokoisiksi paloiksi. Silppua yrtit. Huuhdo munakoisoviipaleet, leikkaa ne 4–6 lohkoksi ja paista pannulla. Itketetty munakoiso imee paljon öljyä, joten lisää tarvittaessa. Lämpöä saa olla reippaasti.
  5. Kun munakoisot ovat saaneet väriä, käännä lämpö pienemmälle ja lisää paprika sekä yritit. Pyörittele hetki pannulla. Lisää joukkoon myös quorn-lastut.
  6. Tarjoa heti kuumana joko mukista, pitaleivästä tai riisin kera. Kaada päälle tomaattikastiketta ja jogurttia.

Juomasuositus

Perinteinen Lahden sininen on kevyt ja raikas juoma tuhdille katuruualle. Teerenpeli tarjoaa astetta laadukkaamman lahtelaisen vaihtoehdon. Kokeile vaikka Laiskajaakko-luomulageria.




Viite