Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kesäpasta

Iiro Törmä

Pasta primavera
Juomasuositus. Kuplien raikkaus kuuluu kesään ja elegantti Engel Crémant Ranskan Alsacesta syntyy kuin sampanja, mutta on selvästi edullisempi (16,98 euroa Alkosta).Iiro Törmä

Juomasuositus. Kuplien raikkaus kuuluu kesään ja elegantti Engel Crémant Ranskan Alsacesta syntyy kuin sampanja, mutta on selvästi edullisempi (16,98 euroa Alkosta).

4.7.2016 10.50

Lasse Leipola

Pasta primavera kuulostaa italialaiselta, mutta sen juuret ovat oikeasti Pohjois-Amerikassa – toki italialaisyhteisöissä. Tarinan mukaan New Yorkista lähteneet kokit keksivät annoksen lomaillessaan Kanadassa 1970-luvulla. Pian sen jälkeen annos teki läpimurtonsa New Yorkin ravintoloissa.

Sana ”primavera” on italiaa ja tarkoittaa kevättä. Suomen ilmastossa tämä kasvisten tuoreudesta herkullisuutensa saava pasta on parhaimmillaan kesällä, kun kotimaiset avomaakasvikset alkavat kypsyä pihamaalla tai vähintäänkin saapua kauppojen hyllyille.

Oheisen reseptin listaan ei kannata takertua liikaa. Hyvä pasta primavera syntyy aina parhaista ja tuoreimmista saatavilla olevista kasviksista.

 • Spaghettia tai tagliatellepastaa
 • Oliiviöljyä
 • Valkosipulia
 • (tuoretta chiliä)
 • Kauden kasviksia: esimerkiksi kesäkurpitsaa, paprikaa, parsaa, parsakaalia, herneitä, kevätsipulia, paprikaa tai pieniä tomaatteja
 • Persiljaa
 • Basilikaa
 • Kovaa juustoa
 1. Laita pastan keitinvesi kiehumaan kattilaan kannen alle. Lisää joukkoon hieman suolaa.
 2. Murskaa muutama valkosipulinkynsi ja laita öljyn kanssa paistinpannulle lämpenemään. Lisää myös chili, jos haluat pastaan vähän potkua.
 3. Leikkaa kasvikset pienen suupalan kokoisiksi paloiksi.
 4. Lisää pasta, kun vesi alkaa kiehua. Seuraa pakkauksen ohjeita keittoajan suhteen.
 5. Kasviksia ei ole tarkoitus paistaa tai ruskistaa vaan lähinnä lämmittää, joten älä käytä hellan kuuminta lämpöä. Lisää kasvikset pannulle vähitellen, jotta se pysyy lämpimänä.
 6. Kun pasta on valmista, kaada vesi pois ja lisää pasta pannulle. Mausta silputulla persiljalla ja basilikalla. Lisää suolaa maun mukaan. Sekoita.
 7. Raasta annosten päälle halutessasi kovaa juustoa, esimerkiksi parmesaania tai pecorinoa.
Viite