Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kansallinen ruokaohjelma

2.6.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija, joka välttää suomalaista ruokaa niin paljon kuin pystyy.

– Rakkaat ylä-mömmöläläiset! Kiitos, että olette tulleet tänne kunnantalolle näin sankoin joukoin. Vieraaksemme on saapunut mitä tärkein henkilö, tukiaisministeri Sorkka-Liina Junttila. Hän on tullut kertomaan meille kansallisesta kohtalonkysymyksestä.

– Kiitos valtuutettu Ala-Mölli. Krhm. Rakkaat äänestäjät! On upeaa nähdä näin paljon kotimaisesta ruuasta kiinnostuneita ihmisiä. Kansallisen ruokaohjelman maakuntakiertue on ministeriömme kärkihanke.

– Ysk. Tahdon vielä Ylä-Mömmölän kepulikkojen puolesta kiittää tukiaisministeri Junttilaa, että hän pääsi tännekin puolustamaan suomalaista ruokaa ulkomaisia uhkia vastaan.

– Kiitos. Asia on tosiaankin vakava. Turhaanko vuoti suomalainen veri Tali-Ihantalan kunnian kentillä? Turhaanko ovat Kehittyvien Maakuntien Miehet tehneet pyyteetöntä työtään? Mitä ei vainolainen väkivalloin ole saanut itselleen, yrittää se nyt kaapata kieroudella. Niin. Kirkonkylän raittia pitkin tänne tullessani en voinut olla huomaamatta, että tällekin kylälle on ilmestynyt pitseria.

– Niin no. Anteeksi että taas keskeytän. Saimme alueellista kotouttamis- ja kehystämistukea ja johonkin se oli laitettava. Mehmedillä on töissä oman kylän väkeä, kunnon neljähookerholaisia.

– Hmm. Niin. Nuorisossa on tulevaisuus. Olen pyytänyt tänne Elo-Leenan, koulunsa priimuksen. Ajattelin keskustella hänen kanssaan kansallisesta ruokaohjelmastamme. Tervetuloa Elo-Leena.

– Kiitti.

– Tiedätkös mitä tämä on?

– Sinilevää?

– No mutta. Sehän on plörtsyä, ylisukupolvista perinneruokaa. Puhtaista tukiaisjauhoista leivottua ja vaalirahoilla nostatettua.

– Aha.

– Entäs tämä?

– Höh. Peruna, tietty.

– Hienoa Elo-Leena. Peruna! Onko mitään suomalaisempaa?

- Mä kyllä kuulin just koulussa, että peruna tuli jostain Etelä-Amerikasta Eurooppaan joskus 1600-luvulla. Ja Suomeen vielä paljon myöhemmin.

– Krhm. Niin no, eipäs takerruta pikkuseikkoihin.

– Mut se on ihan jees. Kun äitin uus poikaystäväkin on sieltä Perusta, se Pedro, mun uus iskä. Se on töissä Mehmedin pitseriassa ja tekee meillä kotona aina ruuat.

Viite