Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eurovaaleissa kilpaillaan yleiseurooppalaisilla vaaliohjelmilla

Mikael Ahlfors

Jouluisia europalloja kuusessa.
brysselin joulupallot. Europarlamenttivaaleihin toivotaan ehdokkaiksi kovia nimiä.Mikael Ahlfors

brysselin joulupallot. Europarlamenttivaaleihin toivotaan ehdokkaiksi kovia nimiä.

19.12.2008 8.25

Jukka Vahti

Ainakin vihreät, kokoomus, keskusta ja Sdp lähtevät ensi kesän europarlamenttivaaleihin yleiseurooppalaisilla vaaliohjelmilla. Tämä tarkoittaa sitä, että suomalaiset puolueet hyödyntävät kampanjoissaan europarlamentin puolueryhmänsä yhteisiä vaalilinjauksia.

Tai ainakin se on kaunis tavoite.

Talouden hiipuminen uhkaa nostaa kilpailun kansallisista eduista vaalien tärkeimmäksi teemaksi.

”Yleiseurooppalaisten kampanjoiden etu on, että niillä pystytään osoittamaan, että europarlamentissa ei toimita kansallisissa ryhmissä, vaan puoluepoliittisissa ryhmissä”, vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi sanoo.

Laturikin myöntää, että talouden hiipuminen nostaa helposti kansalliset kohtalonkysymykset Euroopan yhteisen edun yläpuolelle.

Ensimmäisenä ryhmänä eurooppalaisen vaaliohjelmansa ehti lokakuussa lyödä lukkoon europarlamentin liberaalit, johon suomalaisista puolueista kuuluvat keskusta ja Rkp.

”Manifesti luo tietysti viitekehystä myös keskustan kampanjoinnille. Esimerkiksi yleiseurooppalaisten lääkkeiden löytäminen talouskriisiin on manifestissä keskeinen asia”, keskustan kansainvälisistä asioista vastaava Matti Mönttinen sanoo.

Liberaalien vaaliteeseistä löytyy myös esimerkki yleiseurooppalaisten ohjelmien haastavuudesta.

Liberaaliryhmän 12-kohtaisessa manifestissä yhdeksi tavoitteeksi mainitaan EU:n CAP-maataloustukien budjetin pienentäminen 2013 jälkeen. Suomen keskusta vastusti tavoitetta, mutta sen kanta hävisi niukasti, kun asiasta äänestettiin lokakuun lopussa Tukholmassa.

Keskusta on ilmoittanut, että se ei hyväksy julistuksen maataloutta koskevaa kohtaa. Tukien leikkaaminen ei siis liene kovin näkyvä teema keskustan vaalikampanjassa.

eurovaalit 


Lisää aiheesta:Viite