Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Biojalostamo ei ole huomisen ihmemylly

Natalia Baer

Natalia Baer

21.11.2008 16.37

Jukka Vahti

Biojalostamoista on toivottu laitoksia, jotka tuottaisivat biomassasta muun muassa biopolttoaineita ja kemikaaleja.

Biopolttoaineilla voitaisiin aluksi korvata esimerkiksi raskas polttoöljy lämmityskattiloissa. Myöhemmin niitä voidaan käyttää myös liikenteessä.

Kemikaaleista voidaan valmistaa muun muassa teollisuuden liuottimia tai liimahartsien raaka-aineita lastulevyteollisuudelle.

Johtava tutkija Yrjö Solantausta VTT:stä kuitenkin muistuttaa, että edessä on pitkä ja kivinen kehitystyö eikä mikään ole vielä valmista. Yksimielisyyttä ei ole edes siitä, mikä biojalostamo on.

”Nykyisessä metsä- ja elintarviketeollisuudessakin on laitoksia, jotka ovat biojalostamoja. Biojalostamo on ennemmin yksi tapa myydä tutkimuskokonaisuuksia, kuin tarkkaan määritelty teollinen konsepti”, Solantausta sanoo.

Solantaustan mukaan biojalostamoa ei voi rinnastaa nykyisiin öljynjalostamoihin. Solantaustan kehittämä biojalostamo voidaan rakentaa nykyisen metsäteollisuuden yhteyteen.

”Suomessakin on vireillä teollisia biojalostamojen kehityshankkeita. Jos pilotointi onnistuu, polttoöljyn korviketta tuottava pieni tuotantolaitos voi olla toiminnassa vuonna 2012.”

Liikenteessä käytettävää biopolttoainetta tuottava laitos voi olla olemassa aikaisintaan vuonna 2015.

Solantaustan mielestä biojalostamojen pitää aluksi hyödyntää olemassa olevia teollisuuslaitoksia, kuten sellutehtaita ja öljynjalostamoja.

”On aina hirveän hankalaa synnyttää uusi teollisuuden ala, vaikka näin kännykkäteollisuuden maassa voisi toisinkin ajatella.”


Lisää aiheesta:Viite