Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Parasta kesällä!

Iiro Törmä

Kuvituskuva
Iiro Törmä

18.6.2015 12.14

Vihreä Lanka

Olit töissä tai lomalla, maalla tai kaupungissa – Vihreä Lanka kertoo mahtavimmat vinkit suveen.

Lattia näköalalla

Tanssija tarvitsee lattian, mutta ei kattoa. Helsingin oopperatalon takana, Töölönlahden rannassa olevan amfiteatterin lavalla järjestetään lähes joka iltapäivä ilmaisia tansseja, esimerkiksi lindy hopia maanantaisin.

Paikalle voi tulla myös vain kuuntelemaan bändejä.

Muina aikoina tanssi-intoiset kansalaiset voivat ottaa kaiuttimen mukaan ja pistää omat treenit pystyyn.

Facebook: Puistotanssit – Lindy in the park

Laivojen kimppakyyti

Kesällä kaikki paitsi purjehdus on turhaa. Niille, jotka kaipaavat merille, mutta jotka eivät omista purjevenettä, on vaihtoehto: Finda-crew-palvelu. Sivustolla laivat voivat etsiä miehistöä aina työsuhteisista ammattilaisista matkakulut jakaviin harrastelijoihin.

Maailmanlaajuisella sivustolla on jonkin verran myös Itämerellä seilaavia aluksia.

www.findacrew.net

Katosta ripustettu sukellusvene

Tallinna on ylipäätään mainio vierailukohde, kesälläkin. Jos pitää valita yksi paikka, jossa siellä käy kolmivuotiasta vanhemman lapsen kanssa, niin vastaus on Lennusadam.

Entinen lentovenehalli on muunnettu nykyaikaiseksi, näyttäväksi merimuseoksi. Kovin juttu on kattoon ripustettu sukellusvene Lembit, jonka sisällä pääsee käymään.

Miinuspuolena poijuja ja jääjahteja on niiden kiinnostavuuteen nähden aivan liikaa.

Vesilennuki 6, Tallinna (lennusadam.eu)

Kaunistava kesäjuoma

Tosihipsteri lipittää nyt kylmäuutettua kahvia, jonka maku on lempeämpi ja vähemmän kitkerä kuin kuumassa kahvissa.
Mittaa siis lasipurkkiin 1 dl suodatinkarkeaksi jauhettua tummapaahtoista kahvia ja 4 dl kylmää vettä. Laita tiiviisti suljettu purkki jääkaappiin 12–24 tunniksi. Siivilöi kahvinpurut suodatinpaperilla tai kestosuodattimella. Vahvahkoa kahvia kannattaa laimentaa vedellä, maidolla tai vaikka kookosmaidolla.

Kärsimättömät voivat kysellä juomaa trendikkäistä kuppiloista.

Laaturuotsia korviin

Ruotsin yleisradion klassisessa kesäsarjassa päivän puhuja saa kertoa mitä haluaa ja soittaa valitsemaansa musiikkia puolentoista tunnin ajan.

Alppihiihtotähti Anja Pärson tuli puheessaan kaapista ja kertoi odottavansa lasta tyttöystävänsä kanssa. Runoilija Athena Farrokhzadia syytettiin väkivaltapropagandasta hänen puolustettuaan uusnatsien kanssa tappelevia vasemmistoaktivisteja.

Tänä vuonna puhuvat muun muassa ilmastotutkija Johan Rockström ja laulaja Seinabo Sey.

Sommar i P1, jaksot ladattavissa netistä 20.6. alkaen

Yötön yö

Parasta Suomen kesässä on valo. Mitä pohjoisemmaksi menee, sitä enemmän on valoa.

Rovaniemeltä pohjoiseen avautuu keskiyön auringon maa. Utsjoella aurinko ei laske yli kahteen kuukauteen.
Yöttömän yön kohdalla klisee pätee: sitä ei voi kuvailla, se pitää kokea.

Ehkä vielä Suomen Lappia hienommin keskiyön aurinko paistaa Jäämeren karuilla ja aukeilla rannoilla Pohjois-Norjan Finnmarkissa.

Nuku kauneimmissa maisemissa

Tuijota makuulta hiljaisia kaupunkeja Helsingistä Rovaniemelle ja pimenevien rantojen lintuparvia matkalla Barcelonasta Pariisiin, vakoile satojen eri pihojen grillihetkiä Berliinistä Budapestiin. Aamulla ennen määränpäätä vastassa voi olla makedonialaisia peltoja, Slovenian metsää, saksalaisia pikkukaupunkeja, tšekkiläisiä jokivarsien kalastajia.

