Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viinit vaarassa

Viinit kartalla. Klikkaa isommaksi.

Viinit kartalla. Klikkaa isommaksi.

16.9.2011 12.36

Lasse Leipola

Ilmastonmuutos uhkaa monia viinejä. Juo näitä, vielä kun voit.

Mullistukset viinintuotannossa eivät ehkä ole ilmastonmuutoksen vakavimpia seurauksia, mutta niitä on silti tutkittu ahkerasti ja tulevaisuuden viinikartta alkaa vähitellen hahmottua. Tulokset ovat hätkähdyttäviä, sillä osa tunnetuista viineistä uhkaa hävitä ja moni viinialue joutuu vaihtamaan elinkeinoa kokonaan.

Ranskassa Bourgognen yliopistolla vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan viiden asteen nousu maailman keskilämpötilassa vuoteen 2100 mennessä siirtää viininviljelykselle suotuisia vyöhykkeitä noin tuhat kilometriä lähemmäs napoja.

Viiden asteen nousu, joka on selvästi enemmän kuin kansainvälinen kahden asteen tavoite, panisi maailman muutenkin uuteen järjestykseen, mutta viininviljelyksessä se tarkoittaa viininviljelyn loppumista muun muassa Kaliforniassa, Espanjan ja Italian eteläosissa sekä suuressa osassa Australiaa. Toisaalta se tarkoittaisi, että viiniviljelyksillä olisi paremmat mahdollisuudet selvitä esimerkiksi Britanniassa, Etelä-Ruotsissa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa.

Pienempikin lämpötilan nousu vaikuttaa siihen, millaisia viinejä nykyisillä alueilla tuotetaan. Ensimmäisessä vaiheessa kasvuympäristön muutos vaikuttaa viinin tyyliin, mutta myöhemmin myös lajikevalintoihin. Esimerkiksi Ranskan Alsacessa keskilämpötilojen nousu 1970–2005 on johtanut siihen, että riesling-rypäleissä on entistä enemmän sokeria. Se taas tarkoittaa, että viini on joko makeampaa tai siinä on korkeampi alkoholipitoisuus.

Jos Alsace lämpenee vastakin, siellä on pakko siirtyä pinot grisin ja gewürtztraminerin kaltaisista rypäleistä paremmin lämpöä sietäviin, kuten sauvignon blanciin. Monien suosikkirypäle riesling kestää lämpöä paremmin.

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viininviljelyä lämpenemisen lisäksi siksi, että sää muuttuu entistä arvaamattomammaksi. Ilmastonmuutos lisää rankkasateita, tulvia, voimakkaita raekuuroja ja kuivuuskausia, jolloin satovahinkojen riski kasvaa. Kasvitautien ja tuholaisten leviämisen takia lämpenemisen vaikutukset voivat olla vielä tuhoisampia.

Ilmastonmuutoksella on myös myönteisiä vaikutuksia, jotka on jo havaittu muun muassa Kaliforniassa, Champagnessa ja Saksan Moselissa. Lämpeneminen on muun muassa vähentänyt vahingollisia yöpakkasia ja parantanut vuosikertojen laatua.




Viite