Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tuolin tuleminen

Markus Sommers

Tuunattu tuoli.
Markus Sommers

21.10.2011 8.54

Senja Sirkeinen

Tee vanhasta toimistotuolista trendikäs istuin.

Käytettyjä huonekaluja myyvät hallit ja kierrätyskeskukset pullistelevat toimistokalusteita, joita kukaan ei tunnu haluavan. Tässäkin jutussa esiintyvä Iskun – todennäköisesti 1970-luvun – pikkutuoli on monen silmään turhan vaatimaton, kulahtanut ja tavallinen.

Runko on kuitenkin tukevaa koivua ja pienellä vaivalla tuolista saa salonkikelpoisen – vaikka ruokapöydän tuoliksi tai ryhdikkääksi isuimeksi olohuoneeseen.

Voit päällystää tuolit yhtenäisiksi samalla kankaalla tai verhoilla muutaman tuolin eri väreillä ja yhdistää ne erilaisten pikkutuolien kanssa pöydän ympärille herkulliseksi ryhmäksi. Tyynyillä voit suojata verhousta ruokatahroilta ja piristää ilmettä entisestään.

Et tarvitse aiempaa verhoilukokemusta, seuraa vain ohjeita!

Tarvitset

  • hengityssuojaimen estämään haitallisen vaahtokumipölyn hengittämistä
  • ruuvimeisselin ja kuminuijan
  • vinosivuleikkurit niittien purkamista varten
  • puukon
  • teräsharjan
  • astianpesuainetta ja pari riepua
  • hienoa teräsvillaa ja puunpuhdistusainetta
  • 2cm ja 1cm paksuista vaahtomuovia
  • spriitussin ja terävän veitsen ja sakset
  • sprayliimaa
  • 100 grammaista vanua
  • ratkojan
  • verhoilukangasta
  • ompelukoneen
  • niittipyssyn ja niittejä (6mm)
  • puuliimaa ja puristin
  • huopatassut jalkojen alle

 

Tee näin

Ruuvaa tuolin pohjassa olevat ruuvit auki, jotta saat istuimen irti. Kopauta kuminuijalla selkänojaa alhaaltapäin, niin että siinä olevat urat irtoavat rungosta.

Piirrä selkänojaan kohdistusmerkit kaikkiin kulmiin, sauman yli niin, että merkki näkyy sekä selkänojakappaleessa, että päätykappaleessa. Irrota selkänojan ja istuimen verhoilu vinosivuleikkureiden avulla ehjänä, jotta saat niistä kaavat uutta verhoilua varten.

Rapsuta puukon ja teräsharjan avulla vaahtokumijäämät pois istuimesta ja selkänojasta. Puukon avulla saat myös vanhat liimat pois selkänojan urista sekä tuolin rungosta.

Rungon puhdistaminen käy helposti: Kostuta riepu mietoon astianpesuaineliuokseen ja hankaa kaikki pinnat läpi. Tämä käsittely voi riittää, mutta jos tuoli on hyvin likainen tai siinä on mustia raitoja kenkien pohjista, on hyvä näyttää sille vähän oikein hienoa teräsvillaa. Sen ja puunpuhdistusaineen avulla saat lakkapintaan uutta eloa, kun muistat vielä kiillottaa puuosat puhtaalla ja kuivalla rievulla lopuksi. Toki vanhan lakan voi myös poistaa kokonaan ja lakata tai maalata tuolin kokonaan uudestaan.