Keski-Euroopan yöjuniin voi keskellä kuumintakin turistikautta saada yllättäviä alennuslippuja, jos niitä asemalla kysyy.

www.db.de

Pikkufestari, kivoin festari

Festareilla tärkeintä on tunnelma. Pikkufestareilla takkutukkaiset lapset juoksentelevat vapaasti eikä aikuistenkaan tarvitse pelätä varpaille tallovia väkijoukkoja, bänditkin ottavat leppoisammin.

Kotimaassa kiehtovat Hailuodon Bättre Folk (26.–28.6.) ja H2Ö Turun Ruissalossa (24.–25.7.). Virossa fiilistellään Viljandi Folk Festillä (23.–26.7.), yhteiskunnasta kiinnostuneet tapaavat Unkarin Bánkitó-festivaaleilla (16.–18.7.), loppukesän lomailijat ottaa vastaan Floating Castle -festari (23.­–30.8.) Snežnikin linnassa Slovenian Kozariščessa.

Leiki taiteilijaa

Kesässä ihan parasta on se, että ei ole pakko olla tuottelias. Jos pelkkä siiderin lipittely tökkii, lipittele siideriä ja luo samalla jotakin: piirrä, veistä, kirjoita, sävellä. Älä pidä rimaa liian korkealla, vaan anna ajatuksen virrata vapaana. Jos kantti kestää, säästä edes jokin hengentuotteistasi analysoitavaksi seuraavana kesänä.

Kotimaisen oluen kesä

Suomessa pannaan nyt enemmän kuin kertaakaan kieltolain kumoamisen jälkeen. Pienpanimoita on jo yli 50 ja ne tuottavat enimmäkseen erittäin laadukkaita oluita moneen makuun.

Helppo ja hauska tapa tutustua kotimaisiin uutuuksiin on vierailla panimossa tai panimoravintolassa tai osallistua oluttapahtumaan. Tänä kesänä sellaisia järjestetään muun muassa Helsingissä, Hyvinkäällä, Iisalmessa, Korialla, Kotkassa, Kuusamossa, Lahdessa ja Porissa.

www.suuretoluet.fi

Muuta ulkomaille

Vuokraa asuntosi turisteille ja karista perusporvari-Suomen tomut sandaaleistasi joksikin aikaa! Etsi kesäasunto jonkin oikean sivistysmaan metropolista ja vietä urbaania, itselle räätälöityä laatuaikaa.  Tällainen lomailu voi ajoittain tuntua arkiseltakin, mutta tarjoaa vastapainona sellaisia virikkeitä ja näkökulmia, joita ei rantalöhöilijä tai paikasta toiseen pyyhältäjä ymmärrä tai ehdi löytää.

airbnb.com

Kaupunkilainen, tolppaile maalla

Tolppailua voi harrastaa syvän maaseudun kirkonkylissä, entisissä kauppaloissa ja pikkukaupungeissa. Tolppailuksi kutsutaan kaupunkilaisen tapaa seisahtaa kirkonkylän tienristeykseen ihmettelemään, elävätkö nämä ihmiset tosiaan näin joka päivä. Nimitys tulee kaupunkilaisen jäykänsuorasta vartalonasennosta, jota yleensä säestää auki levähtänyt suu.

Tolppailuun kuuluu myös esimerkiksi paikallisten myymälöiden ihmettely ja maaseuturavintoloiden ruokalistojen äimistely. Tolppailun hyviä puolia on niin moninkertainen ironisuus, että se voi mennä läpi aitoutena sekä paikallisille että tolppailijalle itselleen. Näin kaupunkilainen tolppailija voi lähes välttää turpiin saamisen verevillä sydänmailla.

Jalkapalloa on kaikkialla

Mitä, eikö tänä kesänä pelata jalkapallon arvokisoja? Pelataan toki: naisten MM-kisat Kanadassa ja Etelä-Amerikan Copa América Chilessä ovat parhaillaan käynnissä.

Jalkapallo on kuitenkin parasta paikan päällä, ja Suomen kesä on sitä pullollaan. Arvokisoja ja Mestarien liigaa televisiosta seuraavalta unohtuu helposti se, ettei pelin viihdyttävyys ole kiinni joukkueiden taktisesta tai pelaajien teknisestä tasosta vaan tunnetta, tunnelmaa ja jännittäviä otteluita löytyy kaikilta sarjatasoilta. Eikä pidä unohtaa sitä, että lähin kenttä omiin peleihin on todennäköisesti ihan lähellä.
Viite