Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rengasta reilusti

Mikael Ahlfors

Mikael Ahlfors

27.11.2009 16.17

Riikka Suominen

Kierrätyskulta ja kotimaiset kivet sinetöivät avioliittosi ympäristöystävällisesti.

Perinteisellä kultaisella vihkisormuksella on raskas ekologinen selkäreppu.

Viiden gramman kultasormuksen vuoksi joudutaan siirtämään maata yli 2 500 kiloa. Tämä maa-aines on pilalla, sillä kultakaivoksissa käytetään syanidia tai elohopeaa erottamaan kulta malmista. Kullankaivuussa on riski, että luontoon ja pohjaveteen pääsee erittäin myrkyllisiä aineita.

Lisäksi kullan sulatukseen kuluu valtavasti energiaa, ja sen sivutuotteena ilmaan saattaa irrota rikkidioksidia.

Kaivosteollisuuden epäkohdista raportoivan Earthworksin tukeman No Dirty Gold -kampanjan mukaan kulta- ja timanttikaivokset aiheuttavat ympäristötuhojen lisäksi ongelmia paikallisille asukkaille, jotka ovat usein niin sanottua alkuperäiskansaa.

Hingutko vihkisormukseesi timantteja? Joudut puntaroimaan, rahoittaako haaveesi kolmannen maailman sisällissotia. Afrikan konfliktialueilla louhitaan timantteja, joilla kapinalliset rahoittavat toimintaansa. Niitä kutsutaan veritimanteiksi.

Timanttien alkuperän selvittämiseksi luotiin vuonna 2003 järjestelmä, jonka avulla on tarkoitus välttää veritimantteja. Tämän Kimberley-prosessin takana on 71 timantteja tuottavaa maata ja niiden timanttiteollisuus.

Amnesty on kuitenkin kritisoinut, ettei järjestelmää valvota kunnolla. Ja Suomessa harva koruliike merkitsee tuotteisiinsa niiden alkuperän tai osaa edes kysyttäessä kertoa sen.

Kultasormukselle on liuta vaihtoehtoja, ja jos välttämättä haluat naimisiin perinteisin menoin, teetä sormus kotimaisesta Lapin kullasta.
Viite