Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Syvälle kuningaslajiin

Iiro Törmä

Jalkapallo ja Blizzard-lehtiä
Lumimyrsky? Sunderlandista kotoisin oleva Jonathan Wilson nimesi lehden kotikaupungissaan vuonna 1893 ilmestyneen sanomalehden mukaan. Alkuperäisen Blizzardin tarina jäi 12 numeroon, sillä lehti myi tarinan mukaan liian hyvin, eikä omistajalla ollut kaikelle rahalle käyttöä.Iiro Törmä

Lumimyrsky? Sunderlandista kotoisin oleva Jonathan Wilson nimesi lehden kotikaupungissaan vuonna 1893 ilmestyneen sanomalehden mukaan. Alkuperäisen Blizzardin tarina jäi 12 numeroon, sillä lehti myi tarinan mukaan liian hyvin, eikä omistajalla ollut kaikelle rahalle käyttöä.

29.6.2016 9.37

Lasse Leipola

Jalkapallojournalismi voi olla muutakin kuin tuloksia ja otteluennakoita.

Jalkapallon EM-kisat ovat vallanneet lehtien urheilusivut, mutta sisältö on yhtä pinnallista kuin ennenkin: eiliset tulokset kerrataan ja muistutetaan illan otteluista.

Niin Suomessa kuin ulkomaillakin syvällisempiä juttuja jalkapallosta julkaistaan hyvin harvoin jos lainkaan.

Erikoislehdetkin käsittelevät jalkapalloa melko mielikuvituksettomasti kaavamaisten henkilöprofiilien ja joukkue-esittelyiden kautta. Tämä pinnallisuus vaivasi pitkään myös englantilaista jalkapallotoimittaja Jonathan Wilsonia.

”Huomasin, etten ollut ainoa kirjoittaja, joka halusi murtaa itsensä vapaaksi hakukoneoptimoinnin ja sitaatteja sitaattien vuoksi -kulttuurin kahleista”, Wilson muistelee vuonna 2011 perustetun Blizzardin verkkosivuilla.

Neljä kertaa vuodessa lähes 200-sivuisena järkäleenä ilmestyvää lehteä kirjoittavat maailman johtavat jalkapallotoimittajat ja -kirjailijat. Lehteä voi lukea joko digitaalisena tai paperisena. Kummastakin maksetaan omatunnon mukaan, tosin paperilehden minimihinta on kuusi puntaa.

”Valtava enemmistö ihmisistä on kunnioittanut periaatetta, että jos me kaikki annamme mitä voimme, lehti menestyy paremmin”, päätoimittaja Wilson kiitteli numeron 15 pääkirjoituksessa joulun 2014 alla.

Lehti elää yhä kädestä suuhun.

”Rahaa ei ole yhtään enempää kuin aloittaessamme.”

Blizzardin kirjoitusten aiheet ulottuvat brasialaisen alasarjafutiksen kannatuskulttuurista Euroopan kovimpien sarjojen taktisiin kuvioihin. Pitkien reportaasien ja esseemäisten artikkelien lisäksi Blizzardissa julkaistaan myös jonkin verran fiktiivisiä kertomuksia ja runoja.

Kirjoitukset kuvaavat parhaimmillaan jalkapallon ja ympäröivän yhteiskunnan yhteyttä pohtimalla esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan vaikutusta modernin paitsiosäännön syntyyn, tai analysoimalla turkkilaisen Fenerbahçen sopupelien poliittisia vaikutuksia.

Valitettavasti kaikki jutut eivät ole täys­osumia. Viime vuoden lopulla ilmestyneessä numerossa pohdittiin suomalaisen jalkapallon ongelmia, mutta juttu jäi pyörimään asevelvollisuuden vaikutuksien ympärille.

Vaihtoehtoisia jalkapallomedioita

FutisForum. Kaikki netin varjopuolet nousevat esiin tällä keskustelupalstalla. Kaikesta huolimatta Suomen johtava jalkapallomedia.

Huikee setti! Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajien järjestön kotikutoinen lehti, joka ilmestyy epäsäännöllisesti.

Jalkapallolehti. Suomalaisen jalkapallojournalismin kirkkain helmi, joka lopetti viime syksynä. Laadukkaat jutut löytyvät yhä sivuilta.

Offside. Länsinaapurin esimerkki osoittaa, että kaupallinenkin jalkapallolehti voi päästä syvälle.

When Saturday Comes. Kannattajien lehti brittifutiksesta täynnä tunnetta ja huumoria.

Zonalmarking.net. Laadukkaimpia ja tunnetuimpia taktiikkablogeja. Analysoi huippusarjojen otteluita. Julkaisutahti on hidastunut otteluun kuukaudessa.




Viite