Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kun kansanedustaja on ongelma

Kuvituskuva

4.6.2015 11.47

Vesa Sisättö

Missä menevät poliitikon rajat seksin, viinan ja sekoilun suhteen?

Teuvo Hakkarainen juhli uudelleenvalintaansa kansanedustajaksi repäisemällä reippaat kännit, joita kansakin sai ihailla Youtubesta. Toimi Kankaanniemi lähetteli rivoja viestejä puolueensa naisjäsenille. Seksiviestit pudottivat Ilkka Kanervan ministerinvirasta.

Kansanedustajien käytös on puhuttanut kansalaisia ja tiedotusvälineitä jo eduskunnan alkuvuosilta lähtien. Kautta historian on ollut kansanedustajia, joiden käytös on aiheuttanut harmaita hiuksia puoluetovereille. Toisinaan ongelmat ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on ollut esimerkiksi sairaudesta. Ongelmana tällöin on ihmisen sijaan se, että sairautta peitellään tai hyssytellään eikä asianosainen hakeudu hoitoon.

Huhutaan esimerkiksi, että eräs kansanedustaja olisi dementoitunut 1990-luvun alussa ja käynyt Stockmannin infossa kyselemässä, milloin täysistunto alkaa.

Kansanedustajilta edellytetään vakaata ja arvokasta käytöstä – eduskunnassa. Vapaa-ajastaan kukin edustaja on itse vastuussa, kuten eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen linjasi Teuvo Hakkaraisen kikkelikuvien tultua julkisuuteen viime keväänä.

Vaikka kaikille on selvää, miten kansanedustajan tulisi käyttäytyä, kansa tuntuu sietävän tietyiltä poliitikoilta toistuvia toilailuja. 
Kansanedustajien käytöstä on takavuosina pyritty kaitsemaan järeästi. Eduskuntaryhmien ryhmäkurissa oli alunperin kyse paitsi poliittisen linjan tarkkailusta myös moraalin vahtimisesta. Eduskuntaryhmät valvoivat 1910-luvulla muun muassa jäsentensä alkoholinkäyttöä ja uhkapelaamista.

Kansanedustajien alkoholin käyttö oli takavuosina nykyistä suurempaa, mutta siitä puhuttiin harvemmin julkisuudessa. Toimittajat eivät puhuneet poliitikkojen ryyppäjäisistä, koska he olivat niissä mukana.

On vaikea vetää rajaa siihen, milloin alkoholinkäyttö on normaalia, milloin se alkaa häiritä kansanedustajan työtä, ja missä vaiheessa se muuttuu sairaudeksi.

Teuvo Hakkarainen ei ole ensimmäinen humalassa töppäillyt kansanedustaja. 1970-luvulla demarien Juhani Surakka tunnettiin lempinimellä Neliveto-Surakka: kansanedustaja oli tiettävästi humalan vuoksi turvautunut konttaamiseen. Tähän nähden kokoomuksen Sampsa Katajan hiukan sammaltava puhe eduskunnassa pikkujoulukaudella vuonna 2011 on pientä. Tosin Katajan esiintyminen on edelleen nähtävissä Youtubessa, toisin kuin takavuosien toilailut.

Tietyt kansanedustajat ovat ilmeisesti kokeneet korkean asemansa tuovan seksuaalisia oikeuksia. Eduskunnassa tapahtuva seksuaalinen häirintä tuli esiin vuonna 2008 eduskunnan oman selvityksen yhteydessä. Myöhemmin ongelma henkilöityi tiettyihin ”kalapuikkoviiksimiehiksi” kutsuttuihin kansanedustajiin. Vasemmistoliiton Anna Kontula kertoi tänä keväänä häirintää esiintyvän jälleen.

Vielä muutama vuosikymmen sitten tökerösti käyttäytyneet eivät tunnu hävenneen toimiaan. Vuosina 1979–1991 SMP:n kansanedustajana toiminut Urpo Leppänen kertoo muistelmissaan avoimesti mielipiteitään muun muassa naispuolisten kansanedustajien rinnoista. Kirjasta löytyy myös kuvaus nahkeasta seksihetkestä puolueen naiskansanedustajan kanssa.

”Siellä eduskunnan kuudennessa kerroksessa himo voitti jollakin tavalla molemmilla nopeasti. Suutelimme ja hän puristeli munaani housun päältä niin onnistuneesti, että sain melko nopeasti siemensyöksyn.”

Ketkä oikeasti ovat ongelmakansanedustajia? Suomen henkilövaalijärjestelmä tuo eduskuntaan värikkäitä ja särmikkäitä persoonallisuuksia, jos vertaa esimerkiksi puoliavoimen listavaalin Ruotsiin.

Eduskunnassa on kirjoitettuja ja kirjoittamattomia sääntöjä, joita kaikki eivät noudata. Esimerkiksi vihreiden ensimmäinen kansanedustaja Ville Komsi sai 1980-luvun alussa eduskunnan puhemieheltä huomautuksen villapaitaan pukeutumisesta. Hän vei huomautuksen oikeuskanslerin tutkittavaksi ja sai lausunnon, että puhemies ei voi estää Komsia pukeutumasta niin kuin tämä haluaa.

Ongelmakansanedustaja voi olla ongelma etenkin poliittisten vastustajien mielestä. Särmikkäät ja talon sisällä ongelmallisina pidetyt ihmiset ovat voineet olla myös hyvin aikaansaavia ja menestyviä poliitikkoja. Jossain kulkee kuitenkin raja.

Rikoksista epäiltyjä ja tuomittuja kansanedustajia

Rainer Erlund: Rkp:n kansanedustaja sai tuomion lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä ahdisteltuaan 15-vuotiasta hankolaistyttöä puhelimitse. Kuoli vuonna 2000 ennen kuin tuomio tuli lainvoimaiseksi.

Tony Halme: Perussuomalaisten kansanedustaja, entinen ammattinyrkkeilijä ja showpainija. Kansanedustajakaudellaan 2003–2007 hänet tuomittiin muun muassa huumausaineiden käyttörikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Pentti Tiusanen: Vasemmistoliiton kansanedustaja oli vuonna 2007 kiinniotettuna epäiltynä sukupuoliyhteyteen pakottamisesta. Toinen osapuoli veti kuitenkin vaateensa pois.

Lähteet: Urpo Leppänen: Vaimoja, valtaa vastuksia. Karprint ky, 1991, Mikael Hidén, Helena Honka-Hallila: Miten eduskunta toimii. Edita, 2006, Eduskuntaa lähellä olevan nimettömän tahon haastattelu.




Viite