Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kirkkaasti luomua

Iiro Törmä

Viinatesti.
Missä luomu? Kymmenen maallikkoa maistoi kahta luomuviinaa ja kahta vastaavaa tavanomaisesti tuotettua viinaa. Luomu ei erottunut luomuksi eikä muutenkaan edukseen.Iiro Törmä

Missä luomu? Kymmenen maallikkoa maistoi kahta luomuviinaa ja kahta vastaavaa tavanomaisesti tuotettua viinaa. Luomu ei erottunut luomuksi eikä muutenkaan edukseen.

16.11.2012 11.20

Lasse Leipola

Luomuviinat ovat rantautuneet viinien vanavedessä Suomeen.

Luomuviinit ovat niin viime vuosikymmenen juttu. Luomuoluetkin ovat olleet jo pitkään pienempienkin kauppojen hyllyillä. Uusin luomutuotteiden rintama on väkevissä alkoholijuomissa.

Ensimmäiset luomuviinat tulivat markkinoille muutama vuosi sitten, ja parissa vuodessa valikoima on laajentunut. Nyt saatavilla on kotimaisen perusviinan lisäksi viskiä, akvaviittia, giniä, konjakkia, vodkaa, limoncelloa ja rommia.

Maahantuojat arvioivat Vihreälle Langalle luomuviinojen menekin olevan varsin vaatimatonta. Maahantuojat kuitenkin uskoivat, että niille on tilausta.

”Myynti on ollut hyvää ja kehittyvää mutta lopullisen, optimaalisen hintapisteen löytäminen tuotteille on vaatinut kokeilua. Suomalainen kuluttaja on varsin hintaherkkä. Ostaja valitsee luomutuotteen, kun hintaero ei ole suuri, ja näin ollen tuotteen ’luomuus’ nousee lisäarvotekijäksi”, sanoo luomuvodkaa ja -konjakkia maahantuovan Vinetumin Timo-Pekka Karejärvi.

Luomuuden arvioitiin nostavan tuotteiden hintoja vain vähän, vaikka raaka-aine olisikin selvästi kalliimpaa.

Vihreä Lanka teki makutestin, jossa vertailtiin luomuviinaa ja tavallisia viinoja. Testiryhmä ei erottanut luomuviinoja muista.


Lisää aiheesta:Viite