Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tursuavasta vaatekaapista vuokratamineisiin: Pane mekko tienaamaan

Iiro Törmä

Lainaksi, ei omaksi. Anniina Nurmen mielestä vaatteiden vuokraaminen on tulevaisuutta.Iiro Törmä

Lainaksi, ei omaksi. Anniina Nurmen mielestä vaatteiden vuokraaminen on tulevaisuutta.

23.3.2017 16.18

Riikka Suominen

Anniina Nurmi tekee parhaansa, ettemme jatkossa ostaisi vaatteita. Miten vaatteiden vuokraaminen toimisi käytännössä?

Vaatesuunnittelija Anniina Nurmi haluaa muuttaa tapamme hankkia vaatteita.

Nurmen idea on tehdä pursuilevasta vaatekaapista tarpeeton: emme enää ostaisi vaatteita, vaan vuokraisimme niitä. Niitä vaatteita, jotka vielä kaappiin jäisivät, voisi vuokrata toisille ja ansaita rahaa.


Lähdemme Nurmen kanssa kaupungille. Etsimme juhlamekkoa ja samalla Nurmi kertoo, miten vuokrausidea toimisi käytännössä.

Ketjuliikkeen rekissä sähkönsininen pliseerattu lyhyt juhlamekko maksaa 35,99 euroa. Vaatesuunnittelijana vuosia työskennellyt Nurmi ei pysty piilottamaan halveksivaa ilmettään, kun hän huomaa polyesterimekon hapsuttavan sauman.

Mikä etu vuokraamisella olisi verrattuna siihen, että ostaisin tämän?

”Mekko täyttää tarpeen yksiin juhliin, mutta onko siitä iloa sen jälkeen?  Mekko ei välttämättä ole pesun jälkeen enää sen näköinen, että haluat käyttää sitä.”


Siirrymme eettisiin ja ekologisiin vaatteisiin erikoistuneeseen kivijalkakauppaan. Täällä Nurmi ennen myi itse suunnittelemiaan, lähituotantona ommeltuja, ekologisista materiaaleista valmistettuja klassisia laatumekkojaan.

Vaikka tällaista parinsadan euron eettistä mekkoa käyttäisi paljon, kolmesataa päivää vuodesta se olisi todennäköisesti vaatekaapissa käyttämättä. Nurmen ratkaisu on, että vuokraisin mekkoani muille ja tienaisin sillä.

Jos siis tykkään kaupassa enemmän kalliista kuin edullisesta mekosta, voin ostaa sen. Laadukas mekko on sijoitus, jonka vuokratuotot maksavat ainakin osan hankintahinnasta takaisin. Jos taas en pysty ostamaan kallista laatumekkoa, pääsen siihen käsiksi vuokraamalla sen.

Tämä tekisi kestävien vaatteiden valmistamisesta kannattavaa. Kun halpa hinta ei enää olisi määräävä tekijä, yritykset voisivat panostaa vastuulliseen tuotantoon ja ompelijat voisivat saada järkevän korvauksen. Nyt kauppa tekee tiliä vain myyntihetkellä, joten kestävyys on sille oikeastaan kielteistä.


Nurmi haluaisi pyörittää bisnestään niin, että vaatekauppa, kuluttaja tai vaatemerkki voisi laittaa vaatteitaan vuokralle verkossa. Vuokraussysteemiä on testattu viime vuonna pienimuotoisesti. Nyt Nurmi etsii teknisesti tarpeeksi kätevää alustaa.

”Muutos voi olla nopea, jos se ottaa tuulta alleen. Airbnbkin muutti majoitusmarkkinat parissa vuodessa.”
Viite