Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Alkupalalle Libanoniin

Saara Törmä

Maukas ateria alkupaloista. Ylhäällä tuore leipä. Keskellä vasemmalla oliivit, munakoisotahna ja lämpimät kikherneet. Alhaalla timjami-sipulisalaatti, paprika-saksanpähkinätahna ja tuliset perunat.Saara Törmä

Maukas ateria alkupaloista. Ylhäällä tuore leipä. Keskellä vasemmalla oliivit, munakoisotahna ja lämpimät kikherneet. Alhaalla timjami-sipulisalaatti, paprika-saksanpähkinätahna ja tuliset perunat.

19.2.2010 12.58

Saara Törmä

Miksi söisit yhden tukevan aterian, kun voit syödä monta pientä? Lähi-idän pikkuherkkujen ainekset löydät suomalaisesta marketista.

On täysin mahdollista, että mezet ovat maailman mukavinta ruokaa. Ne ovat Lähi-idän, Balkanin ja Välimeren itäosien alkupaloja.

Pikkuherkkuja osataan arvostaa monessa maailmankolkassa Espanjasta Koreaan, mutta Lähi-idässä asia on harvinaisen selvä. Yhdessä jaettavista mezeistä voi vallan hyvin koostaa kokonaisen aterian.

Ruokamatka Kreikan, Turkin ja Syyrian kautta Libanoniin on helppo järjestää. Jos aikaa ja rahaa on niukasti, voit matkustaa pelkkien oliivien, valmiiden viininlehtikääryleiden ja vaalean leivän voimin.

Matkailu avartaa kuitenkin perusteellisemmin, jos jaksat hääriä keittiössä. Meze-pöydässä on sitä hauskempaa, mitä enemmän vaihtoehtoja on tarjolla. Monenlaiset maut takaavat, että ruokahalu kasvaa syödessä ja ateriointi jatkuu pitkään.

Jos innostut, valmista jälkiruuaksi baklavaa, mutta saman asian ajaa valmiina ostettu halva. Makean loppuhuipennuksen seuraan kuuluu vahva kardemummakahvi, jonka teet mittaamalla kahvinpurujen joukkoon teelusikallisen kardemummaa.

Baklavan reseptin löydät täältä.

Näitäkin voit tarjota meze-aterialla

  • Oliivit.
  • Viininlehtikääryleet. Niitä voit ostaa valmiina kaupoista.
  • Labneh. Ruokajogurtti, jota valutat yön yli kahvisuodattimessa.
  • Tabbouleh-salaatti. Ohra-tabboulehin ohjeen löydät täältä.
  • Arak-anisviina. Alkon kreikkalainen ouzo ajaa saman asian.

 


Lisää aiheesta:Viite