Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Varhaiskaalikeitto

Saara Törmä

Varhaiskaalikeitto.
Köyhän klassikko. Uuden sadon kaalista syntyy paras halpissoppa. Saara Törmä

Köyhän klassikko. Uuden sadon kaalista syntyy paras halpissoppa.

7.8.2009 13.55

Saara Törmä

Kehno rahatilanne ei tunnu missään, kun tarjolla on varhaiskaalikeittoa.

kesän edullisimmasta vihanneksesta, varhaiskaalista, syntyy aivan järjettömän maukas kaalikeitto.

Kattilallisesta riittää myös ystäville ja yritysvieraille, joten lähetä tekstiviestit asianosaisille ja lähde kauppaan.

Kaalikeitto on sitä parempaa, mitä kauemmin se saa hautua. Jäähtyminen ja uudelleen kiehauttaminen vain syventävät sopan makua, joten kokkaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Mausteiden kanssa ei tarvitse olla turhan tarkka, sillä kaalin seuraan sopii moni – vaikkapa curry, jos sellaista sattuu kaapista löytymään. Kunhan lisäät keittoon reilusti sokeria, ronskisti suolaa ja tilkan etikkaa, lopputulos on taattu.

Jos viitseliäisyyttä riittää, sopan seuraksi kannattaa leipoa sämpylöitä tai muuta edullista leipää. Ja jos kutsuit paikalle Äveriään Ystävän, pyydä häntä tuomaan keiton seuraksi ranskankermaa tai smetanaa.

Keitto on kevyttä, joten jos kaipaat lisäenergiaa ja rahaa on jäljellä, lisää joukkoon lopuksi kypsiä papuja tai herneitä. Saman asian ajaa toki Äveriään Ystävän valmistama Vihreän Langan tulinen hummus, joka on onnen omiaan keiton ja leivän seurana.

Katso myös nokkos- tai pinaattileivän ja tulisen hummuksen ohjeet.

6 hengelle, yhteensä 2,67 € 

 

Varhaiskaalikeitto

  • 1 kg varhaiskaalia
  • 400 g sipulia
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1,5 l vettä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 0,5 dl sokeria
  • noin 1 rkl suolaa
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 15 maustepippuria
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl mustapippuria
  • (lisäksi ranskankermaa)
  1. Koverra kaalista kanta ja silppua kaali.
  2. Kuori ja silppua sipulit.
  3. Kuumenna öljy suuressa kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi.
  4. Lisää kaalit ja kuullota, kunnes kaali on mennyt kasaan.
  5. Lisää vehnäjauhot ja kääntele.
  6. Kaada kattilaan vesi.
  7. Purista joukkoon valkosipulinkynnet ja lisää loput aineet.
  8. Anna keiton kiehua hiljakseen kannen alla vähintään tunnin. Voit kääntää lämmön pois ja antaa keiton hautua useita tunteja odottamassa tarjoilua.
  9. Kiehauta keitto uudelleen ja tarkista maku.
  10. Nauti keittoa ranskankerman tai smetanan kanssa. Joukkoon sopivat myös mahdolliset parvekkeella kasvavat yrtit, kuten ruohosipuli tai persilja.


Lisää aiheesta:


Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa paperilehti täältä.

Vihreä Lanka 1/2018

Lue

Vihreä Lanka

1/18


Sisällysluettelo
Anna palautetta



Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Autot parkissa ja liikenteessä (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri