Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kevyempää liikennettä

Markus Sommers

Polkupyöräilijät tien päällä
Kesä ja fillarit. Kaupungit panostavat uusiin pyöräteihin. Lomalla moni polkee maaseudulle, missä pyörille varattuja väyliä on vähemmän.Markus Sommers

Kesä ja fillarit. Kaupungit panostavat uusiin pyöräteihin. Lomalla moni polkee maaseudulle, missä pyörille varattuja väyliä on vähemmän.

7.5.2015 13.20

Emmi Skytén

Valtakunnallinen pyöräilyviikko alkaa. Ainakin parissa kaupungissa pyörätiet saavat aiempaa enemmän rahaa, muualla pelataan pikkurahalla.

Valtakunnallinen pyöräilyviikko polkaistaan liikkeelle lauantaina. Suomalaisissa kaupungeissa kevyen liikenteen saama rahoitus vaihtelee edelleen paljon: jossain puhutaan miljoonista, jossain taas sadasta tuhannesta eurosta vuodessa. Osa pyöräilybudjettien vaihtelusta tulee tosin siitä, että kaupungit laskevat rahoitussummiin eri asioita. Rahavirroista voi silti päätellä joitakin suuria linjoja.

Muutamissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Lappeenrannassa, kevyen liikenteen väyliä rahoitetaan tänä vuonna enemmän kuin viime vuosina.

Helsingin kaupunki päätti viime viikolla nostaa pyöräilyn rahoituksen nykyisestä 5–7 miljoonasta eurosta 20 miljoonaan euroon vuodessa. Lappeenrannan pyöräilyyn käyttämät rahat tulevat kasvamaan viime vuoden puolesta miljoonasta 1,5–3 miljoonaan euroon. Tosin suuren osan määrärahoista vie Kanavansuun sillan remontoiminen kevyelle liikenteelle turvallisemmaksi.

Toisissa kaupungeissa rakennetaan pienemmillä budjeteilla. Jyväskylässä, kävely- ja pyöräteitä tehdään noin 100 000 – 200 000 euron edestä. Jyväskylässä ei ole juurikaan erillisiä pyöräteitä, sillä lähes kaikki ovat yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräteitä.
Suunnitteilla olevien isojen liikenneväylähankkeiden yhteydessä Jyväskylässä voitaisiin kuitenkin rakentaa erillisiä pyöräilyväyliä jopa yli kuudella miljoonalla eurolla, liikenneinsinööri Timo Vuoriainen kertoo.

Tampereella, Turussa ja Oulussa ei erikseen määritellä pyöräteiden osuutta muista katu-urakoista, joten näiden kaupunkien pyörätierakentamista on hankala arvioida. Oulun kaupungilla on kuitenkin tekeillä kokonaissuunnitelma keskusta-alueen pyöräilyverkon kehittämisestä, ja Turkukin päivittää tänä vuonna kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelmansa.

Pyöräilyrientoja ympäri maata

Hanko

la 9.5 klo 13, Jopoloppet. Vuosina 1971-73 järjestetty jopoloppet-tapahtuma järjestetään tänä vuonna Jopon 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tapahtuma on suunnattu koko perheelle ja osallistujien kesken arvotaan kaksi jopo-polkupyörää.  Noin 6 kilometrin pyöräilymatka starttaa Hangon lähiliikuntapuistosta, Feffe-Parkista ja päättyy Casinon puistoon piknikin muodossa. Osallistuminen on ilmaista.
Lisätietoja: http://www.jcihanko.fi/jopoloppet/

Hyvinkää

9.-24.5. Pyörillä Ilman Moottoreita on klassinen pyöräilykilpa Hyvinkään ja Riihimäen välillä. Hyvinkäältä poljetaan Riihimäelle ja Riihimäeltä Hyvinkäälle. Päivässä voi tehdä yhden suorituksen palauttamalla kortin naapurikunnan laatikkoon. Laatikot tyhjennetään päivittäin. Eniten suorituksia kerännyt kunta julistetaan voittajaksi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkintoja.

Kotikaupunki tutuksi -reitit ovat uusia Hyvinkään asuinalueita kiertäviä reittejä. Karttoja saa kaupungintalolta ja teknisestä keskuksesta. Reiteistä toteutetaan opastettuja pyöräretkiä ke 13.5, to 21.5, ja to 28.5. klo 18.
Lisätietoja molemmista tapahtumista Hyvinkään kaupungin sivuilta osiosta kävely ja pyöräily.

Joensuu

Pyöräilyviikon avajaiset lauantaina 9.5. Joensuun pyöräilyviikon karnevaali järjestetään Surakan pihan ja Taitokorttelin alueella yhdessä Mahdollisuuksien torin kanssa. Ohjelmassa muun muassa pyöränhuollon opettelua fillaripajassa, suojatiekasvomaalausta ja suojatieselfieitä. ISTLE Bicycles- työpaja polkupyörän muuntamisesta sähköpolkupyöräksi sekä tietoa Joensuun seudun parhaista retkeily- ja pyöräilyreiteistä.

Jyväskylä

la 9.5. We cycle JKL! Pyöräilyviikko alkaa näyttävästi, kun koko Jyväskylän keskustan kävelykatualue varataan tapahtumille. Luvassa muun muassa koko päivän kestävät Pyöräilymessut, pyörähuutokauppa Aren aukiolla klo 11 ja Pyöräparaati klo 13 alkaen.

Lisää tietoa Facebookissa tapahtumassa Jyväskylänseudun Pyöräilyviikko.

su 17.5. klo 12-16 kuvasuunnistus. Koko perheen tapahtumassa suunnistetaan Keskisuomalaisessa julkaistavien kuvien perusteella eri puolilla kaupunkia sijaitseviin rastikohteisiin. Suunnistukseen voi osallistua omalla lihasvoimalla liikkuen eli pyöräillen, jalan tai vaikka rullaluistellen. Lisätietoja ja viralliset osallistumisohjeet löydät sunnuntain 17.5. Keskisuomalaisesta tai tapahtuman internet-sivuilta.

Lisää tapahtumia löydät esimerkiksi Pyöräilykuntien verkoston internet-sivuilta.
Viite