Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Balti-piiras nyhtökaurasta

Iiro Törmä

Balti-piiras nyhtökaurasta
Matsieväs. Mausteinen balti-piirakka maistuu niin katsomossa kuin kotonakin.Iiro Törmä

Matsieväs. Mausteinen balti-piirakka maistuu niin katsomossa kuin kotonakin.

6.3.2018 10.01

Lasse Leipola

Houkuttelisiko vegaaniversio brittiläisten futiskatsomoiden valmispikaruuasta? Vihreän Lanka etsii tällä kertaa herkullisuutta epätodennäköisestä paikasta.

Chicken Balti Pie on viimeisen 20 vuoden aikana vallannut englantilaiset jalkapallokatsomot. Kyseessä on mausteista kanakastiketta sisältävä annospiirakka, joka tarjoillaan polttavan kuumana.

Omalaatuisen herkun historia juontaa Länsi-Midlansin alueelle ja vuoteen 1997, jolloin Shire Foods alkoi valmistaa Balti-piiraita Aston Villan ja Walsall FC:n otteluissa myytäväksi. Parikymmentä vuotta myöhemmin piiraita on saatavilla lähes jokaisesta ottelusta useiden eri tuottajien valmistamana.

Balti-sana viittaa teräsastiaan, jossa perinteisiä currykastikkeita valmistetaan Pakistanissa ja Luoteis-Intiassa. Alueen keittiö tuli siirtolaisten mukana Englantiin ja erityisesti Birminghamin seutu on 1980-luvulta asti tullut tunnetuksi balti-ravintoloistaan.

6–8 annospiirasta

  • 600–800 g vegaanista lehti- tai piirakkataikinaa
  • 1 pkt nyhtökauraa
  • 400 ml kookosmaitoa
  • 4 rkl mango-chutneyä
  • 70 g tomaattipyrettä
  • 1–2 sipulia silputtuna
  • 2–3 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 3–5 cm purjoa silputtuna
  • 1–2 vihreää chiliä silputtuna
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 rkl garam masala -mausteseosta
  1. Laita kaikki ainekset nyhtökauraa ja taikinaa lukuun ottamatta suureen kattilaan tai wokkipannuun. Sekoita ja jätä kannen alle puoleksi tunniksi hautumaan pienellä lämmöllä.
  2. Muotoile taikinasta levyjä. Tarvitset jokaista vuokaa kohti sekä pohjan että kannen. Mitä syvempiä vuokia käytät, sitä suurempi pohjan pitää olla suhteessa kanteen. Käytä tarvittaessa jauhoja taikinan muotoilussa.
  3. Lisää nyhtökaura kastikkeeseen ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  4. Voitele vuoat öljyllä ja asettele pohjaksi tarkoitetut taikinalevyt siten, että pohja ja reunojen sisäpinnat peittyvät, ja että taikina tulee hieman reunojen yli.
  5. Täytä piiraat kastikkeella.
  6. Aseta kanneksi tarkoitetut taikinalevyt piiraiden päälle ja painele reunat tiiviiksi.
  7. Paista uunissa puoli tuntia. Tarkkaile lämpöä ja käännä sitä pienemmälle, jos piiraat alkavat tummua.
  8. Pakkaa huolella ja ota mukaan evääksi kevätkolean jalkapallokentän laidalle. Nauti höyryävänä haarukalla.




Viite