Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Elä ilman: Shampoo

Mikael Ahlfors

Shampoo-pulloja.
Ota riski, pese hiukset.Mikael Ahlfors

Ota riski, pese hiukset.

9.10.2009 15.22

Saija Räsänen

Hiusten peseminen voi aiheuttaa ihottumaa, päänsärkyä, huimausta tai yskää.

Mikä? Shampoo, jolla peset hiuksesi.

Miksi se on huono sinulle? Shampoo pesee pois lian, mutta vie samalla mennessään päänahan luonnolliset öljyt, jotka antavat hiuksille kiiltoa ja vahvuutta. Se kuivattaa ihoa ja rasittaa hiuksia.

Hajusteet ja väriaineet saattavat aiheuttaa ihottumaa, huimausta, päänsärkyä ja ärsyttävää yskää. Hajusteina käytettävät ftalaatit voivat vaikuttaa ihmisen hormonituotantoon.

Parabeenit, jotka parantavat shampoon säilyvyysominaisuuksia, aiheuttavat usein ihoreaktioita ja voivat ftalaattien tavoin häiritä hormonitoimintaa.

Puhdistavina ainesosina käytettävät natriumlauryylisulfaatti ja natriumlauryylieetterisulfaatti voivat ärsyttää silmiä ja aiheuttaa ihottumaa, hiustenlähtöä sekä allergisia reaktioita. Eläinkokeissa niitä käytetään ärsyttävinä aineina.

Kelatointiaine EDTA voi ärsyttää silmiä. Natriumdodekyylisulfaatti on haitallinen limakalvoille, ja sen arvellaan aiheuttavan suun aftoja. Säilöntäaineet butyylihydroksihappo ja butyylihydroksitolueeni voivat sisältää syöpää aiheuttavia karsinogeenejä.

Miksi se on huono ympäristölle? Shampoo päätyy pesun jälkeen jätevesiin.

Shampoon puhdistava ainesosa natriumlauryylisulfaatti edistää ympäristömyrkkyjen leviämistä luontoon parantamalla niiden kykyä liueta veteen.

On epäilty, että aine saattaa olla myös biokertyvä, eli se ei aiheuta pieninä määrinä haittoja, mutta voi ajan myötä kertyä ihmisten ja eläinten elimistöön haitaksi asti.

Ftalaattien ja parabeenien hormonitoimintaa häiritsevä vaikutus ei rajoitu vain ihmiseen, vaan koskee muitakin eliöitä shampoon jäämien kertyessä luontoon.

Natriumdodekyylisulfaatti on vaaraksi vesieliöille. Myös säilöntäaineet ja kompleksinmuodostajat voivat olla ympäristölle haitallisia.

Ympäristökuormitukseen vaikuttavat lisäksi pakkausten valmistus, kuljetus ja kierrätysmahdollisuudet. Kaikkia muovilaatuja ei voi kierrättää tai polttaa.

Kosmetiikan tuotekehittelyssä saatetaan käyttää eläinkokeita. Vaikka valmista tuotetta ei olisikaan testattu eläimillä, on yksittäisiä raaka-aineita testattu.

Millä sen voi korvata? Hajusteet ja väriaineet eivät ole välttämättömiä shampoossa. Voit tehtailla itse myrkytöntä shampoota tai ostaa sitä esimerkiksi ekopuodeista.

Herbinan biohajoavan shampoon raaka-aineet viljellään kestävän kehityksen kriteerein. Tuotteissa käytetään kotimaisia raaka-aineita, kuten lummeuutetta ja kaurapeptidejä.

Ole Hyvä -sarjan vegaanishampoo sisältää keinotekoisten väri-, hajuste- ja säilöntäaineiden sijaan rohtouutteita tai eteerisiä öljyjä. Tuotteiden valmistuksessa ei käytetä eläinkokeita. Pakkaukset voi kierrättää tai polttaa.

Internetin Pienestä Ekopuodista löytyy Lavera-, Frantsila- ja Vihreä Kosmetiikka -tuotesarjoja. Lavera- ja Frantsila-shampoot eivät sisällä keinotekoisia hajusteita tai säilöntäaineita. Valmistajan mukaan Lavera sopii etenkin herkälle iholle. Vihreän kosmetiikan tuotteet valmistetaan sertifioiduista luomuraaka-aineista.

Hyvinvoinnin tavaratalo myy netissä muun muassa Urtekramin, Weledan ja Dr. Hauschkan luomushampoita. Nämä shampoot eivät sisällä tensidejä, parabeeneja, väriaineita, petrokemian tuotteita tai alkoholia, eikä niitä testata eläinkokein. Pakkaukset voi kierrättää ja uusiokäyttää.

Tee-se-itse-shampooseen tarvitset 1,25 dl kuumaa vettä, johon sekoitat 0,5 dl ruokasoodaa. Lisää viiden minuutin hämmennyksen jälkeen 1–2 tippaa aromaterapiaöljyä, kuten teepuuöljyä tai rosmariinia.

Lähteet: Outi Tunnela, ylitarkastaja, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, www.ymparistomerkki.fi, www.pieniekopuoti.fi, www.hyvinvoinnin.fi, http://naturaldsm.wordpress.com, Voi Hyvin 5/2009.

elä ilman 
Viite