Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Kertokaa eläkeyhtiöille, ettette halua tuhota planeetta, jolla vietätte eläkepäivänne”

Lasse Leipola

Bill McKibben
Idealisti. Bill McKibben sanoo, ettei ole optimisti eikä pessimisti vaan nousee joka aamu avoimin mielin aiheuttamaan harmia ”pahoille tyypeille”.Lasse Leipola

Idealisti. Bill McKibben sanoo, ettei ole optimisti eikä pessimisti vaan nousee joka aamu avoimin mielin aiheuttamaan harmia ”pahoille tyypeille”.

10.12.2015 16.27

Lasse Leipola

Sijoitusrahojen vetäminen pois fossiilisia polttoaineita tuottavista yrityksistä on tänä vuonna vihdoin alkanut Suomessa. Muun muassa eläkerahasto Ilmarinen sekä pankit OP ja Nordea ovat halunneet pienentää toimintansa hiiliriskiä, eli sijoitusten arvon alenemista, jos fossiilisten polttoaineiden käyttöä rajoitetaan ilmastotieteen edellyttämällä tavalla.

Vihreä Lanka tapasi pikaisesti fossiilisista sijoituksista luopumista ajavan kansainvälisen divestointiliikeen perustajan Bill McKibbenin Pariisin ilmastokokouksessa ja kysyi, kuinka laajalti fossiilisijoituksista olisi syytä luopua.

”Me olemme sitä mieltä, että 200 yritystä, joilla on suurimmat varannot kivihiiltä, öljyä tai maakaasua, ovat sopiva kohde. Kannustamme vetämään niihin tehdyt sijoitukset pois.”

Hänen mukaansa divestointeihin liittyy jonkin verran viherpesua, eli sitä, että luovutaan vain joistain pienemmistä sijoituksista pelkän julkisuusarvon vuoksi.

”Mutta jokainen pienikin askel eteenpäin on tärkeä. Ne vievät eteenpäin viestiä siitä, että maaperässä on enemmän fossiilisia polttoaineita kuin mitä voidaan ikinä polttaa.”

McKibbenillä on myös viesti suomalaisille, jotka haluavat tehdä jotain divestointien edistämiseksi.

”He voivat kirjoittaa kirjeen eläkerahastolleen ja sanoa, etteivät halua olla mukana tuhoamassa planeettaa, jolla joutuvat viettämään eläkepäivänsä.”

Vihreän Langan toimittaja Lasse Leipola seuraa neuvotteluiden etenemistä Twitterissä.
Viite