Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreä Lanka testasi kohureseptin – Miltä maistuu Antti Rinteen pekonipasta?

Sammeli Heikkinen

Tästä se lähtee! Pekonipastan ainekset.Sammeli Heikkinen

Tästä se lähtee! Pekonipastan ainekset.

31.3.2015 16.08

Lasse Leipola

Antti Rinne (sd) aiheutti yhden vaalikevään suurimmista, joskin myös arkisimmista kohuista, kun hänen pekonipastansa resepti julkaistiin SAK:n sivuilla. Reseptissä puoli kiloa spagettia saa seurakseen kastikkeen, jossa on pekonia, juustoa ja kermaa yhteensä yli kaksi kiloa.

Vihreä Lanka päätti kokeilla reseptiä, ettei kenenkään muun tarvitse. Ensimmäiset ongelmat tulivat vastaan jo kaupassa, sillä tavallisesta ruokakaupasta ei saa pekonia tai juustoraastetta Rinteen reseptin suosittelemissa 400 gramman pakkauksissa.

Vihreän Langan laskujen mukaan satsissa on noin 10 000 kilokaloria. Samansuuntaiseen arvioon päätyi jo aiemmin Iltasanomien Ruokala-sivusto.

Mutta kalorimääräkin kalpenee, kun arvioi, kuinka paljon kasvihuonekaasupäästöjä raaka-aineiden tuotannosta on syntynyt. Reseptissä käytetään lähes kilo juustoa, joten pelkästään siitä syntyy noin kymmenen kilon päästöt. Kun päälle lasketaan pekoni, kerma ja spagetti keittämisineen sekä kastikkeen valmistus, päästään noin kahteenkymmeneen kiloon. Jopa katumaasturilla olisi ajettava yli sata kilometriä, jotta päästöt kasvavat Rinteen pekonipastasettiä suuremmiksi.

Rinteen reseptissä suurta on myös hinta. Vihreän Langan testissä tämän yhden arkisen aterian raaka-aineet maksoivat yli 30 euroa.

Vertailun vuoksi kokonaismassaltaan saman suuruinen ateria lohta, perunamuusia ja porkkanaraastetta olisi päästöjen ja kalorien osalta vain noin neljänneksen Rinteen pekonipastasta. Hintakin jäisi noin puoleen.

Pakkauksista purettujen aineisten epätasapaino järkyttää: kermaa on kannullinen, juustoa ja pekonia kulhollinen molempia. Kaikkia näitä aineksia on jo yksinään enemmän kuin pastaa.

No, reseptin mukaan pekonit kärisemään, hetken päästä paprikanpalat, valkosipuli ja mausteet. Kuusi desiä kermaa ja hautumaan hetkeksi.

Juustosta puolet mukaan. Kastike pysyy yllättävän juoksevana. Sitten keitetty spagetti ja loput juustot. Työryhmän ennakoimaa köntiksi jähmettymistä ei tapahdukaan! Ohjeen mukaan seoksen pitää antaa kuitenkin seistä vielä kymmenen minuuttia ennen ruokailua.

Sitten syömään. Seoksen koostumus on tässä vaiheessa yllättävän miellyttävä: sakea, muttei mitenkään ylettömän jähmeä. Maistuukin melko hyvälle. Tosin valtava määrä mustaleimaemmentalia peittää alleen oikeastaan kaikki muuta maut, jopa pekonin.

Sitä paitsi spagetti loppuu melkein heti. Lautasen pohjalla on rasvaisessa juustokastikkeessa on kuitenkin vielä melkoinen keko juustoon takertuneiden pekonipalojen muodostamia palloja.

Yletön rasvaisuus ja suolaisuus toisaalta koukuttavat omituisesti haluamaan lisää, toisaalta alkavat hieman kuvottaa.

Rinne on kertonut juuri pastan valmistuksen aikana Twitterissä, että annos on mitoitettu kymmenelle hengelle.

Kymmenesosastakin tulee kovin raskas olo. Pekonipasta jää vatsaan tiukaksi möykyksi ja hidastaa menoa pitkälle iltapäivään.

Korjattu ensimmäisen kappaleen viimeisen virkkeen muotoilua. Aiemmasta saattoi saada käsityksen, että kastikkeeseen tulee yli kaksi kiloa pekonia. Oikeasti pekonia tulee vain 800 grammaa. Korjattu energiasisältö 10 000 kalorista 10 000 kilokaloriksi.

ruoka  pekoni  juusto 


Viite