Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

debate.olemiss.edu

Väittelyn logo.
Ensimmäinen kolmesta. Perjantainen väittely järjestettiin Mississippin yliopistolla. debate.olemiss.edu

Ensimmäinen kolmesta. Perjantainen väittely järjestettiin Mississippin yliopistolla.

Pörssikriisi vaarantaa Obaman ja McCainin energiasuunnitelmat

29.9.2008 9.34

Lasse Leipola

Yhdysvaltain hallituksen 700 miljardin dollarin roskapankkisuunnitelma uhkaa myös presidenttiehdokkaiden energiasuunnitelmia.

”Aion pitää kiinni tavoitteistani, mutta voi olla joitain yksittäisiä asioita, joita emme voi tehdä”, demokraattiehdokas Barack Obama sanoi perjantaisessa väittelyssä.

Yhdysvaltain presidentinvaalien pääehdokkaat kohtasivat viime perjantaina ensimmäisessä televisioidussa väittelyssä. Obama sanoi pitävänsä kiinni tavoitteestaan tehdä Yhdysvalloista riippumaton ulkomaisesta öljystä.

”On investoitava vaihtoehtoiseen energiaan, kuten aurinkoon, tuuleen ja biodieseliin. On varmistettava, että tulevaisuuden polttoainetehokkaat autot tehdään Ohiossa ja Michiganissa eikä Japanissa tai Etelä-Koreassa”, Obama sanoi.

Hän kuitenkin myönsi, että kaikkea suunniteltua ei voida tehdä.

Obama haluaa myös rajoitetusti lisätä öljynporausta Yhdysvaltain rannikoilla. Kongressi päätti viime viikolla kumota rannikoita koskevan porauskiellon.

Republikaaniehdokas John McCain kannattaa Obamaa laajempia porauksia.

”Tiedämme, että jos poraamme rannikolta ja käytämme näitä öljyvarantoja hyväksemme, vähentää se, ainakin väliaikaisesti, ulkomaisen energian tarvetta”, sanoi McCain perjantaisessa väittelyssä.

McCainin energiavisioon kuuluu myös 45 uuden ydinvoimalan rakentaminen vuoteen 2030 mennessä. Perjantaisessa väittelyssä hän esitti, että voimaloiden rakentaminen loisi 700 000 uutta työpaikkaa.

Ydinvoimaan keskittyvän asiantuntijaorganisaation johtaja tyrmäsi McCainin vision tuoreeltaan.

”Ydinvoima on kallein mahdollinen tapa luoda uusi työpaikkoja”, sanoi Michael Mariotte väittelyn jälkeen julkaistussa tiedotteessa.

Mariotte on Nuclear Information and Research Servicen pääjohtaja. Hän antaa esimerkiksi Marylandiin suunnitellun voimalan, jonka on määrä työllistää rakennusvaiheessa 4 000 ihmistä. Pysyviä työpaikkoja syntyisi kuitenkin vain 360.

”Kertokaa nuo luvut 45:llä ja saatte 180 000 väliaikaista työpaikkaa ja 16 200 pysyvää työpaikkaa”, Mariotte sanoi.

Hän sanoi myös, että vihreään energiaan investoimalla työpaikkoja syntyy enemmän ja halvemmalla.

vaalit 
Viite