Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kekkoset piipussa

15.5.2008

Vesa Sisättö

Käyttäjän Vesa Sisättö kuva
Kirjoittaja on pohdiskellut Lepikon torpan hormeja ennenkin, teoksessa Vesa Sisättö, Anu Ala-Korpela ja Mikko Metsämäki: Operaatio Kekkonen (Tammi 2000).

Hiiteen Kanki-Kaikkoset, Kanervan tekstarit ja Vanhasen parisuhteet! Substanssi on palannut suomalaiseen politiikkaan – Lepikon torpan savupiipusta riidellään jälleen!

Syntyikö Urho Kekkonen savupirttiin vai ei, on kysymys joka vaeltaa kuin aave läpi suomalaisen lähihistorian kirjoituksen. Ja mikä värisyttävän verenhimoinen kiista onkaan kysymyksessä!

Sydämeni hypähti riemusta, kun näin tänään torstaina Helsingin Sanomissa lehdistöneuvos Seppo Sarlundin mielipidekirjoituksen, jossa esitettiin jälleen uusi totuus Lepikon torpan savupiipun rakentamisajankohdasta.

Sillä savupiippu tuossa talossa on, se ei siis ole savupirtti enää. Ongelman ydin lienee, että Urho Kekkonen joskus takavuosina – viimeistään ennen vuoden 1950 presidentinvaaleja – oli antanut ymmärtää syntyneensä savupirtissä.

Kun Kekkosen elämää esiteltiin noiden vaalien alla, 1900-luvun alun valokuvasta retusoitiin savupiippu pois, jotta tosiseikat eivät olisi ikävästi ristiriidassa suuren valtiomiehen puheiden kanssa.

Varjo lankesi myös Kekkosen isän Juho Kekkosen ylle: väittikö nuorempi Kekkonen, että hänen isänsä oli niin saamaton, ettei ollut jaksanut muuttaa torppaa uloslämpiäväksi ennen esikoisen syntymää?

Riitely on jatkunut viime vuosikymmeninä. Jouko Loikkanen kirjoitti UKK-perinneyhdistyksen vuosikirjassa 1992, että päinvastaisista väitteistä huolimatta Lepikon torpassa ei ollut savupiippua Urho Kekkosen syntyessä 3. syyskuuta – mutta jo kuukautta myöhemmin, lokakuussa 1900, savupiippu oli rakennettu. Täpärää!

Alfred Kolehmainen kumosi tämän vuonna 2000 teoksessaan Lepikon torppa. Eräs Kolehmaisen haastatelluista kertoo: "Jo ennen Urhon syntymää Juho Kekkonen veistätti pirtin mustuneet seinät ja avotakasta – – tehtiin uloslämpiävä; uunissa oli siis savupiippu ja hormi."

Samalla linjalla oli myös Helsingin Sanomat 13.5. Ja tästä jyrähti Sarlund.

Hän on löytänyt kirjeenvaihdon, joka käytiin Juho Kekkosen ja tiilitehtailija J. M. Kyyhkysen välillä. Juho Kekkonen tilasi keväällä 1901 tuhat tiiltä. Sarlundin mukaan tämä todistaa selkeästi, että piippu rakennettiin vasta 1901, Kekkonen syntyi savupirtissä ja amen.

Vai löytyisikö jostain vielä vastaväitteitä? Pitäisikö Sarlundin julkaista kyseinen kirje viimeistenkin epäilyjen vaimentamiseksi? Entä jos Juho Kekkonen käyttikin tiilet johonkin muuhun?

Saattaisi olla aihetta perustaa totuuskomissio selvittämään lopullinen totuus Urho Kekkosen syntymäkodin hormiratkaisusta.

Hullunkurisinta lienee, että Kekkonen ei tietenkään syntynyt Lepikon torpassa – vaan ajan tavan mukaan pihapiiriin kuuluneessa savusaunassa.

Viite