Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherrä joulusi

27.11.2008 15.26

Laura Hallivuori

Vaaleanvihreät ensiaskeleet

Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä tietä. Tervemenoa!

1. Viherrä joulupöytä

Mitoita ruuan tarve oikein ja vältä turhia pakkauksia. Kata joulupöytääsi luomua ja lähiruokaa. Jätä possu ostamatta ja hommaa tilalle kasvisruokia. Valmista ruuat kerralla ja tee laatikkoruuat kestovuokiin. Jäähdytä ruuat jääkaapin sijasta parvekkeella tai takapihalla.

 

2. Säästä sähköä – ja naapuria

Sammuta jouluvalot päivän valon ajaksi ja mennessäsi nukkumaan. Käytä pitkäkestoisia ja vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja. Jos valoissasi on ajastin, käytä sitä.

3. Nuukaile lahjoissa

Älä osta turhaa tavaraa joululahjaksi. Anna läheisellesi hieronta, kutsu illalliselle luoksesi, lahjakortti kasvohoitoon, kutomasi villasukat tai antikvaarista löytämäsi harvinaisuus.

Kääri lahja jo kertaalleen käytettyyn lahjapaperiin tai aikakauslehden sivuihin. Sovi perheesi ja ystäviesi kesken, että ostatte kukin vain yhteisessä ringissä vain yhden lahjan, sinä äidille, äiti siskolle, sisko veljelle...

4. Koristele ilman krääsää

Askartele joulukoristeet itse. Maalaa metsästä keräilemäsi kävyt ja asettele ikkunalaudalle, koristele kuusi leipomillasi pipareilla. Tee lapsille kestojoulukalenteri, josta löytyy joka päivälle uusi leikki.

5. Lähetä jouluterveiset sähköisesti

Lähetä tuttavillesi joulutervehdys sähköpostitse tai tekstiviestillä. Toivota joulua persoonallisesti lähettämällä itse ottamasi kuva sähköpostisi mukana tai käytä netistä löytyviä valmiskortteja.

6. Joulupuu on viherretty

Älä hanki kotiisi joulukuusta, vaan valitse pihalta tai lähimetsästä puu ja koristele se talven eläimille. Ripusta oksille talipalloja talven eläimille. Tai ehdota taloyhtiölle, että hommaatte yhteisen puun pihalle.

Jos haluat joulukuusen kotiisi, hanki pieni istutettu kuusi. Joulun jälkeen voit siirtää sen parvekkeelle tai kuistille odottamaan seuraavaa vuotta. Jos ostat leikatun kuusen, suosi lähellä kasvatettuja kotimaisia kuusia. Pyhien jälkeen polta joulupuu takassa tai kanna kuusesi kekoon kuntasi kuusikeräyksessä.

7. Matkaa julkisilla tai pysy kotona

Käytä julkisia liikennevälineitä tai kimppakyytiä matkatessasi muualle joulunviettoon. Jos haluat erilaisen joulun ulkomailla, matkusta junalla, älä lentokoneella. Saat kotiisi eksoottisen joulun esimerkiksi valmistamalla italialaisia jouluruokia tai hiljentymällä jouluaattona ortodoksikirkon jumalanpalveluksessa.

8. Valaise ekokynttilöillä

Luo joulun lämpö polttamalla biohajoavasta materiaalista tai kierrätetystä steariinista valmistettuja ekokynttilöitä. Tee jää- ja lumilyhtyjä pihallesi tai läheisesi haudalle. Vältä kertakäyttöisiä hautakynttilöitä. Lajittele tuikkujen metallikuoret pienmetallikeräykseen.

9. Sauno maltilla

Älä lämmitä sähkösaunaa liian lämpimäksi, 70–80 astetta riittää. Älä pidä saunaa lämpimänä tuntitolkulla, vaan saunokaa koko joulunviettopoppoo kerralla. Joulusauna on yksi suurimpia sähkönkulutuspiikkien aiheuttajia Suomessa.

 

Tosivihreille

Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisähaasteita.

1. Musta joulu

Älä sytytä lainkaan jouluvaloja tai kynttilöitä. Sammuta telkkari ja radio. Rentoudu harvinaisessa hiljaisuudessa ja rauhoittavassa pimeässä. Tai jos lunta on, nauti lumen tuomasta valkeudesta.

2. Juhli joulua auttamalla

Unohda krääsä ja ylensyöminen ja anna aikaa tarvitseville. Selvitä paikallisilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä, voisitko viettää joulun esimerkiksi auttamalla vähäosaisten joulujuhlan järjestelyissä.

 

Numeroina kiitos

  • Suomalaiset käyttävät joululahjoihin, joululahjatarvikkeisiin ja jouluruokiin tänä vuonna arviolta 970 miljoonaa euroa.
  • Suomessa syödään jouluisin arviolta 750 000 kinkkua vuodessa. Näistä noin 600 000 on suomalaisten tuottajien toimittamia. Luomukinkkujen osuus on vielä hyvin pieni.
  • Vaihtamalla yhden 100 watin lampun 20 watin lamppuun säästät kahden koristevalosarjan kuluttaman energian.

 

Lisää meillä:


Lisää muualla:
Viite