Istuin on kovemmalla rasituksella kuin selkänoja ja näin ollen se vaatii tiiviimmän vaahtomuovin. Esimerkkituolissa istuimeen valittiin 2cm paksu, 50kg/m3 ja selkänojaan 1cm paksu, 35kg/m3 painava vaahtomuovi. Piirrä vaahtomuoveihin tuolin osien avulla tarvitsemiesi palojen ääriviivat. Selkänojan vaahtomuovin on tarkoitus yltää myös selkänojan päälle, eli ilman vaahtomuovia jää pohja ja taus. Palat saavat olla joka puolelta noin puolen sentin verran suuremmat, kuin tuolin osat. Selkänojan vaahtomuovin leikkaa saksilla, mutta istuimen vaahtomuovissa on hyvä käyttää terävää veistä, jotta reunasta tulee suora. Liimaa muovit sprayliimalla pullossa olevan ohjeen mukaisesti.

Verhoilukankaan ja vaahtomuovin väliin laitetaan vanulevy, jottei vaahtomuovi kuluta kangasta ennen aikojaan puhki. Selkänojaan sitä tulee myös takapuolelle ja pohjaan, jotta siinä olisi pehmeä tuntu kaikkialla. Istuimeen vanu mitoitetaan joka puolelta noin 4cm leveämmäksi kuin vaahtomuovi. Kulmista leikataan neliön malliset palat pois, jotteivät ne pyöristy liikaa.

Sitten onkin vuorossa varsinainen verhoilutyö. Pura vanhat verhoilut saumoja pitkin ja asettele palat  uuden kankaan oikealle puolelle lankasuoraan. Piirrä ääriviivat tussilla tai liidulla ja muista merkitä myös kohdistusmerkit! Merkitse nurjalle puolelle alareuna, jotta muistat vielä myöhemminkin, miten päin kappaleet ommellaan ja asetellaan. Istuimeen kannattaa jättää vähän reilummin kääntövaraa siltä varalta, että uusi pehmuste kohottaa kangasta enemmän kuin alkuperäinen.

Ompele selän päätypalat selkänojakappaleeseen kiinni kohdistusmerkkien avulla, niin, että yläkulmiin tullessasi leikkaat ison kappaleen saumanvaroihin (kohdistusmerkkien kohdalta) pienet hakit, jotta kangas taipuu kulman yli nätisti. Istuimesta ommellaan kulmat noin neljän sentin matkalta. Leikkaa molempien saumanvarat mahdollisimman pieniksi.

Selkänojakappale pujotetaan selän yli  niin, että saumanvarat taipuvat ison kappaleen puolelle. Kiinnittäminen aloitetaan sivupäädyistä. Seuraavaksi  niitataan takaselkä pohjaan keskelle ja edetään kohti toista reunaa kiristäen sekä eteen, että menosuuntaan. Sama toiselle puolelle ja lopuksi etuselkä niitataan pohjaan kääntäen takaselän päälle. Seuraa kokoajan, että kangas on lankasuorassa, eikä ikäviä vetoja synny.  Niittaa vielä päädyissä olevien urien molemmin puolin noin sentin välein, jottei kangas purkaudu, kun leikkaat urat näkyviin liimausta varten.

Istuinkappale asetellaan niin, että kulmien saumanvarat kääntyvät istuimen keskelle päin. Aloita niittaamalla jokaisen sivun keskelle löyhästi yksi niitti, jotta saat kappaleen oikealle kohdalle. Aloita sitten kiinnittäminen toisen reunan keskeltä samalla tavalla kuin selkänojassa. Istuimessa kaikki reunat kuitenkin käännetään.  Tee ensin sivut kulmiin asti ja lopuksi etu- ja takareuna niin, että sivut jäävät kulmissa niiden taitosten alle.

Selkänojan uriin laitetaan reilu turaus puuliimaa ja liu’utetaan voimakkaasti painamalla (saatat tarvita kuminuijaa) selkäpuiden välissä olevien puuholkkien varaan. Liimausta kannattaa tehostaa puristimen avulla. Jos niin suurta puristinta ei löydy, voi ympärille kiristää vyön tai jonkun muun vastaavan.

Kun selkänojan liima on kuivunut, kiinnitä istuin ruuveilla ja tassuta tuolin jalat, ja kas tuoli on valmis!




Viite