Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kun perheessä yksi alkaa vegaaniksi, se vaikuttaa muihinkin syöjiin

Istockphoto

Ruuanlaittoa lapsen kanssa
Veganismista voi innostua eri-ikäisenä. Lasten vegaani-kausi tarttuu usein vanhempiin.Istockphoto

Veganismista voi innostua eri-ikäisenä. Lasten vegaani-kausi tarttuu usein vanhempiin.

20.10.2017 12.31

Riikka Suominen

Kun perheessä yksi alkaa vegaaniksi, se vaikuttaa muihinkin syöjiin.

Korvikkeita sietävä

”Ruotsissa opiskeleva 23-vuotias vegaanityttäremme oli kesällä käymässä. Leipoessa oli hankala korvata munat ja maito vegaanisilla tuotteilla. Niitä ei joka kaupasta saa. Miellän ne julmasti korvikkeiksi, koska ne eivät ole yhtä maukkaita. Vegaaniset maitotuotteet ovat myös tavallisia kalliimpia, kuudelle kokatessa hintaero tuntuu.

Kasviksia tuli syötyä enemmän. Kikherneisiin olemme niin ihastuneita, että niitä käytämme edelleen, vaikka vegaanimme palasi kahden kuukauden jälkeen Tukholmaan.”

Leila Leinonen
Neljän lapsen äiti. Sekasyöjä.

Vegaanitartunnan saanut

”Tyttäreni ilmoitti 15-vuotiaana tekstiviestillä, että ryhtyy kala-kasvissyöjäksi. Ruokavalio tarttui huomaamatta koko perheeseen.

Viime vuonna tytär muutti omaan kotiin ja ryhtyi vegaaniksi. Taas tapahtui tartunta. Vegaaniruoka, jota tarjoiltiin alussa vain kun tytär oli käymässä, on leviämässä muuhunkin ruokailuun.

Emme ole tehneet päätöstä luopua lihasta. Pikemminkin olemme vieneet äärimmilleen pyrkimyksen lisätä kasvisruoan osuutta. Tässä iässä arvostaa helppoutta.”

Vesa Sisättö
Kolmen lapsen isä. Sekasyöjä.

Dokumenttien käännyttämät

”Vuosi sitten tyttäreni pyysi minua katsomaan eläintuotannosta kertovan dokumentin Cowspiracy. Seuraavasta päivästä lähtien olemme olleet vegaaneja. Olen tykännyt ruokavalion terveellisyydestä ja hauskuudesta. Joka päivä tulee uusia makuelämyksiä!

Aluksi mieheni söi kasvisruokia silloin, kun ne näyttivät joltain tutulta ruualta. Elokuussa katsoimme yhdessä What the health -dokkarin. Seuraavana päivänä miehenikin alkoi vegaaniksi. Aineenvaihdunta, painonhallinta, lihasten palautuminen ja energiatasot ovat parantuneet vegaanisella ruualla. Poikamme ruokailuun muun perheen veganismi ei ole vaikuttanut.”

Mia Nother
Kahden lapsen äiti. Vegaani.

Aikuiset aloittivat

”Perheemme aikuiset siirtyivät vegaaniruokavalioon puolitoista vuotta sitten. Kotona laitetaan vegaanista ruokaa, jota kaikki syövät. Olemme tuunanneet vanhat tutut reseptit vegaanisiksi. Se on ollut helppoa. Erityisesti lapset tykkäävät intialaisesta linssipadasta. Lapset päättävät koulussa, kylässä ja ravintolassa, mitä syövät. Karkkipäiväkarkit ovat yleensä ei-vegaanisia. Jos saan itse lahjaksi vaikka maitosuklaata, syötän sen lapsille.”

Kaisa Hernberg
Kolmen lapsen äiti. Vegaani.

Vegaanihaaste jäi päälle

”Puolitoista vuotta sitten silloin 7–vuotiaamme päätti osallistua vegaanihaasteeseen. Samalla lapsella oli ollut kasvisruokakausi jo 5–vuotiaana. Nyt hän luki Oikeutta Eläimille -järjestön lähettämät materiaalit ja siirryimme kaikki vegaaneiksi. Jonkin ajan kuluttua lapsi palasi taas sekasyöjäksi, mutta minä jatkoin vegaanina. Jos kylässä tarjotaan ruokaa, johon on käytetty maitoa, niin voin ottaa. En halua loukata ketään valinnoillani.

Vegaanihaasteen aluksi söimme einespainotteisesti. Sitten kehittelin feikkiversioita, kuten pasta carbonaraa vegaanipekonista. Nykyään syömme tavallista kotiruokaa: kasvissosekeittoa ja pastakastikkeita. Olen oppinut tekemään vegaanisia mokkapaloja koulun myyjäisiin.”

Sanna Tahkolahti
Kahden lapsen äiti. Vegaaniuteen pyrkivä.

veganismi  ruokavalio  perheet 
Viite