Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Joulun peltileipä

Natalia Baer

Kylmä yö takana. Leipätaikina tehdään edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi. Natalia Baer

Kylmä yö takana. Leipätaikina tehdään edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi.

11.12.2008 15.22

Saara Törmä

Jouluna maistuu leipä – tai pellillinen.

Pellillinen

  • 2 dl piimää
  • 3 dl vettä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 25 g hiivaa
  • 1/2 dl hunajaa tai siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl maltaita
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl voita tai margariinia sulatettuna

Pinnalle

  • 1/2 rkl vettä
  • 1/2 rkl siirappia
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  1. Mittaa aatonaattoiltana kulhoon piimä ja vesi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää ruisjauhot.
  2. Lisää hunaja tai siirappi, suola, maltaat sekä suurin osa vehnäjauhoista. Vaivaa taikina tasaiseksi.
  3. Lisää sula rasva sekä loput vehnäjauhot. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Peitä kulho muovilla tai kannella liinalla ja nosta taikina jääkaappiin yöksi.
  4. Vuoraa aamulla pelti leivinpaperilla ja kaavi taikina pellille. Kostuta kätesi vedellä ja taputtele taikina litteäksi leiväksi. Peitä leipä liinalla ja anna kohota vielä 2 tuntia.
  5. Sekoita keskenään vesi ja siirappi ja voitele seoksella leivän pinta. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  6. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja nosta leipä uuniin. Paista leipää noin 25 minuuttia.




Viite