Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pitkän iän eväät

Iiro Törmä

Perunalasagne
Toimii! Peruna ja pasta ovat ehkä hieman outo yhdistelmä, mutta salvia, sipulit, voi ja juusto saavat ne tanssimaan keskenään.Iiro Törmä

Toimii! Peruna ja pasta ovat ehkä hieman outo yhdistelmä, mutta salvia, sipulit, voi ja juusto saavat ne tanssimaan keskenään.

3.10.2016 14.50

Lasse Leipola

Maailmassa on niin sanottuja sinisiä vyöhykkeitä, joilla asuvat ihmiset ovat terveempiä ja elävät muita pidempään. Nämä alueet ovat usein maantieteellisesti eristyksissä vuoren tai meren takana, minkä vuoksi asukkaat ovat säilyttäneet kulttuurinsa elintavat kauemmin.

Joidenkin näiden alueiden – muun muassa Japanin Okinavan ja Costa Rican Nicoyan – ruokia esittelevä Den blå maten -keittokirja ilmestyi viime vuonna Ruotsissa. Tänä syksynä kirja julkaistiin suomeksi melkoisen yliampuvalla Maailman paras keittokirja -nimellä. Kirjassa esitellään viisi erilaista aluetta ruokineen.

Pitkän iän salaisuus ei liity pelkkään ruokaan, vaan kirjassa muistutetaan myös liikunnan, sosiaalisten verkostojen ja elämän tarkoituksen merkityksestä. Ruuan suhteen tärkeimpinä neuvoina pidetään kasvisten syömistä ja kohtuullisia annoksia. Kirjassa on kuitenkin myös lihareseptejä.

Sardinialainen perunalasagne

 • 6 lasagnelevyä
 • 200 grammaa voita
 • 1–2 salottisipulia
 • 2–3 kynttä valkosipulia
 • 20 lehteä salviaa
 • 600 grammaa jauhoisia perunoita
 • 100 grammaa pecorinojuustoa
 • mustapippuria, oliiviöljyä
 1. Laita kuoritut perunat kiehumaan.
 2. Keitä lasagnelevyt suolatussa vedessä al denteksi ja valele oliiviöljyllä.
 3. Sulata voi pannulla. Paista salviaa, murskattua valkosipulia ja pieneksi silputtua sipulia lempeällä lämmöllä kymmenisen minuuttia.
 4. Kasaa lasagne uunivuokaan: Laita kaksi lasagnelevyä rinnakkain pohjalle ja niiden päälle perunaa ja sipulivoisulaa pannulta. Tee vielä toinen kerros ja laita sen päälle viimeiset lasagnelevyt ja raastettu juusto.
 5. Gratinoi 225-asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin kymmenen minuuttia, kunnes juusto saa väriä. Kaada päälle loppu voisula ja koristele mustapippurilla ja salvianlehdillä.
 6. Tarjoa salaatin kera.

Lähde: Maailman paras keittokirja (Atena, 2016)

Juomasuositus: Meloni Cannonau di Sardegna 2012 (Alkossa 10 euroa). Sardinialainen luomupunkku on varma valinta samalta saarelta tulevan reseptin kaveriksi.
Viite