Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Öljynjalostamo Kaliforniassa
Tuettuja päästöjä. Fossiilisten polttoaineiden tuotantoa ja kulutusta tuetaan valtavilla summilla.freeimages.com

Tuettuja päästöjä. Fossiilisten polttoaineiden tuotantoa ja kulutusta tuetaan valtavilla summilla.

Fossiilisia polttoaineita tuetaan vuosittain sadoilla miljardeilla

22.9.2015 11.47

Lasse Leipola

Vauraiden maiden tuki fossiilisten polttoaineiden kulutukseen ja tuotantoon laskee hitaasti, mutta on yhä 160–200 miljardia dollaria vuodessa.

OECD:n eilen maanantaina julkaiseman selvityksen mukaan niin sanottujen BRICS-maiden (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) tuki on noussut OECD-maiden maksamaa tukea korkeammaksi.

”Aika on kypsä sille, etä maat näyttävät olevansa tosissaan ilmastonmuutoksen hillinnän suhteen. Fossiilisten polttoaineiden tukien uudistaminen on hyvä paikka aloittaa”, OECD:n johtaja Angel Gurria sanoo.

Hän muistuttaa, että fossiilisten polttoaineiden tukiin käytetään lähes kaksi kertaa enemmän rahaa kuin tarvittaisiin kehitysmaiden ilmastotoimien tukemiseen vuoteen 2020 mennessä. Sadan miljardin dollarin ilmastorahoituksesta annetun lupauksen täyttäminen on yksi kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja hiertävistä kysymyksistä.

OECD:n selvityksen mukaan kaksi kolmasosaa nykyisistä fossiilisten polttoaineiden tuista on sellaisia, joista on päätetty ennen vuotta 2000 eli hyvin erilaisissa olosuhteissa. Järjestön mukaan se, että öljyn hinta on nyt alhaalla, antaa hyvän tilaisuuden tukien leikkaamiselle.

Uutistoimisto Reuters kertoi viime viikolla, että yritykset saada fossiilisten polttoaineiden tukien poistaminen joulukuussa solmittavaan Pariisin ilmastosopimukseen ovat edenneet takkuisesti.
Viite