Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vegaaninen marmeladi

Iiro Törmä

Marmeladikarkkeja purkissa
Iiro Törmä

10.2.2017 15.58

Emmi Skytén

Hedelmä- tai marjamehu muuttuu muutamassa tunnissa ihanaksi marmeladiksi.

Olen muutaman kerran käyttänyt merilevästä valmistettuja agar agar -hiutaleita hyytelöimisaineena. Ja pettynyt. Hiutaleet eivät liuenneet nesteeseen, vaan muodostivat limaisia klönttejä.

”Se on sukupolvien kirous”, äitini lohdutti minua.

Hän kertoi yrittäneensä tehdä marmeladikarkkeja agar agar -hiutaleista onnistumatta siinä. Niin oli hänen äitinsäkin yrittänyt.

Luulen nyt rikkoneeni kirouksen. Salaisuus on käyttää hiutaleiden sijaan jauhetta, joka liukenee nesteeseen helpommin. Agar agar -jauhetta saa luontaistuotekaupoista.
Hätätapauksessa sulamattomattomat klöntit voi siivilöidä, ja karkeista tulee silti ihan hyviä.

Vegaanisia karkkeja voi tehdä myös muiden hedelmien tai marjojen mehusta. Siinä tapauksessa sopiva sokerin määrä selviää maistelemalla.

Veriappelsiinimarmeladikarkki

  • 5 dl vastapuristettua veriappelsiinimehua (hieman yli 1 kg veriappelsiineja)
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 rkl agar agar -jauhetta
  1. Purista mehu. Suodata hedelmäliha mehusta valuttamalla se siivilän läpi.
  2. Sekoita kattilassa mehu ja sokeri. Kuumenna niin, että sokeri liukenee. Testaa maku.
  3. Sekoita agar agar -jauhe vähitellen ja pienissä erissä, koko ajan sekoittaen. Keitä kaksi minuuttia.
  4. Kaada seos noin 20 x 25 cm kokoiseen reunalliseen astiaan (jos teet eri kokoisen annoksen, testaa astian tilavuus etukäteen). Voit vuorata astian tuorekelmulla ennen seoksen kaatamista, jotta hyytelö on helpompi nostaa pois astiasta. Anna marmeladin hyytyä vähintään muutama tunti.
  5. Irrota marmeladi astiasta ja leikkaa paloiksi. Anna palojen kuivua muutama tunti tai yön yli. Kun karkkien pinta tunnu enää kostealta, kieritä palat sokerissa. Jos pinta on liian kostea, sokeri sulaa.




Viite