Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näin hallitusohjelma syntyy

Iiro Törmä

Iiro Törmä

26.3.2010 9.18

Jenni Leukumaavaara

  • Ministeriöt, puolueet ja erilaiset järjestöt laativat hallitusohjelman pohjaksi lukuisia taustapapereita hyvissä ajoin ennen vaaleja. Tätä työtä tehdään parhaillaan.
  • Varsinaisen hallitusohjelman kokoaminen alkaa heti vaalien jälkeen virallisen hallitustunnustelijan johdolla. Yleensä tunnustelija on vaalit voittaneen puolueen puheenjohtaja.
  • Tunnustelija jakaa eduskuntaryhmille kysymysryppään, jolla selvitetään puolueiden näkemyksiä ja mahdollisia kynnyskysymyksiä. Kysymyksillä luodaan raamit tarkemmille neuvotteluille.
  • Hallitusneuvottelut käydään säätytalolla Helsingissä. Myös hallitusohjelma kirjoitetaan siellä. Neuvottelijat jakautuvat työryhmiin eri aihepiirien mukaan.
  • Neuvottelijoiden käytössä ovat ministeriöiden tekemät tulevaisuuskatsaukset, joissa esitellään tulevia haasteita ja mahdollisia kehityssuuntia. Apuna ovat myös virkamiesvoimin kootut pohjapaperit ja poikkihallinnolliset politiikkaohjelmat. Säätytalolla läsnä olevat etujärjestöjen edustajat ja muut lobbarit pyrkivät vaikuttamaan näihin parhaansa mukaan. Asiakirjat eivät ole sitovia.


Lisää aiheesta:Viite